Ο Δημήτρης Συξέρης για την διημερίδα τουρισμούΤις παρατηρήσεις του για το άρθρο μας για την διημερίδα τουρισμού, μας έστειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΤΑΠ κ. Συξέρης. Ακολουθεί το μήνυμα του:

Αξιότιμε κ. Κανατσίδη,

Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας σχετικά με την Διημερίδα Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο το διήμερο 31/3 & 1/4 και θα μου επιτρέψετε κάνω ορισμένες παρατηρήσεις:

1. Ξεκινώντας από την επικεφαλίδα του άρθρου σας «μια διημερίδα από τα ίδια…», νομίζω πως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον Πόρο ή στον Αργοσαρωνικό μια διημερίδα για τον Τουρισμό, με συμμετοχή από 5 διαφορετικούς Δήμους και περισσότερους από 17 Επαγγελματικούς Φορείς & Αρχές της περιοχής. Σε τόσο δύσκολους καιρούς οτιδήποτε δημιουργεί προϋποθέσεις κοινής δράσης , αποτελεί σημαντική ενέργεια.

2. Όσον αφορά τη διαδικασία της διημερίδας, αυτή χωρίστηκε σε δύο ημέρες ακριβώς για να μην έχει μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικό. Την πρώτη ημέρα διεξήχθησαν 3 διαφορετικές συσκέψεις με συμμετοχή εκπροσώπων των Δημοτικών Αρχών & Επαγγελματικών Φορέων του Αργοσαρωνικού, καθώς και εκπροσώπων του Λιμεναρχείου & του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου, που έχουν την απόλυτη ευθύνη τήρησης των νόμων που αφορούν τον Τουρισμό (θαλάσσιες Συγκοινωνίες, τήρηση Οδικής Κυκλοφορίας, τήρηση υγειονομικών διατάξεων κλπ). Τη δεύτερη ημέρα έγιναν μια σειρά από τοποθετήσεις ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματιών του Τουρισμού.
Οπωσδήποτε υπήρχαν ελλείψεις και λάθη στην υλοποίηση της διημερίδας, όπως και η παράβλεψη των ερωτήσεων, αλλά αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε μια διαδικασία που υλοποιείται για πρώτη φορά, με ελάχιστες μάλιστα οικονομικές δυνατότητες. Είναι όμως προτιμότερο να ενεργείς και να κάνεις λάθη παρά να μένεις αμέτοχος, ασκώντας κριτική στα καφενεία, όπως λέει και ο λαός.

3. Αντίθετα με όσα – καλοπροαίρετα πιστεύω – αναφέρετε, στις δυο ημέρες της διοργάνωσης αναδείχθηκαν πολλά από τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας και σας αναφέρω ενδεικτικά: Ελλείψεις σε υποδομές στα λιμάνια, τις οδικές αρτηρίες, τις υποδομές σε ακτές κολύμβησης, το σοβαρό πρόβλημα του Κυκλοφοριακού και της στάθμευσης οχημάτων στις παραλιακές οδούς, το μεγάλο πρόβλημα της Καθαριότητας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, τα προβλήματα στους Βιολογικούς Καθαρισμούς και πολλά άλλα. Το πρόβλημα της αεροπορικής σύνδεσης που αναφέρετε στο σχόλιο σας με ελαφρά ειρωνική διάθεση, αποδείχτηκε πως ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των Επαγγελματικών Φορέων του Τουρισμού της περιοχής μας, αλλά και τις Δημοτικές Αρχές. Θεωρώ πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Τουρισμό στην περιοχή μας έχουν το δικαίωμα να θέτουν αυτοί τις προτεραιότητες τους και όχι να κατευθύνονται από κάποιους «ειδικούς του κλάδου του τουρισμού, και προσωπικότητες που δεν προέρχονταν από τις τοπικές κοινωνίες», όπως αναφέρετε.

Η εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει πως κανένας δεν γνωρίζει τα προβλήματα καλύτερα από αυτούς που μοχθούν καθημερινά στον τόπο μας και γιαυτό το λόγο στις συσκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των Φορέων Ενοικιαζομένων Δωματίων, Ξενοδόχων, Αλιέων, Επαγγελματιών & Εμπόρων. Σχετικά με τις παρατάξεις μειοψηφίας των Δήμων, να σας θυμίσω πως η πρόσκληση για συμμετοχή στις συσκέψεις απευθυνόταν στους Δημάρχους & τους Επαγγελματικούς Φορείς, μιας και η θεσμική εκπροσώπηση των Δήμων γίνεται από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές. Όμως υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης και παρέμβασης στις συνεδριάσεις της πρώτης ημέρας και αυτό αξιοποιήθηκε από τον επικεφαλή της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δήμου Πόρου κ. Δημήτρη Πάνου.

Επίσης να σας αναφέρω πως το σχόλιο σας σχετικά με την αγωνία των συμμετεχόντων για «το πώς θα έρχονται οι τουρίστες στα μέρη μας», είναι δυστυχώς μια σοβαρή πραγματικότητα. Σε εποχές τεράστιας οικονομικής κρίσης, αυτό που ενδιαφέρει πρωταρχικά τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, είναι το τι μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ για την επιβίωση των όσων επιχειρήσεων απέμειναν και οπωσδήποτε παράλληλα να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για βελτίωση των υποδομών και την μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη. Στα πλαίσια μιας διημερίδας ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, δεν είναι δυνατό να λυθούν χρόνια προβλήματα της περιοχής μας, πόσο μάλλον που αυτά δεν είχαν συζητηθεί σε τέτοιο επίπεδο ποτέ μέχρι τώρα. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν χρειάζεται ούτε μπράβο ούτε όμως και ανάθεμα. Φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για κοινή δράση και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος να σας αναφέρω πως η κριτική που ασκήθηκε ήταν ουσιαστική και αιχμηρή με πολλούς αποδέκτες, γιατί ο σκοπός δεν ήταν να πούμε τι όμορφα που είναι όλα στην περιοχή μας, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει φυσικά. Ακούστηκαν πολλές αντίθετες απόψεις, ακόμα και αυστηρές προειδοποιήσεις όπως αυτές που εξέφρασε ο κ. Τσούκας, όμως το σημαντικότερο είναι πως για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι αρχών και Επιχειρηματικών Φορέων του Αργοσαρωνικού και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες ενώ έγινε κατανοητό πως μόνο με κοινή δράση θα υπάρξει βελτίωση του μέλλοντος μας.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Α. Συξέρης
Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. babis says:

  Αξιότιμε κ. Συξέρη,

  Επισημαίνουμε ότι επί της ουσίας δεν διαψεύδετε κάποια αναφορά στο άρθρο μας, αλλά διαφωνείτε με την κριτική που ασκούμε, πράγμα που είναι απολύτως σεβαστό. Το άρθρο μας δεν αποσκοπούσε να μεταφέρει, ως ακριβές ρεπορτάζ, κάθε λεπτομέρεια της ημερίδας (αυτό το έκανε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος, στο οποίο και παραπέμπουμε), αλλά να σχολιάσει και να ερμηνεύσει το περιεχόμενο και τα συμπεράσματά της. Μακάρι, να κάνουμε λάθος, αλλά πιστεύουμε ότι καταγράψαμε την άποψη που διαμόρφωσε ο μέσος Ποριώτης για την ποιότητα της διοργάνωσης και την προσφορά της στην αναβάθμιση του τουρισμού του Πόρου. Χωρίς να αμφισβητούμε καθόλου τις καλές σας προθέσεις, σταθήκαμε στο αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι η ικανοποίηση που εξέφρασε με το Δελτίο Τύπου της η δημοτική αρχή, αποτελεί μια μαγική εικόνα και οφείλαμε να το καταγράψουμε.

  Τέλος, αν ξαναδιαβάσετε το σχόλιό μας σχετικά με το «πώς θα έρχονται οι τουρίστες στα μέρη μας», θα δείτε ότι η καθοριστική φράση της κριτικής μας (την οποία ξεχάσατε) είναι ότι αυτό αναδείχθηκε ως «το μόνο μας πρόβλημα». Το μείζον θέμα δεν είναι «πώς» θα έρχονται, αλλά «γιατί» θα έρχονται και θεωρούμε ότι η Διημερίδα δεν ασχολήθηκε με ειλικρίνεια με αυτό.

  Μπάμπης Κανατσίδης
  Porosnews

 2. Αγαπητέ κ. Συξέρη,

  Εφόσον το ζήτημα σχετικά με τη συμμετοχή των παρατάξεων μειοψηφίας στη διημερίδα λαμβάνει δημοσιότητα, οφείλω να αποκαταστήσω την πραγματική του διάσταση:
  Καταρχάς, η πρόσκληση δεν απευθυνόταν μόνο στους Δημάρχους και τους επαγγελματικούς φορείς, όπως ανακριβώς λέτε, αλλά παραδόθηκε από εσάς και στους εκπροσώπους της μειοψηφίας. Όταν όμως, ως προσκεκλημένος σας, ήρθα για να συμμετάσχω, με ενημερώσατε ότι «κανονικά» η σύσκεψη είναι κλειστή, και αν ήθελα μπορούσα να παρακολουθήσω από τις θέσεις του κοινού, κάτι που φυσικά δεν έκανα.
  Δεύτερον, ακόμα και αν ήταν αλήθεια ότι δεν είχατε απευθύνει πρόσκληση στις παρατάξεις της μειοψηφίας, αυτό θα ήταν εξίσου προσβλητικό και άκομψο εκ μέρους σας, ως διοργανωτών.

  Πέραν του τυπικού μέρους, το χειρότερο είναι ότι σε μια διημερίδα, που υποτίθεται ότι είχε ως αντικείμενο την ειλικρινή συζήτηση για τα προβλήματα του τουρισμού του Πόρου, κρίνατε ότι είχαν να προσφέρουν κάτι ο εκπρόσωπος του λιμεναρχείου, ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος, ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών αλιέων, οι πολιτικοί του Πειραιά, αλλά όχι οι εκλεγμένοι πολιτικοί σας «αντίπαλοι», που εκπροσωπούν το 1/3 της κοινωνίας του Πόρου.

  Ευχαριστώ,
  Γιάννης Δημητριάδης,
  επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Πόρου

 3. Αγαπητέ κ. Κανατσίδη και κ. Δημητριάδη, οι θέσεις σας και η κριτική σας τοποθέτηση είναι απόλυτα σεβαστές και κατανοητές. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως τα επόμενα βήματα της διαδικασίας που ξεκίνησε από την διημερίδα για κοινή δράση των Δήμων & Φορέων του Αργοσαρωνικού θα είναι ακόμα καλύτερα και πιο δυναμικά.

Σχολιάστε