Ο Πόρος χάνει το φεστιβάλ σκαφών – Μεγάλη έκθεση θαλάσσιου τουρισμού θα γίνει παράλληλα στο ΝαύπλιοIMGP0158Δυο εκθέσεις τουριστικών σκαφών θα πραγματοποιηθούν τελικά – παράλληλα –  στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα. Η μία στον Πόρο και η άλλη στο Ναύπλιο. 

Όπως γράψαμε πριν από μερικές μέρες, οι ηγέτιδες εταιρείες των επανδρωμένων επαγγελματικών σκαφών αναψυχής ένωσαν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας τον Ελληνικό Σύνδεσμο Θαλάσσιου Τουρισμού (Greek Yachting Association – GYA) με σκοπό τη δυναμική εκπροσώπηση και προώθηση  του κλάδου στον Ελληνικό και διεθνή χώρο.

Η ίδρυση του νέου φορέα φέρνει τα πάνω – κάτω στα δρώμενα του θαλασσίου τουρισμού στην Ελλάδα για το 2014. Συγκεκριμένα, στην αγγλική ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού (GYA), αναφέρεται ότι  από στις 3 -7 Μαΐου – παράλληλα δηλαδή με το East Med Yacht Show 2014 που γίνεται τις ίδιες ημερομηνίες στον Πόρο – θα φιλοξενηθεί, στην πόλη του Ναυπλίου η έκθεση τουριστικών σκαφών  «Mediterranean Yacht Show».

Όπως μάθαμε από επικοινωνία που είχαμε με τους διοργανωτές, στην έκθεση του Ναυπλίου και μόνο, θα συμμετέχουν οι ακόλουθες εταιρείες θαλασσίου τουρισμού στην Ελλάδα:

AB Felix, Aris Drivas Yachting, Atalanta Golden Yachts, Athens Yachts, Big Blue Yachting
Cape4 Yachting, Istion Yachting, Megisti Blue Yacht Charters, North Star Yachting, Parsifal Yachting, Seascape Yacht Charter.

Να σημειώσουμε πως οι παραπάνω εταιρείες, θεωρούνται ως οι κορυφαίες στον κλάδο του Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Ωστόσο, εδώ και μερικούς μήνες ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ) – ο ένας από τους διοργανωτές της έκθεσης (ο άλλος είναι η ΕΠΕΣΤ)- έχει ανακοινώσει τις ημερομηνίες για το “East Med Yacht Show 2013” στον Πόρο.

Μετά τις νέες αυτές εξελίξεις με την παράλληλη έκθεση του Ναυπλίου, προκαλούνται ερωτηματικά για το τι ακριβώς θα δούμε φέτος στον Πόρο.

Ποια σκάφη και ποιες εταιρίες θα συμμετέχουν τελικά στην έκθεση;

Σε ποια από τις δύο εκθέσεις θα συμμετάσχει τελικά η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ);

Μέχρι σήμερα η ΕΠΕΣΤ δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της, αφού δεν έχει προσυπογράψει την ανακοίνωση της ΕΣΜΕΘ.

Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο, επιβεβαιώνουν τα όσα ακούστηκαν για τα σοβαρά παράπονα που εκφράστηκαν για την κατάσταση που παρουσίασε το νησί (προβλήτα, ΒΙΟΚΑ), κατά τη διάρκεια της έκθεσης του περασμένου Μαΐου.

Εντωμεταξύ, δημοτικοί παράγοντες από το Ναύπλιο έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους να μεταφερθεί η σημαντικότερη έκθεση του Θαλάσσιου Τουρισμού στην πόλη τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι – μετά την εμφανή διάσπαση στον κλάδο του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού – η φετινή διοργάνωση στον Πόρο θα είναι πλήρως υποβαθμισμένη, και πιθανώς να είναι η τελευταία που γίνεται στο νησί.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, μένουν έκθετοι οι κ.κ. Στρατηγός και ο Συξέρης που είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν τη διενέργεια του Σαλονιού στον Πόρο και να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι το θέμα είναι τελειωμένο. Αντίθετα, ο κ. Δημητριάδης, στη συνεδρίαση της 13.11.2013, είχε επισημάνει ότι η ανακοίνωση έχει βγει από μόνο έναν διοργανωτή και ότι ήταν αισθητή η απουσία υπογραφών των υπόλοιπων φορέων. Και γι΄ αυτό είχε δηλώσει ότι φοβάται ότι το Σαλόνι μπορεί και να μην γίνει στον Πόρο και είχε ζητήσει από τον Δήμαρχο να μην επαναπαύεται, αλλά να δραστηριοποιηθεί για να σιγουρέψει την διοργάνωση.
Απαντώντας τότε, ο Δήμαρχος είχε πει ότι είναι απολύτως σίγουρος ότι η διοργάνωση θα γίνει και επικαλέστηκε την παρουσία εκείνη την ήμερα στον Πόρο του Προέδρου της ΕΠΕΣΤ (φορέα που δεν υπέγραφε την ανακοίνωση) Αντώνη Στελιάτου, ο οποίος “τον διαβεβαίωσε” ότι το Σαλόνι θα γίνει στον Πόρο.

Από την μεριά του και ο κ. Συξέρης, στις 31.10.2013, είχε αναρτήσει στο facebook την ακόλουθη δήλωση: “Όπως είχε ανακοινώσει ο Δήμος Πόρου, ήδη από την 1η Ιουλίου του 2013 είχε σταλεί επιστολή του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κολλίντζα που καθόριζε τις ημερομηνίες για το Σαλόνι του 2014. Ορισμένοι βέβαια συνέχιζαν να διαδίδουν πως το Σαλόνι Σκαφών έγινε για τελευταία χρονιά στον Πόρο αν και είχαν οριστεί ημερομηνίες από τους διοργανωτές!!!!. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυτούμε, γιατί σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά και τα Τουρκικά Παράλια επιθυμούν να αλλάξει τόπο διεξαγωγής το Ναυτικό Σαλόνι για την δημοσιότητα που προσφέρει. Αυτή θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική χρονιά για το μέλλον του θεσμού. Χρειάζεται πολύ δουλειά στην επιφάνεια (οργάνωση) αλλά και υπόγεια (μπλοκάρισμα άλλων υποψηφιοτήτων)…
Μ.Κ.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα όχι μόνο δεν μένω έκθετος, αλλά αντιθέτως ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ. Το Σαλόνι East Med Yacht Show 2014 σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα αλλά και την ανακοίνωση της ΕΣΜΕΘ θα γίνει κανονικά στον Πόρο, αλλά την ίδια περίοδο θα γίνει από ότι φαίνεται και άλλη ανάλογη Έκθεση στο Ναύπλιο από άλλους διοργανωτές.

  Γίνεται -δυστυχώς- αυτό που δήλωσα και για το οποίο ΕΚΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ & ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: “…Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυτούμε, γιατί σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά και τα Τουρκικά Παράλια επιθυμούν να αλλάξει τόπο διεξαγωγής το Ναυτικό Σαλόνι για την δημοσιότητα που προσφέρει. Αυτή θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική χρονιά για το μέλλον του θεσμού. Χρειάζεται πολύ δουλειά στην επιφάνεια (οργάνωση) αλλά και υπόγεια (μπλοκάρισμα άλλων υποψηφιοτήτων)…”

  Μάλλον ο συντάκτης του δημοσιεύματος δεν διάβασε τη δήλωση μου την οποία επισυνάπτει στο τέλος του ίδιου παραπάνω δημοσιεύματος. Τώρα για την ουσία του ζητήματος, προφανώς κάποιοι επαναπαύθηκαν ή εξαπατήθηκαν…

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 2. LoveTrizinia says:

  καλα ας μαζεψουμε πρωτα τα σκατα μας

Σχολιάστε