Απαντήσεις από τον Σπύρο Σπυρίδωνα: “Οι θέσεις μου για το λιμάνι”spuridonΑπαντήσεις για τα όσα έχουν γραφτεί τελευταία σχετικά με το θέμα του λιμανιού του Πόρου, μας έστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων με δυο διαφορετικά μειλ.

Το πρώτο αφορά το άρθρο μας «Πρώτα η πολιτική και μετά τα πρόσωπα», ενώ το δεύτερο είναι συνέχεια των ανακοινώσεων για το θέμα που αφορά τη «Γνωμοδότηση επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ανάπτυξης και λειτουργίας του λιμένα Πόρου».

Ακολουθούν τα δελτία τύπου του κ. Σπυρίδωνα:

 

Σχετικά με το άρθρο σας στις 09/01/2014 με τίτλο «Πρώτα η πολιτική και μετά τα πρόσωπα» όπου αναφερόμενος στο πρόσωπό μου γράφετε  «… η κομματική του ιδιότητα και το χρίσμα που ατύπως έχει λάβει από την Ν.Δ., δεν του αφήνουν και πολλά περιθώρια για πειστική διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική σχετικά με κρίσιμα θέματα, όπως -κυρίως- η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ», σας αναφέρω ότι:


Η θέση μου για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Πόρου, έχει καταγραφεί στα Περιφερειακά Συμβούλια και έχει ορθά αποτυπωθεί και από εσάς, στα άρθρα σας, στις 24/10/2012, στις 21/12/2012, όπου υπάρχει και το σχετικό video της ομιλίας μου, και τέλος στις 30/12/2012, με τίτλο «Σ. Σπυρίδων: Αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πόρου και Ύδρας», το οποίο υπενθυμίζω στους αναγνώστες σας:
«Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πόρου και Ύδρας, καθώς και των άλλων νησιών του Αργοσαρωνικού, εξέφρασε, με ενισχυμένη πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στην συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου 2012. Το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση μετά από πρόταση του Σπύρου Σπυρίδωνα.

Αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, σε καμία περίπτωση δεν είμαι οπαδός κρατικιστικών αντιλήψεων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να φτάνουμε στο αντίθετο άκρο, αποσυνδέοντας τις τοπικές κοινωνίες από τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου. Το κράτος πρέπει να είναι παρόν και να λειτουργεί ως ρυθμιστής που θα διαμορφώνει τους κανόνες και θα επιβλέπει αυστηρά την τήρησή τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση ακολουθείται μια πρόχειρη και τελείως λανθασμένη πολιτική, η οποία θα κοστίσει ακριβά στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς τελικά να επιφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στα δημόσια έσοδα.

Η αυθαίρετη επιλογή δύο μόνον εκ των νησιών του Αργοσαρωνικού προδίδει παντελή έλλειψη σχεδιασμού αλλά και ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου, στο οποίο να έχει υπολογιστεί αξιόπιστα το προσδοκώμενο όφελος από την ιδιωτικοποίηση και η συμβολή της στην ελάττωση του δημοσίου χρέους. Το κέρδος του ιδιώτη διαχειριστή θα προκύψει είτε από υπερβολική αύξηση των τελών ελλιμενισμού, είτε από τη μετατροπή των λιμανιών σε μόνιμα αγκυροβόλια. Όποια από τις δύο αυτές πρακτικές και να ακολουθηθεί, η ήδη δοκιμαζόμενη τοπική τουριστική οικονομία θα δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα και οπωσδήποτε θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των επισκεπτών των νησιών μας.

Επιπλέον, η πολιτική της εκχώρησης των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ αντίκειται στη συνταγματική επιταγή, η οποία θέλει τις τοπικές υποθέσεις να ανήκουν στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και όχι του κράτους.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως τα λιμάνια της Ύδρας και του Πόρου είναι αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος. Αλλιώς, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει την ιδιωτικοποίησή τους, θα έπρεπε να τεκμηριώνει ότι πρόκειται για λιμάνια εθνικής σημασίας, κάτι που βέβαια είναι αδύνατον να ισχυριστεί κάποιος στα σοβαρά», τόνισε ο κ. Σπυρίδων, ο οποίος ανέλυσε ακόμη τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ιδιωτική διαχείριση των λιμένων στους παραδοσιακούς οικισμούς και στην σχέση τους με την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των νησιών.

Τέλος, αναφέρθηκε στον συμβολισμό που εμπεριέχει η διατήρηση του ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικά για τα λιμάνια ιστορικών νησιών, όπως η Ύδρα και ο Πόρος, έναντι της πιθανότητας, μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό, τα λιμάνια αυτά να περιέλθουν στη δικαιοδοσία ιδιωτών, των οποίων η εθνική προέλευση δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε να ελεγχθεί.»

 

Σπύρος Σπυρίδων

Περιφερειακός σύμβουλος

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που αφορά τη Γνωμοδότηση της ΜΠΕ για το λιμάνι του Πόρου:

Τα όσα ανέφερα στο δελτίο τύπου που εξέδωσα σχετικά με την αναβολή του θέματος που αφορά τη «Γνωμοδότηση επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ανάπτυξης και λειτουργίας του λιμένα Πόρου» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2013, είναι απολύτως ορθά και αληθή.

Κανένα όφελος δεν προσφέρει στον τόπο μας ένας συνεχής πόλεμος ανακοινώσεων. Τα όσα αναφέρω σύντομα θα επαληθευτούν.

Το θέμα θα επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκφράσει τη γνώμη του, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Πόρος 11-01-2014

Σπύρος Σπυρίδων
Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Κ.Π. says:

  Ως συνήθως, ψαρεύει και από την μία και από την άλλη ο κ. Σπυρίδωνας. Πριν ένα μήνα ψήφισε αναβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχθές πρότεινε να ξαναδούμε την θέση του Δήμου για το θέμα, αλλά από την άλλη μάς θυμίζει ότι το 2012 (τότε που δεν κατέβαινε για Δήμαρχος και δεν χρειαζόταν να σκεφτεί τις επιπτώσεις της θέσης του στον δισεκατομμυριούχο Τουρκαλά που θα αγοράσει το λιμάνι) είχε επιχειρηματολογήσει κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
  Να δούμε πότε επιτέλους θα απαλλαγούμε από τους πολιτικούς που δεν τολμάνε να διατυπώσουν μια καθαρή θέση και να την μετουσιώσουν σε πράξη.

 2. Πάνος Θεοχάρης says:

  Ξεκάθαρη θέση είναι το “ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ”, κοινώς η τακτική του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, και του Δημητριάδη.

  Βάζεις τον κώλο κάτω, στυλώνεις τα πόδια, και φωνάζεις όχι, όχι, όχι.

  Μετά τα πάντα γίνονται χωρίς εσένα, επειδή εσύ είχες μια ξεκάθαρη θέση, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.

  Οι σοβαροί όμως, όχι μόνο πολιτικοί, αλλά γενικά άνθρωποι, είτε το ΟΧΙ είναι στην δουλειά, στην κοινωνία, στην οικογένεια, έχουν θέση, την διατυπώνουν, συζητούν, και όταν βλέπουν ότι η γνώμη τους δεν περπατάει, τότε διαπραγματεύονται, και προσπαθούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της επικράτησεις της αντίθετης άποψης.

  Έτσι και στο θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί ο Σπυρίδωνας, ο Στρατηγός, ο Δημητριάδης και ένα σωρό ακόμα εκλεγμένοι αξιωματούχοι του τόπου να είπαν όχι, αλλά το όχι τους στο ΤΑΙΠΕΔ δεν πέρασε, όπως δεν πολλοί το λέγαμε εξ’ αρχής.

  Από εκεί και πέρα, οι δρόμοι είναι δύο, είτε κρατάς την θέση σου και παρότι είσαι αντίθετος προσπαθείς να διαπραγματευτείς τους όρους και τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, είτε λες παντού όχι (την κατ’ εσένα ξεκάθαρη θέση), και βλέπεις το λιμάνι να αλλάζει χωρίς ποτέ να είχες παλέψει για τα μικρά που μπορούσες να κερδίσεις (πχ το χτίσιμο οικίσκων επί της παραλιακής ζώνης).

  Η πολιτική, η δουλειά, η κοινωνία, η οικογένεια, δεν είναι μαύρο άσπρο, δεν είναι είτε το δικό μου είτε τίποτα. Όλα ένας συμβιβασμός είναι.

  Αν και το θέμα είναι η πιθανολογούμενη κάθοδος του Σπυρίδωνα στις δημοτικές εκλογές, κάτι που έχει κάψει πολύ κόσμο, και έχουμε γεμίσει trolls εδώ μέσα, ανθρώπους που δεν έχουν το θάρρος της επώνυμης γνώμης, ή απλά είναι ψεύτικα profile….

  Γι’ αυτό υπάρχει και η έλλειψη συνοχής τόσο στα γραφόμενα του Κανατσίδη, όσο και στου Κ.Π..

  Ο Σπυρίδωνας δεν ψήφισε αναβολή όπως αναφέρει ο λανθασμένα ο Δημητριάδης (και το troll Κ.Π.), ούτε άλλαξε γνώμη λόγο κόμματος ή λόγο “δισεκατομμυριούχου Τουρκαλά”, όπως λανθασμένα αναφέρει ο Κανατσίδης (και το troll Κ.Π.), αλλά ρίξε ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει !

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Μάλιστα, εγώ λέω όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, ναι στο σοβαρό κράτος. Πού καριβώς είναι το όχι σε όλα; Επίσης το κράτος είναι εκπρόσωπός μας. Από πότε κάνει ότι του κατέβει κε Θεωχάρη;
  Κε Σπυρίδωνα, τι θα πει το ένα λιμάνι είναι ίσωνος εθνικής σημασίας και το άλλο όχι; Δεν είναι όλα ελληνικό έδαφος; Και γιατί γίνεται ο παραπάνω διαχωρισμός; Τα σημαντικά λιμάνια δηλαδή πρέπει να τα δώσουμε στον ιδιώτη;

  Και η βουλή δεν δουλεύει καλά. Να την πουλήσουμε και αυτήν; Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πόσο λέτε να πιάνουν;

 4. Κ.Π. says:

  Ξεκάθαρη θέση επίσης είναι και το ναι σε όλα. Αυτή είναι μια θέση περισσότερο σεβαστή και αξιοπρεπείς από τις αρλούμπες σου Θεοχάρη.
  Είσαι ή δεν είσαι υπέρ της ιδιωτικοποίησης, θα μας πεις;
  Όλα τα υπόλοιπα περί διαπραγματεύσεων, είναι ανεδαφικά και στο όριο της πολιτικής εξαπάτησης. Μάλλον εσύ τελικά ακολουθείς την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.
  Από τη στιγμή που το λιμάνι του Πόρου παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ χάνουμε κάθε δικαίωμα διαπραγμάτευσης για οτιδήποτε. Τόσο δύσκολο σου είναι να το καταλάβεις;
  Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ρητά στο Άρθρο 3 παρ. 9, ποιοι συμμετέχουν στις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην απέξω. Εκτός βέβαια αν ο Σπυρίδωνας τοποθετηθεί μέσω Ε.Ε. ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα ψήφου.
  Με το μήνυμα σου ερμηνεύεις ουσιαστικά τον Σπυρίδωνα και επιβεβαιώνεις τους φόβους των περισσοτέρων ότι αν τελικά εκλεγεί, η αντίδραση του ως δήμαρχος θα είναι χλιαρή και η αποστολή του θα είναι να βοηθήσει τον λαό του Πόρου να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το λιμάνι του θα περάσει σε ιδιώτη για τα επόμενα 40 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Έτσι δεν είναι; «Όλα ένας συμβιβασμός είναι.»
  Τώρα το να με χαρακτηρίζεις τρολ επειδή το σχόλιο μου έχει μόνο τα αρχικά του ονόματος μου, ή επειδή δεν σε βρίσκει σύμφωνο, το αφήνω στην κρίση των υπολοίπων σχολιαστών.

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  Γιάννη, μπορεί να είσαι άθεος κομουνιστής, αλλά το να γράφεις συνέχεια το επίθετο μου με “ω” με προσβάλει.

 6. Ιωάννης Γκούμας says:

  Μου ξέφυγε το “ω”, αλλά μάθε και εσύ τι είναι ο κομμουνισμός πριν πεις κάποιον κομμουνιστή. Προς ενημέρωσή σου θεωρώ τον συνδιασμό σοσιαλισμού, καπιταλισμού και της δημοκρατίας, ως καλύτερο ως τώρα κοινωνικό-οικονομικό σύστημα. Και αυτό γιατί δίνει κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ανάπτυξη, χωρίς να φτάνουμε σε ακρότητες ανάμεσα στα οικονομικά στρώματα. Δημιουργεί ένα πλαφόν ανέσεων και παροχών σε όλους και πριμοδοτεί όσους το επιθυμούν με περισσότερα.

  Το λιμάνι και ο δημόσιος χώρος είναι μέσα σε αυτό το πλαφόν. Φως, νερό, τηλέφωνο, δίκτυα, υγεία και παιδεία είναι επίσης σε αυτό το πλαφόν. Αν θέλει κάποιος ιδιώτης να ανακατευτεί σε αυτά, ας το κάνει, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλει κέρδος σε βάρος αυτού του πλαφόν. Ή μπορεί και ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του ή παίρνει πόδι.

 7. Πάνος Θεοχάρης says:

  Δεν ερμηνεύω κανέναν Σπυρίδωνα. Τις θέσεις του θα τις βρεις δημοσιευμένες εδώ μέσα, και είναι κατά της ιδιωτικοποίησης. Για το αν παρότι είναι κατά θα συνεχίσει να μάχεται, είναι κάτι που το ελπίζω, η στείρα αντιπολίτευση στο οτιδήποτε, το στείρο όχι, δεν γεννά ποτέ κάτι, γι’ αυτό το λένε και “στείρο”….

  Το αν εγώ είμαι υπέρ ή κατά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, η άποψη μου δεν επηρεάζει τα δεδομένα και τις αποφάσεις.

  Και ναι, το να γράφεις κρυμμένος πίσω από 2 αρχικά, παραποιώντας τα γεγονότα (ότι ο Σπυρίδωνας ψήφισε αναβολή), αντιγράφοντας τα λεγόμενα Δημητριάδη που και ο Σπυρίδωνας τα πήρε πίσω, αλλά και εμμέσως τα πήρε πίσω και ο Δημητριάδης, δείχνει ότι είσαι τρόλλ….

  (για την ιστορία, είμαι εν γένει υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, και στο θέμα των τουριστικών λιμένων, σε όλη την Ελλάδα όπου ιδιωτικοποιήθηκαν, αναβαθμίστηκαν, και οι τοπικές κοινωνίες βγήκαν ωφελημένες παρόλο την απώλεια εσόδων των λιμενικών ταμείων.)

 8. Κ.Π. says:

  Από τις ανακοινώσεις των δυο που διαβάζω εδώ μέσα, διαπιστώνω ότι το ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι ο Σπυρίδωνας ψήφισε αναβολή. Αυτό δεν το διέψευσε στην ανακοίνωση του. Αντιθέτως το αιτιολόγησε λέγοντας ότι “μετά από το εξώδικο, προκειμένου το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφανθεί, χρειάζεται περισσότερα στοιχεία και κυρίως τη γνώμη της νομικής του υπηρεσίας.” Ή μήπως κάνω λάθος;
  Αυτό που διέψευσε ο Σπυρίδωνας είναι ότι εισηγήθηκε αυτός την αναβολή.
  Συμφωνείς ή όχι;
  Ποιος παραποιεί τα γεγονότα λοιπόν; Εγώ ή εσύ;

 9. Πάνος Θεοχάρης says:

  trollάκι παίζεις με τις λέξεις !

  Την αναβολή την προκάλεσε το εξώδικο του Δημητριάδη, 5 ώρες πριν την συνεδρίαση, καθότι όταν παίρνεις 13 σελίδες (αν πληροφορήθηκα σωστά) εξώδικο από κάποιον που έχει αδυναμία στις μηνύσεις, το εξετάζεις πολύ προσεχτικά.

  Τώρα αν ψήφισε τελικά υπερ ή κατά της αναβολής, μικρή σημασία έχει.

  Ξέρω, καίει το θέμα και έχετε βγει τα trolls και οργιάζετε 😀

 10. Κ.Π. says:

  Μικρή σημασία έχει που λες ψέματα, ε;

 11. Άντζελα Μακρή Δεκούλου says:

  Αξιότιμοι κύριοι (δεν βλέπω μέχρι στιγμής άλλη γυναίκα να συμμετέχει στην συζήτηση), στα σχεδόν 50 χρόνια της ζωής μου έχω καταλάβει ότι: άλλο θέλω και άλλο μπορώ !! άλλο οι αγνές προθέσεις και άλλο η ικανότητα να τις εφαρμόσεις !! άλλο οι θεωρίες και άλλο οι πράξεις !! άλλο η υπόσχεση και άλλο η συνέπεια !! Επίσης δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο ή Ναι-Όχι, τα πάντα εξελίσσονται σε αποχρώσεις του γκρι που είναι καλύτερο διότι περιέχει θετικά στοιχεία και των δύο άκρων και περιορίζονται τα αρνητικά. Το αποτέλεσμα των ΠΑΝΤΩΝ είναι η διαπραγμάτευση, διότι απλούστατα δεν ζούμε μόνοι μας στον πλανήτη γη, ούτε καν μέσα στο σπίτι μας. Όποιος και να είναι ο αυριανός μας δήμαρχος θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί. Το σημερινό “όχι” θα είναι το αυριανό “κάναμε ότι μπορούσαμε”, από όποιον και να έχει ειπωθεί το όχι και για οποιοδήποτε θέμα. Τέλος το να παίρνω αποφάσεις και να ψηφίζω για τον λαό χωρίς να υπολογίζω τις νομικές ή τις προβλεπόμενες διαδικασίες είναι μάλλον δείγμα μη συνετού ανθρώπου. Ο δε φανατισμός πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιον εξυπηρετεί. Εσάς ή άλλους;;

 12. Γιάννης Γκούμας says:

  Στην περιοχή μας ζούμε μόνοι μας. Δεν ζει ούτε η Τρόικα, ούτε οι αγοραστές των λιμένων. Εφόσον δεν θέλουμε να πουλήσουμε, δεν πουλάμε. Αν οι διαχειριστές των εθνικών συμφερόντων (τρομάρα μας, αυτούς βρήκαμε;) είναι για τα πανηγύρια, να τους αλλάξουμε.
  Και για το γεγονός ότι, έστω κάποια λιμάνια που πουλήθηκαν πάνε καλύτερα, τι έκαναν που δεν κάνουμε εμείς; Συγκερκιμένα όμως…. και μετά γιατί δεν τα κάνουμε; Δεν θέλει κάποιος; Στην απ’έξω. Δεν θα μας χαλάσει την πόλη που μένουμε ο ένας.

 13. Άντζελα Μακρή Δεκούλου says:

  Γιάννη μου και μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και με αυτήν την έννοια ότι είμασταν και αποφασίζαμε μόνοι μας. Το οποίο ή μη ονειροπόλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν ισχύει. Είμαστε μέρος μίας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Οπότε μην θεωρείς σε παρακαλώ ότι στον Πόρο ζούμε μόνοι μας και αποφασίζουμε μόνοι μας. Μόνοι μας απλά διαμορφώνουμε μία άποψη και την εκφράζουμε. Το τι θα γίνει τελικά είναι ένα άλλο θέμα και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, αλλά ελπίζω και από εμάς μέσω των διαπραγματεύσεων.
  Τέλος αναφέρεσαι σε κάποιον έναν που μπορεί να χαλάσει την πόλη μας. Αν αντιλαμβάνομαι καλά εννοείς κάποιον πολιτικό μη Ποριώτη (ελληνική κυβέρνηση, Τρόικα κλπ) αφού μέχρι σήμερα όλοι οι αιρετοί και οι πιθανοί μελλοντικοί υποψήφιοι για τον Δήμο Πόρου είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση. Εσύ πιστεύεις ότι μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς αυτούς σαν ένα ανεξάρτητο κρατίδιο;; Τι ακριβώς εννοείς;;

Σχολιάστε