Με άδεια και καταβολή τέλους θα μεταφέρεται νερό από την Τροιζηνία το νέο έτοςΕνώ στο Δημαρχείο του Πόρου συνεχίζονται τα παράπονα από τους δημότες, για τους «συγκεντρωτικούς» λογαριασμούς ύδρευσης, στην ευρύτερη περιοχή έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος «πόλεμος νερού» με τον Δήμο Τροιζηνίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας στις 25 Ιουλίου, με την υπ. Αριθμ. 128/2012 Απόφαση, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η σφράγιση των γεωτρήσεων των δήμων Πόρου και Ύδρας που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του δήμου Τροιζηνίας, αν οι δυο αυτοί δήμοι δεν προσέλθουν να πάρουν άδεια από τον Δήμο Τροιζηνίας, για άντληση και μεταφορά νερού για ύδρευση.

Αναλυτικότερα αποφασίστηκε:
1. Να κληθούν οι Δήμοι Πόρου και Ύδρας, οι οποίοι αντλούν νερό από υδροληψίες εντός των ορίων του Δήμου Τροιζηνίας και διοχετεύουν αυτό με αντάλλαγμα μέσω του δικτύου τους ύδρευσης, να ζητήσουν την προβλεπόμενη από το αρ. 12ΒΔ24.9-20.10.1958 αδειοδότηση, εντός μηνός από την κοινοποίηση σε αυτούς της παρούσας. Η θετική ανταπόκριση τους θα ληφθεί υπ’ όψιν για τη διαδικασία ορισμού του σχετικού τέλους από το Δήμο Τροιζηνίας.
2. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν να ζητήσουν την άδεια του Δήμου Τροιζηνίας στην παραπάνω προθεσμία, να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες ορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους εμπορίας νερού από τους Δήμου Πόρου και Ύδρας για την έως και το τρέχον έτος χρήση τους και οι νόμιμες διαδικασίες παύσης άντλησης νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα του Δήμου Τροιζηνίας, ήτοι σφράγισης των υδροληψιών τους αφού αυτές λειτουργούν χωρίς τη νόμιμη άδεια του Δήμου Τροιζηνίας και συνεπώς παράνομα, από το επόμενο έτος (01-01-2013) ώστε να έχουν το χρόνο ανεύρεσης άλλου τρόπου καλύψεως των σχετικών αναγκών των δημοτών τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ν. Σ. Δαρσινό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των αυξημένων αναγκών των τριών όμορων δήμων, παρατηρείται εξάντληση των αποθεμάτων νερού από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Τροιζηνίας, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους δημότες της Τροιζηνίας. Επειδή δεν καταβάλλεται στο Δήμο Τροιζηνίας το προβλεπόμενο τέλος εμπορίας νερού, από τους δήμους που εισπράττουν αντάλλαγμα για το νερό που αντλείται από το έδαφος της Τροιζηνίας, θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση, ώστε είτε να αρχίσει η καταβολή του σχετικού τέλους άμεσα, η οποία θα συνεπάγεται και ταυτόχρονο περιορισμό της υπεράντλησης, ενώ αν δεν καταβάλλεται θα παύσει τελείως η άντληση, οπότε και θα βελτιωθεί η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τροιζηνίας, οι Δήμοι Πόρου και Ύδρας, ενώ είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις του Δήμου Τροιζηνίας με επιστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα ο Δήμος Τροιζηνίας να κοινοποιήσει εκ νέου εξώδικη δήλωση – πρόσκληση τον Φεβρουάριο του 2012, με την οποία αφού ανέλυε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, καλούσε τους δύο δήμους, να ζητήσουν την προβλεπόμενη αδειοδότηση από το Δήμο Τροιζηνίας και (μέσω της διαδικασίας αυτής να οριστεί από τον Δήμο Τροιζηνίας το ύψος του τέλους και ο σχετικός υπολογισμός της οφειλής στους και) να καταβληθεί η (μη παραγεγραμμένη) οφειλή τους από την εμπορία νερού που κάνουν ανελλιπώς εδώ και πολλά χρόνια.
Οι δύο δήμοι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τροιζηνίας, δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στο εξώδικο του Δήμου Τροιζηνίας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί τον Ιούλιο η σφράγιση των γεωτρήσεων από την 1/1/2013, αν δεν ανταποκριθούν οι δύο δήμοι.
Το θέμα που έχει προκύψει τέθηκε ως ερώτηση από τον επικεφαλή της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Πάνου, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γκίκα Μάγειρα να απαντάει πως από τον Δήμο Πόρου, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες προσφυγής κατά της απόφασης του Δ.Σ. Τροιζηνίας.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο Δήμος Πόρου γνώριζε εδώ και μήνες το πρόβλημα και τις προθέσεις του Δήμου Τροιζηνίας, γεννάται το ερώτημα, κατά πόσο συνδέεται το επίμαχο θέμα, με την αλλοπρόσαλλη εισπρακτική πολιτική των λογαριασμών νερού από τον Δήμο Πόρου.
Το ερώτημα αυτό ελπίζουμε να απαντηθεί από τους αρμόδιους και ελπίζουμε οι συνειρμοί που προκαλούνται να είναι εντελώς συμπτωματικοί.
Μ.Κ.
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. P. Chatziperos says:

  Ολ’ αυτά είναι ακρότητες.
  Τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι.
  Λυνονται με συνενόηση και μελέτη ΣΟΒΑΡΗ.
  Επί τέλους πιστεύω οτι ήλθε η έρα για την δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στην Τροιζηνία.

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Εδώ τίθεται θέμα σπατάλης νερού, διότι όταν η τουριστική κίνηση είναι πεσμένη και ήδη πολλοί καταστηματάρχες και πολίτες χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για πόση, πώς έχει αυξηθεί η κατανάλωση;

 3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ says:

  Αγαπητοί μου φίλοι καλησπέρα.

  Ο πόλεμος μεταξύ τους, δε με αφορά, θα τα βρουν αυτοί…
  Όλοι για το λιλί μαλώνουν.
  Εμένα με ενδιαφέρει,και θέλω να μου πουν, μια και έγινα Δημότης Πόρου,και μεθαύριο για τους ψήφους μου, θα με ενοχλήσουν oι καρεκλοκένταυροι, αν τα παιδιά μου, κι όλοι μας, μέσα από αυτές τις παμπάλαιες σωληνώσεις και τα παπαγαλάκια, (πίνετε δεν πίνετε το νερό του Πόρου,) και μια που το πληρώσαμε κι ακριβά,
  με υπεύθυνη δήλωσή τους…
  Μπορούμε να πιούμε άφοβα και να μαγειρεύουμε από αυτό το νερό;
  Αν λέω, αν… το νερό είναι ακατάλληλο για πόση κλπ, γιατί
  τα καφενεία και τα εστιατόρια και λοιπά μαγαζιά, το σερβίρουν;
  Εκτός και είναι κόλπα καλοπληρωμένα από εταιρείες εμπορίας νερού…
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;
  Ευχαριστώ πολύ.

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Γ. Ζαχαρόπουλος

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν είναι το καλύτερο νερό, αλλά γενικά πίνεται. Για μαγείρεμα λογικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι το βασικό θέμα είναι οι σωληνώσεις. Σοβαρό θέμα είναι η χρήση λιπασμάτων στις περιοχές των γεωτρήσεων, η υπεράντληση στον κάμπο με αποτέλεσμα να γίνεται το νερό υφάλμυρο. Δεν γνωρίζω κάποια πόλη στην οποία να έχουν ξυλώσει όλο το δίκτυο ύδρευσης για να βάλουν νέο, λόγω παλαιότητας. Δεν μπορεί να έχει μόνο ο Πόρος πρόβλημα από αυτό το ζήτημα.

Σχολιάστε