Το μήνυμα του Δημάρχου Πόρου από το ενημερωτικό έντυπο του Δήμου ΠόρουΚυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα το νέο τεύχος του ενημερωτικού εντύπου του Δήμου Πόρου “Τα Νέα του Πόρου”. Το editorial της έκδοσης, υπογράφει όπως πάντα, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος ανακοινώνει την υποψηφιότητα του στις εκλογές του 2019, ενώ αναφέρεται και στην αποτελεσματικότητα των 6 προτεραιοτήτων  του προγράμματος του. Ακολουθεί το μήνυμα του:

“Με αφορμή τη συμπλήρωση 2,5 χρόνων θητείας της δημοτικής μας αρχής και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων των μελών της, θεώρησα σκόπιμο να ανακοινώσω στο Δημοτικό Συμβούλιο το αυτονόητο: ότι θα είμαι υποψήφιος και στις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2019. Στο παρόν μήνυμά μου επέλεξα να επικοινωνήσω τη συγκεκριμένη απόφασή μου και να την εξηγήσω.

Έκρινα ως κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσω την απόφασή μου αυτή το μέσο ακριβώς της θητείας, δηλαδή μία στιγμή που είναι εξαιρετικά μακρινή από τις εκλογές και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Έτσι, τα μέλη της παράταξής μου, οι ψηφοφόροι, αλλά και νέα πρόσωπα που συστρατεύονται με τη δημοτική αρχή επικροτώντας το έργο της, θα μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό, χωρίς να τους απασχολούν προβληματισμοί που, αν δεν είχα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις μου, εύλογα θα ανέκυπταν όσο προσεγγίζαμε το 2019. Οι βασικοί λόγοι που η απόφαση αυτή ήταν αυτονόητη, είναι δύο.

Ο ένας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ένα σχέδιο αποκατάστασης μεγάλων προβλημάτων και ένα όραμα προόδου να υλοποιηθούν μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος είναι προσωπικός και αφορά στην παντελή έλλειψη εκ μέρους μου οποιωνδήποτε «φιλοδοξιών» ανέλιξης και οποιασδήποτε προσωπικής στρατηγικής.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι μόνο ο Πόρος και η ευκαιρία να συμβάλω με το μέγιστο των δυνατοτήτων μου στην πρόοδό του, εφόσον οι δημότες βεβαίως συνεχίσουν να μού δίνουν την εντολή αυτή. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αποτελεί τεράστια ηθική επιβράβευση το γεγονός ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι όσοι αναλάβαμε μαζί την προσπάθεια αυτή το 2014 (αλλά και όσοι μετείχαν στην εκκίνησή της το 2010) εξακολουθούν να είναι ενεργά δίπλα στη δημοτική αρχή και να τη στηρίζουν με θέρμη, χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι νέα στελέχη επιλέγουν να συνδράμουν στο έργο της δημοτικής αρχής, παρότι δεν συμμετείχαν στον εκλογικό συνδυασμό του 2014 και ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται, τις καλές μας προθέσεις και την αποτελεσματικότητά μας, σε συνάρτηση πάντα με το χρόνο και τη διάρκεια της θητείας μας.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα, θέλω να θυμίσω τις 6 προτεραιότητες του προγράμματος μας και να επισημάνω τα βασικά σημεία προόδου τους:

1. Υποδομές: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη των μεγάλων έργων επισκευής του ΒΙΟΚΑ και του Λιμανιού, ψηφίστηκαν Κανονισμοί Κυκλοφοριακού και Λειτουργίας Κ/Χ Χώρων, υιοθετήθηκε νέο πρόγραμμα αποκομιδής, λειτούργησε η ανακύκλωση, σταμάτησαν οι ντροπιαστικές υπερχειλίσεις του Βιολογικού, αποκαταστάθηκε ο Αγ. Στέφανος και σταμάτησε η μεταφόρτωση σκουπιδιών και η συγκέντρωση μπαζών στους χώρους του, δρομολογούνται όλες οι εκκρεμείς αναπλάσεις κ/χ χώρων (καταρχήν: πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου, Ρολόι, Πούντα), λειτούργησαν και εκσυγχρονίζονται οι παιδικές χαρές, τακτοποιήθηκαν όλα τα δημοτικά κτήρια, τα οποία είχαν αυθαιρεσίες και επίκειται η ανακαίνισή τους.

2. Εξυγίανση Δήμου: Συγχωνεύτηκε η ΔΗΚΕΠ και ο Παιδικός Σταθμός με τον Δήμο, μπαίνει τάξη στη Δημοτική Αγορά, έγιναν εκτεταμένες ανακατανομές καθηκόντων των δημοτικών υπαλλήλων, νοικοκυρεύονται τα έσοδα και τα οικονομικά του Δήμου, στελεχώθηκε το Τμήμα Προμηθειών, το Λιμενικό Ταμείο και η Τεχνική Υπηρεσία, ανατέθηκαν καθήκοντα εποπτείας σε δύο Αντιδημάρχους (αντί για έναν) και σε οχτώ εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους (αντί για κανέναν).

3. Ιδιωτικοποίηση λιμανιού και ιχθυοτροφεία: Κατόπιν πιέσεών μας, ανακοινώθηκε η αναστολή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του λιμανιού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και κατόπιν νομικών ενεργειών μας ακυρώθηκαν οι άδειες 4 ιχθυοτροφείων από τα 5 του νησιού. Ο αγώνας συνεχίζεται εντατικά μέχρι την οριστική επίτευξη των στόχων και στα δύο μέτωπα, χωρίς υποχωρήσεις και παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες με την Πολιτεία και τους «επενδυτές».

4. Χρηματοδοτήσεις έργων: Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής (3,3εκ.€ έως σήμερα και προγραμματισμένα ήδη περίπου άλλα τόσα για το επόμενο έτος), υποβλήθηκαν αιτήματα υπαγωγής στο ΕΣΠΑ για δύο τεχνικά έργα (αφαλάτωση, τηλεμετρία ύδρευσης ύψους 2εκ.€) και για τρεις κοινωνικές δράσεις (Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κέντρο Κοινότητας) και γίνεται ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο χρηματοδοτήσεων.

5. Υγεία: Μεταστεγάστηκαν τα Περιφερειακά Ιατρεία του Κ.Υ Γαλατά, από την τρώγλη του ΠΙΚΠΑ στο «κτ. ΚΑΠΗ» και υποβλήθηκε στο Υπ. Υγείας αίτημα αναβάθμισής τους σε Πολυδύναμο Ιατρείο με 24ωρη λειτουργία, λειτουργεί 24ωρη δημοτική διακομιδή και αριθμός έκτακτης ανάγκης, τοποθετήθηκαν δύο επιπλέον γιατροί από το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά στον Πόρο την καλοκαιρινή περίοδο.

6. Κ.Ε. Πόρος: Δεδομένης της μη-επαναφοράς της προπαίδευσης, την οποία ζήτησε επισήμως το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη διάθεση με προγραμματική σύμβαση χώρων του Κ.Ε. Πόρος (όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, στεγασμένων χώρων, χώρου οικοδόμησης Νηπιαγωγείου κ.ά.) στον Δήμο.

Επιπλέον των ανωτέρω, πρέπει να προσθέσω την ανάπτυξη πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων που, από μηδενική βάση, έχουν εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και να ευχαριστήσω για την ηθική ανταπόδοση που εισπράττουμε από την αναγνώριση της προσπάθειας αυτής από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για την ανοχή και την υπομονή για όσα δεν έχουμε προλάβει να διεκπεραιώσουμε έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος Πόρου

Γιάννης Δημητριάδης
Σχολιάστε