Φάμελλος: Οι τοπικές κοινωνίες θα ενισχυθούν από τα δίκτυα μονοπατιών 

 

14718769_1202211506519089_1129386804132072634_n«Τα ολοκληρωμένα δίκτυα μονοπατιών θα τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες, θα ενισχύσουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και την κοινωνική οικονομία και θα εντείνουν την περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον «καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών-πεζοπορικών μονοπατιών».

Με την εν λόγω απόφαση, δημιουργείται πλέον το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση και δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών. Όπως διαπίστωσε ο κ. Φάμελλος, «την τελευταία πενταετία παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα υπαίθριου τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω του ιδιαίτερου και ποικίλου φυσικού πλούτου της Ελλάδας».

Στα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αυξημένη ροή εσόδων ανά επισκέπτη, συνδέοντας το περιβαλλοντικό απόθεμα της χώρας, με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα το ΥΠΕΝ, και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για πρώτη φορά συγκροτείται σύστημα Εθνικής Πιστοποίησης των υφιστάμενων, αλλά και των νέων ή προτεινόμενων δικτύων μονοπατιών, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εμπειρίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υπουργική απόφαση έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό, προσφέροντας το απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (συλλόγους, φορείς, επαγγελματίες, πολίτες κλπ). Αποτελεί το αρχικό βήμα μιας σειράς ενεργειών και δράσεων του ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΝ, που συμπληρωματικά με τα παραπάνω είναι η σύσταση ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Περιβαλλοντικών Διαδρομών, οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Πράσινου Ταμείου για μελέτες ολοκληρωμένων δικτύων μονοπατιών από την τοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός πιλοτικού έργου δικτύου μονοπατιών σε επίπεδο Περιφέρειας.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι στον Πόρο έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός ανάπτυξης Πεζοπορικού Τουρισμού, καθώς έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό κονδύλι, ενώ και η Ύδρα, έχει ξεκινήσει τις επαφές για την ανάπτυξη του Πεζοπορικού Τουρισμού. Τέλος, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και φορείς από το Αγκίστρι και την Τροιζηνία.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αριστείδης Παν. Αντάνης says:

  Να επικεντρώσω την προσοχή μου στο καλογραμμένο κείμενο και το ρεπορτάζ. Μέχρι εκεί φτάνει, κατά την γνώμη μου η ουσία αυτού του αρχείου.
  Αν όμως επρόκειτο να ενβαθύνουμε στο πολύ σπουδαίο αυτό θέμα, εγώ προσωπικά, με θάρρος και παρρησία θα…αναφωνούσα:
  -“Ε! Αφού το είπε ο κ. Φάμελος, τώρα ησυχάσαμε”.
  Θα ευχόμουν μάλιστα και “καλά κρασιά”, αλλά είναι λίγο νωρίς ακόμα.
  Για καμιά πενηνταριά ανθρώπους που γνωρίζω εξ όψεως και εξ έργων -οι οποίοι κατέχουν υψηλά οφίκια, πάντα είναι νωρίς, μέχρι που στο τέλος είναι…”too late!”
  AA

 2. Αριστείδης Παν. Αντάνης says:

  Εμβαθύνουμε, είναι η λέξη, που γράφτηκε λάθος, κατά λάθος. Όταν είμαστε βιαστικοί, φυσικό είναι να υπάρξουν και κάποια παροράματα. Αλλά εμείς διατηρούμε πάντα αισιόδοξα οράματα, τόσο για τη μεγάλη πατρίδα μας όσο και για τη μικρή.
  ΑΑ

Σχολιάστε