Υγεία: Υποβαθμίζεται το Τζάνειο; – Με εθελοντισμό απαντούν οι κάτοικοιgalataΣυσσωρεύονται τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει η μνημονιακή πολιτική, στον τομέα της Υγείας, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στα αστικά κέντρα.

Σε τοπικό επίπεδο, είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Γαλατά, με τις ελλείψεις να μην περιορίζονται μόνο σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε οδηγούς ασθενοφόρων, σε μια περίοδο αιχμής για τον τόπο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, το προσωπικό του Κ.Υ. αλλά και φορείς κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διαχειριστούν την κατάσταση, ωστόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, δεν έχει δώσει κάποια προσωρινή λύση στο θέμα των ελλείψεων, αντιθέτως, σύμφωνα με επικαιρή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υγείας, προγραμματίζει να θέσει το προσωπικό του Τζάνειου Νοσοκομείου (στο οποίο υπάγονται τα Κέντρα Υγείας των νησιών) σε καθεστώς κινητικότητας.

Αποκαλυπτική είναι η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, στις 2 Αυγούστου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και Θοδωρής Δρίτσας, με θέμα: Το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» στη δίνη της μνημονιακής μεταρρύθμισης στην Υγεία.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Είναι φανερό ότι οι αλλαγές στο χώρο της υγείας υλοποιούνται με μοναδικό επί της ουσίας κριτήριο την περικοπή των δαπανών, αδιαφορώντας για την διάλυση που αυτές επιφέρουν στο πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κατάσταση της υγείας των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας από την άλλη επιμένει ότι η διαδικασία της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας θα περικόψει μόνο της δαπάνες που δεν χρειάζονται και δεν θα απολυθεί προσωπικό παρά μόνο θα μετακινηθεί εκεί που χρειάζεται από εκεί που πλεονάζει. Κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτό παίζει η μετατροπή των μικρών – λεγόμενων – νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» δεν ανήκει φυσικά στην κατηγορία του μικρού νοσοκομείου. Είναι η βασική νοσοκομειακή μονάδα του Πειραιά αλλά και ευρύτερα της 2ης ΔΥΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Έχει τεράστια προσφορά στον κόσμο του Πειραιά εδώ και χρόνια και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες με αρτιότητα και επιστημονικό κύρος. Παρόλα πρόσφατα ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου εξέφρασε την ανησυχία ότι «Το Τζάνειο φαίνεται να επιλέγεται ως ο ευάλωτος κρίκος της νοσοκομειακής αλυσίδας της 2ης ΥΠΕ, ως ο κρίκος που μπορεί να μετασχηματισθεί από Νοσοκομείο σε αστικού Κέντρο Υγείας». Συγκεκριμένα, με το πρόσχημα της μειωμένης πληρότητας, πράγμα που αμφισβητείται, ο νέος οργανισμός καταργεί, χωρίς ουσιαστικό υγειονομικό σχέδιο και ενάντια στη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, σειρά κλινικών, η λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη για ένα νοσοκομείο σαν το Τζάνειο. Έτσι, μειώνονται οι κλίνες νοσηλείας από 475 σε 430, οι θέσεις ιατρών από 260 σε 169 και οι θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 200. Επίσης, δημοσιεύτηκε πρόσφατα κατάλογος 30 νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και το Τζάνειο, που το προσωπικό τους θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει υποβάλλει έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του νοσοκομείου με άξονα την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.

 Κατόπιν των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1.  Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να λάβει υπόψη του την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και με αυτήν ως βάση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του οργανισμού, αναβαθμίζοντας το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, όπως απαιτούν οι ανάγκες της ευρύτερης πειραϊκής κοινωνίας και των νησιών, που εξυπηρετούνται από αυτό;

2.  Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια αλλαγής χαρακτήρα και περαιτέρω υποβάθμισης του νοσοκομείου;

 

 

 

Ευχαριστήρια επιστολή για τους εθελοντές οδηγούς του Κ.Υ. Γαλατά

Στον Πόρο και την Τροιζηνία, η Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ. Γαλατά, έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Πριν μερικές εβδομάδες, κάλεσε επαγγελματίες οδηγούς να συνεισφέρουν σε εθελοντική βάση, ως οδηγοί των ασθενοφόρων του Κ.Υ. Γαλατά.

Σήμερα, με την ακόλουθη επιστολή,  η Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ. Γαλατά, ευχαριστεί τους τρεις συμπολίτες μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική εργασία:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε του τρείς πρώτους συμπατριώτες μας,   Οικονόμου Στράτο,  Πολλάλη  Δημήτριο, και Πανέρη  Χρήστο,   οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα και σοβαρότητα του θέματος των ακάλυπτων  βαρδιών οδηγών Ασθενοφόρου στο Κ. Υγείας Γαλατά,  ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά  σαν Οδηγοί  Ασθενοφόρου,  δίνοντας με την προσφορά τους αυτή, πραγματικά ζωή στους συνανθρώπους μας. 

Είμαστε σίγουροι ότι και άλλοι συμπολίτες  μας θα δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον, και με την δική τους συμμετοχή σαν εθελοντές οδηγοί διαθέτοντας όποτε μπορούν  λίγο χρόνο,  θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το κενό που έχει παρουσιαστεί αυτό το διάστημα, και που πιστεύουμε ότι σύντομα θα πληρωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο».
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Επίσης σχεδιάζεται βοήθεια από τους Γιατρούς του Κόσμου με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που η κυβέρνηση δεν μπορεί προσπαθεί η αντιπολίτευση. Εκεί που η κυβέρνηση υποτάσσεται σε μνημόνια και τους Γερμανούς, η αντιπολίτευση κάνει επανάσταση, όπως το 1940, μποϊκοτάροντας τους εχθρούς και τα σχέδιά τους, που τότε ήταν να περάσει ο στρατός τους, τώρα είναι να καταστραφεί ολοσχερώς η κοινωνική υποδομή μας.

Σχολιάστε