Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ο Άγιος Κήρυκος»IMGP1019Πέρασαν χρόνια, αιώνες από την εποχή που οδηγούσαν τα αδύναμα παιδιά στην άδικη τιμωρία τους, στον Καιάδα. Η Λογική αντικατέστησε τη φρίκη και οι άνθρωποι μετά από άπειρους αγώνες κατέκτησαν το δικαίωμα της ισότητας στη ζωή.

Η κοινωνία αναπτύχθηκε. Βρήκε και εκπαίδευσε τα κατάλληλα άτομα, που με ευαισθησία και αγάπη, οδηγούν πλέον στην κοινωνική ένταξη τα αδύναμα ή ιδιαίτερα παιδιά της. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, πολλά από αυτά τα παιδιά ζουν ανεξάρτητα, χωρίς να έχουν πλέον την ανάγκη της φροντίδας των γονιών τους, εξασκώντας τις τέχνες που διδάχθηκαν στα αντίστοιχα Ειδικά Σχολεία, με ιδιαίτερη επιτυχία. Φυσικά όλα εξαρτώνται από τους γονείς που έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν το συντηρητισμό της μικρής κοινωνίας και να εμπιστευθούν τα εύθραυστα αυτά παιδιά στα χέρια των ειδικών εκπαιδευτών.

Στηρίζουμε τον κάθε γονιό που θέλει να βοηθήσει τα παιδιά του, που προσπαθεί για τις ανάγκες τους, κοινοποιώντας το πρόσωπό τους έξω στο φως, μαζί σαν μέρος του συνόλου, μέλος ισότιμο της κοινωνίας μας. ΚΑΘΕ άνθρωπος είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός και ο σύλλογός μας, μαζί με το Εργαστήρι ΕΕΕΚ Γαλατά φροντίζει με σεβασμό και αγκαλιάζει κάθε μοναδικότητα.

Ο σύλλογος Άγιος Κήρυκος ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον Πόρο, τον Γαλατά και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας. Ξεκίνησε από το όραμα δύο ανθρώπων και σήμερα αριθμεί 92 μέλη. Με ενέργειες του συλλόγου και βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας, λειτούργησε το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γαλατά, στο οποίο σήμερα φοιτούν 6 παιδιά, μαθαίνοντας ανθοκομική, κηπουρική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, αυτόνομη διαβίωση, γλώσσα, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και μουσική και τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν σπίτι ή θα μετακόμιζαν σε μεγάλη πόλη όπου υπάρχουν ανάλογα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Το Εργαστήρι έδωσε μεγάλη ανάσα στους γονείς των παιδιών, που πλέον τα βλέπουν χαρούμενα να παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες (συμμετοχή στο πρωτάθλημα bocce, συμμετοχή στους Special Olympics, ζωγραφική στο μουσείο Βορρέ και εκθέσεις των έργων τους, οργάνωση εορτών, θεατρικών παραστάσεων, εκδρομές κ.λπ.). Ο σύλλογός μας υποστηρίζει κάθε άτομο μικρό ή μεγάλο που έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το 2011 προσέφερε μέρος των χρημάτων για την αγορά ηλεκτρικού κρεβατιού για τετραπληγικό παιδί, δωρί- σθηκε διάδρομος γυμναστικής στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά, αγοράστηκαν παιχνίδια για το Πνευματικό Κέντρο Πότου κ.ά. Σκοπός μας είναι, με τη βοήθεια όλων σας, να δώσουμε μέλλον στα άτομα με ειδικές ανάγκες της περιοχής μας. Όραμά μας η δημιουργία στέγης για τα άτομα αυτά, όπου θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

ΕΕΕΕΚ Γαλατά

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Γαλατά ιδρύθηκε το 2009. Είναι ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο εγγράφονται μαθητές από 14 μέχρι 20 ετών έχοντας απολυτήριο δημοτικού και βεβαίωση αναγνώρισης των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών από το Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 5 μέχρι 8 σχολικά έτη ανάλογα με τις μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών. Το σχολείο παρέχει στους μαθητές κυρίως πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση ανάλογη με τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους.

Ειδικότερα επιδιώκει την αποτελεσματική ανάπτυξη, την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία, την αλληλοαποδοχή τους με το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη. Παράλληλα, το εργαστήριο στοχεύει στην ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας όλων μας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες για να αναγνωριστεί τελικά στην κοινωνία μας η ανθρώπινη αξία και η αξιοπρέπεια.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση στις ακόλουθες εξειδικεύσεις:

• Αυτόνομης Διαβίωσης: Οι μαθητές ασκούνται σε δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και να διαχει- ρίζονται τη ζωή τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής.

Ειδικότερα: Εκμάθηση σημασίας της καθαριότητας – Εκμάθηση κανόνων ασφαλείας και υγιεινής – Ατομική υγιεινή – Οργάνωση προσωπικού χώρου – Χρήση εργαλείων κουζίνας – Οικιακές εργασίες – Παρασκευή πρωινού, διαφόρων εδεσμάτων για σχολικές εορτές – Διαχείριση χρημάτων – Κυκλοφοριακή αγωγή – Συμβουλές διατροφής – Διαχείριση ελεύθερου χρόνου.

• Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής: Το μάθημα αυτό εντάσσεται στο Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης και οι κύριοι τομείς διδασκαλίας είναι: Γνωριμία με τα τρόφιμα – Διατροφή – Κανόνες ασφαλείας στην κουζίνα – Χρήση μαγειρικών συσκευών – Προετοιμασία και παρασκευή απλών φαγητών και ροφημάτων – Βασικές αρχές ζαχαροπλαστικής με πρακτική άσκηση.

• Κηπουρικής – Ανθοκομίας: Να γνωρίσουν οι μαθητές τα διάφορα είδη φυτών και τις διαφορές μεταξύ τους, τις μεθόδους καλλιέργειάς τους, τα στάδια ανάπτυξής τους, τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά τους, αλλά πάνω από όλα να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα και τη σημασία των φυτών στη ζωή του ανθρώπου. Το πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. εκτός από την επαγγελματική εκπαίδευση στις εξειδικεύσεις περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα:

• Γλώσσα: Σκοπός της γλωσσικής διδασκαλίας είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να χειρίζονται με επάρκεια και αυτοπεποίθηση, υπεύθυνα και δημιουργικά τον προφορικό και γραπτό λόγο με τελικό στόχο την κοινωνική προσαρμογή και την αυτονομία.

• Μαθηματικά: Καθιστούν το μαθητή ικανό να εμπλακεί σε κοινωνικές διεργασίες και δραστηριότητες γιατί είναι απαραίτητα στην καθημερινή ζωή – Αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα, την προσοχή και την επιμονή – Ασκούν το μαθητή στις λογικές διεργασίες, στη μεθοδική σκέψη και στην εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων.

• Φυσική Αγωγή: Συμβάλλει ώστε να βελτιώσουν την στάση του σώματος και τις φυσικές ικανότητες όπως: ταχύτητα, ευλυγισία, ευκινησία, δύναμη, αντοχή. Απαραίτητη για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχικών αρετών όπως συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, αυτοπειθαρχία, θέληση, υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή και θάρρος.

• Καλλιτεχνικά: Με την Αισθητική Αγωγή και το συνδυασμό φαντασίας – παρατηρητικότητας, τα παιδιά αποκτούν πληρέστερη επικοινωνία με το περιβάλλον και ικανότητα έκφρασης με πρωτότυπους τρόπους.

• Πληροφορική: Στο μάθημα της πληροφορικής εξοικειώνονται με τον Η/Υ μαθαίνοντας τον χειρισμό του. Διδάσκονται επεξεργασία κειμένου, χρήση λογιστικού φύλλου, απλή σχεδίαση, χρήση και πλοήγηση στο διαδίκτυο, e-mail κ.λπ.

• Κοινωνική & Επαγγελματική Αγωγή: Η γνώση του ρόλου τους ως πολιτών, η κατανόηση και άσκηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους στην καθημερινή ζωή εντός και εκτός του σχολείου, για την επιτυχή κοινωνική προσαρμογή τους και την μελλοντική ένταξη και ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

• Μουσική: Σκοπός της Μουσικής Αγωγής είναι να καλλιεργήσει το μουσικό συναίσθημα, την κίνηση και το ρυθμό στους μαθητές, βασικούς παράγοντες για την κοινωνική τους συμπεριφορά και προσαρμογή.

http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2016/04/Aprilios-2016.pdf

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αριστείδης Παν. Αντάνης says:

  Στο βιβλιοπωλείο “Γαλαξίας” πωλούνται τα βιβλία μου με χαμηλό αντίτιμο. Εκτός από το ελάχιστο κέρδος που παρακρατείται από το βιβλιοπωλείο, το υπόλοιπο, έχει συμφωνηθεί με τον καλό φίλο και ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείο να το παραδίδει στο ΔΣ του Συλλόγου γονέων και φίλων ΑΜΕΑ “Άγιος Κήρυκος”, του οποίου η σύζυγός μου Μάριλυν Αριστ. Αντάνη, είναι μέλος.
  Γι αυτό κι εγώ παρακαλώ τους βιβλιόφιλους της Τροιζηνίας να ενισχύσουν τα ΑΜΕΑ της περιοχής μας, αγοράζοντας τα βιβλία μου από το “Γαλαξία”.Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα βιβλία αυτά είναι αυτοεκδόσεις μου, δηλαδή εκδίδονται με1 100% δικές μου δαπάνες και ότι η ενίσχυση των ΑΜΕΑ “Άγιος Κήρυκος” είναι η μόνη αιτία που κυκλοφορούν στον Πόρο, παρά το ότι τα θέματα είναι όλα εμπνευσμένα από το νησί μας και τη γύρω περιοχή. Αν θέλετε να βοηθήσετε τα ΑΜΕΑ, αγοράστε ένα βιβλιαράκι μου από το “Γαλαξία”. Το αντίτιμο είναι σχεδόν ασήμαντο. Τώρα είναι και ευκαιρία γιατί αρχίζει το καλοκαίρι και μπορείτε να τα διαβάσετε ακόμα και στις όμορφες πλαζ. Το χάρτινο βιβλίο είναι σαν την Αγάπη: Άμα δεν κυκλοφορήσεις δεν την συναντάς.
  Ας βοηθήσουμε όπως μπορούμε τα παιδιά του ‘Αγιου Κήρυκου”και το Θεάρεστο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ “Άγιος Κήρυκος”.
  Σας ευχαριστώ από καρδιάς
  Με υπόληψη
  Αριστ. Παν. Αντάνης
  (Εκ Πόρου ορμώμενος)

 2. Αριστείδης Παν. Αντάνης says:

  Συγγνώμη για τα ψιλολαθάκια, του πιο πάνω σχολίου μου. Μια ζωή βιαζόμαστε και όλο τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε.
  Με την ευκαιρία προτείνω στους καλλιτέχνες του Πόρου, τα παιδιά μας που ασχολούνται με τη μουσική, να κάνουν όλοι μαζί μια συναυλία με μικρό εισιτήριο (πχ 5 ευρώ) και όλα τα έσοδα να πάνε για τα ΑΜΕΑ Άγιος Κήρυκος.
  Το έχω ως όνειρο να δω μια μέρα να κάνουν συναυλία όλοι οι Τροιζήνιοι καλλιτέχνες. Να πω ονόματα; Είναι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι που φοβάμαι πώς κάποιον θα ξεχάσω. Τέλος πάντων το τολμώ: Αγγελική Μαρινάκη, Κατερίνα Οικονόμου, Ανδρέας Λάφης, Πέτρος Σισμάνης, Άρης Ρόης, Γιώργος Τσίκης, Β.Τζίτζης, συγκροτήματα και χορωδίες. Ως Γενικό μαέστρο για τις πρόβες και διδασκαλία προτείνω τον Μανώλη Μαρινάκη και ως Γενικό συντονιστή και παρουσιαστή τον φίλο μου Γιάννη Μανιάτη.Όλα με την Αιγίδα του Δήμου Πόρου και την εχίσχυση άλλων φορέων.
  Τόπος συναυλίας: Γήπεδο Πόρου. Θα μπορούν να συνοδευτούν και χορευτικά και κυρίως με χασάπικο Ποριώτικο, το καλύτερο χασάπικο σε όλη την Ελλάδα, σήμα κατατεθέν του Νησιού μας και όλης της Τροιζηνίας.
  Κάνω όνειρα; Δεν πειράζει. Είναι τα μόνα που δεν φορολογούνται. Προς ώρας…
  Άρις Αντάνης

Σχολιάστε