Το Guilty στον Πόρο: Τέχνη με επιρροή από την οφθαλμαπάτη των ναυμαχιών (φωτογραφίες)guiltyΤο είδαμε στον Πόρο και μας τράβηξε την προσοχή. Έδεσε για μερικές ώρες μπροστά από την παλιά «Αγροτική Τράπεζα» και το φωτογραφίσαμε. Το γιώτ GUILTY συζητήθηκε στις καφετέριες του νησιού, την Κυριακή 15 Μαΐου.

Για τους υδραίους, έχει γίνει ρουτίνα. Για τους ποριώτες, αξιοθέατο. Το εντυπωσιακό πολύχρωμο γιωτ Guilty, θυμίζει έργο τέχνης. Ουσιαστικά, περί αυτού πρόκειται.
Το 35μετρό γιωτ, ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης, Δάκη Ιωάννου. Το ίδιο το σκάφος, αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι τέχνης. Το μοναδικό γιωτ Guilty, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του διάσημου αμερικάνου καλλιτέχνη Jeff Koons και της ιταλίδας σχεδιάστριας σκαφών Ivana Porfiri.

IMG_8051
Αν και ο καλλιτεχνικός του σχεδιασμός φέρνει στο νου τις δημιουργίες του Pop Art καλλιτέχνη Roy Lichtenstein, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το Guilty έχει ως σημείο αναφοράς το καμουφλάζ των πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου.

USS_West_Mahomet_ID-3681_cropped

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σκάφους κ. Ιωάννου, στόχος του σχεδιασμού του Guilty, είναι να προκαλεί αντιδράσεις στο κοινό. «Κάναμε αυτό που θέλαμε. Το στυλ δεν επηρεάζει» λέει για το ναυτικό του αριστούργημα ο Δάκης Ιωάννου. «Σχεδιάσαμε το γιώτ με αντιστυλιστική μέθοδο. Δεν βάλαμε κανόνες, πρόγραμμα ή σχέδιο».

HMAS_Yarra_AWM_016263

Η Ivana Porfiri δούλεψε αρχικά με τον Ιωάννου, προκειμένου να τελειοποιήσουν το λειτουργικό κομμάτι του σκάφους, πριν αναλάβει ο Jeff Koons το καλλιτεχνικό σχεδιασμό.
Η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Koons, ονομάζεται Razzle Dazzle. Πρόκειται για τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από το πολεμικό ναυτικό στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως παραλλαγή των πολεμικών πλοίων. Με αυτή την τεχνική, η ορατότητα των πλοίων, μπέρδευε τους εχθρικούς παρατηρητές.

13241101_10154220562804267_3795108892980640557_n

Η διαδικασία σχεδίασης του γιωτ, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Όλο το βάψιμο του σκάφους, έγινε στο χέρι. Όταν ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του σκάφους, η Ivana Porfiri, έστειλε το σχέδιο στον Koons και εκείνος δημιούργησε τρισδιάστατα (3-D) σχέδια στο στούντιο του».
Στις πλευρές του πλοίου, Koons έπαιξε με την ιδέα των πυραμίδων, μια όαση και μια οφθαλμαπάτη. «Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, τότε παίρνετε μια αντανάκλαση, και η επίδραση στο πρότυπο είναι ο διπλασιασμός, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο αφηρημένο” λέει ο καλλιτέχνης.
Σίγουρα το Guilty, αποτελεί σκάφος στολίδι για τις θάλασσες της χώρας μας και είναι βέβαιο πως οι σχεδιαστές του, κατάφεραν τον στόχο τους…
Οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλουν…
Όταν το yacht «Guilty» του Δάκη Ιωάννου έκανε πριν λίγα χρόνια την «παρθενική του εμφάνιση» στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Δασιά της Κέρκυρας, οι περισσότεροι έμειναν άφωνοι.
Κάποιοι χαρακτήρισαν το yacht ως κακόγουστο. Κάποιοι άλλοι ως… φοβιστικό!
Όσο για το εσωτερικό του σκάφους, δεν έχετε παρά να θαυμάσετε τις φωτογραφίες του Γιώργου Καπλανίδη, στο άρθρο του Agustino Fontevecchia στο Forbes.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Βαγγέλης Ταρταρακης says:

    Το ειχα γράψει κ πριν χρονια στη Huffington post, οτι πιο κακόγουστο κυκλοφορεί στη θαλασσα. Σιγουρα ο ιδιοκτήτης του πέτυχε το σκοπο του να προκαλέσει με την κακογουστιά του! Οταν το kitsch δεν ειναι τέχνη

    He should feel very “Guilty” for his creature

Σχολιάστε