Αρχική Σελίδα » Επικαιρότητα » Το Κυκλοφοριακό και η… ζούγκλα μιας συνεδρίασης
Το Κυκλοφοριακό και η… ζούγκλα μιας συνεδρίασης
Μια απόφαση «σταθμός» για τον Πόρο, ελήφθη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κτηρίου Συγγρού.
Αν και το αμφιλεγόμενο ζήτημα του κυκλοφοριακού, απασχολεί την τοπική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν μόνο με ευχολόγια και διαπιστώσεις.
Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «καυτή πατάτα», με υψηλό, ενδεχομένως, πολιτικό κόστος για όποιον κληθεί να το αντιμετωπίσει.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν είχε αντιμετωπιστεί κατά το παρελθόν, έγιναν αντιληπτοί, από τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τις τελευταίες εβδομάδες είχε προκληθεί αναστάτωση στις τάξεις των εμπόρων και των επαγγελματιών του Πόρου, που θεωρούν ότι η εφαρμογή απαγορεύσεων κυκλοφορίας στον παραδοσιακό οικισμό, θα προκαλέσει τη μείωση του κύκλου των εργασιών στις επιχειρήσεις τους.
Έτσι, από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, το Δ.Σ. του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου, είχε καλέσει τα μέλη του σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Έξω από το κτίριο Συγγρού, το Προεδρείο του Συλλόγου ανάρτησε πανό με περιεχόμενο κατά της μεταρρύθμισης και σε πολλούς επαγγελματίες, μοιράστηκαν μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το κλίμα ήταν «εύφλεκτο», από την πρώτη στιγμή, ενώ μια μειοψηφία από τους διαμαρτυρόμενους επαγγελματίες και πολίτες, έδειξαν διάθεση να προβοκάρουν και να δυναμιτίσουν περεταίρω το κλίμα, χωρίς να λείψουν ακραίες βωμολοχίες κατά μελών της πλειοψηφίας.

Την εισήγηση του δημάρχου για το θέμα, αλλά και τον 15σέλιδο κανονισμό, διάβασε η πρόεδρος του Δ.Σ. Ελένη Κανατσίδη. Από την εισήγηση, διαπιστώθηκε πως ο νέος Κανονισμός Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, είχε τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με το κείμενο που είχε δημοσιεύσει αρχικά ο Δήμος, κυρίως στα σημεία που αφορούν το ωράριο της απαγόρευσης.
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Πόρου, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι η συγκοινωνιακή μελέτη και το τελικό σχέδιο υπήρξε προϊόν διαβούλευσης (ο Δήμος είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2015, στην οποία δεν ανταποκρίθηκε σχεδόν κανένας φορέας), και υπογράμμισε πως οι μέχρι σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μια απόφαση του 1992, με πολλά κενά και παρατυπίες. Ο Δήμαρχoς αναφέρθηκε στα μακροπρόθεσμα οφέλη της μεταρρύθμισης, ενώ δεσμεύτηκε πως τον χειμώνα θα ξανασυζητηθεί το θέμα με στόχο να διορθωθούν όποια λάθη εντοπιστούν. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα, νομιμοποιεί πολιτικά την δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ουδέποτε απέκρυψε προεκλογικά τις προθέσεις του για ριζοσπαστική επίλυση του προβλήματος. Τέλος ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι μέχρι το επόμενο Πάσχα, θα υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές μετακίνησης στο κέντρο, κατά τις ώρες της απαγόρευσης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Σπύρος Σπυρίδων, επιχειρηματολόγησε κατά των μέτρων, λέγοντας πως αυτά θα δυσχεράνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων, καθώς η μοναδική οδική αρτηρία του Πόρου, είναι ο παραλιακός δρόμος. Ενώ συμφώνησε με όσους διαμαρτύρονταν, πως από τα μέτρα θα επηρεαστούν αρνητικά οι επιχειρήσεις του κέντρου, δίχως να λυθεί το πρόβλημα. Η πρόταση της μειοψηφίας, ήταν να αναβληθεί η λήψη απόφασης, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και ευρύτερη συναίνεση από τους επαγγελματίες.
Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.Π. Δημήτρης Συξέρης κατηγόρησε την δημοτική αρχή, ότι λειτούργησε χωρίς να διαβουλευτεί με τους επαγγελματίες κι ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή δεν έλαβε υπόψη τις 15 προτάσεις του Συλλόγου. Επίσης ο κ. Συξέρης δήλωσε πως εκφράζει το σύνολο των επαγγελματιών του Πόρου, ανεξαρτήτως παρατάξεων και υποστήριξε πως οι νέες ρυθμίσεις θα πλήξουν την εμπορική κίνηση του κέντρου.
Αν και οι άναρθρες κραυγές με τη χάβρα που διαρκώς επικρατούσε στην αίθουσα, δεν επέτρεπαν να γίνει ένας πολιτισμένος διάλογος, η πρόεδρος του Δ.Σ. κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και αρκετοί σύμβουλοι και πολίτες τοποθετήθηκαν για τον θέμα.
Η φασαρία στην αίθουσα ήταν πρωτοφανής, ωστόσο σε ένα σημείο ο Δήμαρχος Πόρου, ανέγνωσε ένα συναισθηματικό κείμενο που επιχειρηματολογούσε υπέρ της πεζοδρόμησης της παραλίας, ρωτώντας στο τέλος το κοινό αν συμφωνούν με την άποψη του κειμένου. Μετά την δια βοής αρνητική απάντηση, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως οι συγκεκριμένες απόψεις ήταν η αυτολεξεί ομιλία του κ. Σπυρίδωνα το 1996. Αυτό λειτούργησε ως κρύο ντους για τους διαμαρτυρόμενους, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθεί για λίγο η ένταση.
Στις τοποθετήσεις τους, οι περισσότεροι πολίτες έθεσαν ερωτήσεις, που αφορούσαν το πρακτικό κομμάτι του νέου Κανονισμού, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν γενικότερα πάνω στο θέμα.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κυπριωτάκη, ο οποίος δήλωσε πως με αφορμή τον νέο κανονισμό θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού στο όραμα για την ποιοτική αναβάθμιση του Πόρου με κύριο χαρακτηριστικό τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων από το κέντρο.
Τελικά τα μέτρα υπερψηφίστηκαν αργά το βράδυ με επεισοδιακό τρόπο. Η σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαρία Βαρβάρου, κατά την ώρα της ψηφοφορίας, συναισθηματικά φορτισμένη, ζήτησε να μην εφαρμοστεί απαγόρευση τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό των φόβο ατυχημάτων στον Τουρκόδρομο. Η τοποθέτηση της, προκάλεσε τις επευφημίες όσων ήταν αντίθετοι με τον Κανονισμό. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή, αλλά μπορεί να εξεταστεί τον χειμώνα. Η κ. Βαρβάρου επέμεινε, λέγοντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να υπερψηφίσει τον Κανονισμό και απαντώντας ο Δήμαρχος της δήλωσε ότι, αν δεν μπορεί, τότε να τον ψηφίσει και να παραιτηθεί. Η κ. Βαρβάρου, εγκατέλειψε για λίγο την αίθουσα και όταν επέστρεψε δήλωσε με δάκρυα στα μάτια πως θα ψηφίσει τελικά την πρόταση της παράταξης της και στη συνέχεια θα υποβάλει την παραίτηση της. Αυτό είχε σαν συνέπεια όσοι την επευφημούσαν πριν λίγο, να την γιουχάρουν τελικά, ενώ ο κ. Δημητριάδης, δήλωσε ότι η παραίτηση μπορεί να είναι μόνο γραπτή και επομένως ότι αν δεν υποβληθεί και εγγράφως, δεν ισχύει.
Τα βασικά σημεία του Κανονισμού Κυκλοφοριακού του Δήμου Πόρου
• Επέκταση των ωρών πεζοδρόμησης της παραλίας την θερινή περίοδο (μέρες που είναι κλειστά τα σχολεία, ΠΣΚ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και Πάσχα), ώστε η διέλευση να είναι ανοικτή μόνο τις ώρες: 06:00 – 13:00 και 16:00 – 19:00.
• Καμία αλλαγή όλες τις υπόλοιπες περιόδους που είμαστε μόνοι μας, χωρίς επισκέπτες!
• Εξασφάλιση της ισχύος της απαγόρευσης με τοποθέτηση μπαρών.
• Νοικοκύρεμα των χώρων στάθμευσης σε Δημοτική Αγορά (δημιουργία 30 θέσεων ημίωρης στάθμευσης), Λιμάνι (δημιουργία ελεγχόμενου χώρου 90 θέσεων με ανταποδοτικότητα για την λειτουργία γραμμής mini bus από το 2017) και Αγ. Στέφανο.
• Αυστηρή τήρηση ωρών τροφοδοσίας (06:00 – 10:00 και 15:00 – 17:00).
• Στο εξής θα επιτρέπεται η στάση οχημάτων από Σινεμά έως Αμβροσία και από πλ. Καραμάνου έως Μουσείο (σήμερα απαγορεύεται). Επισημαίνουμε ότι οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις προβλέπουν πλήρη απαγόρευση στάθμευσης από το Σινεμά έως τον Ευαγγελισμό για αυτοκίνητα και δίκυκλα όλο το χρόνο, με μοναδική εξαίρεση το parking της δημοτικής αγοράς.
• Κατοχυρώνεται η αντίθετη κίνηση δικύκλων στον μονόδρομο της παραλιακής οδού (σήμερα απαγορεύεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις).
• Οι νέες ρυθμίσεις, εκτιμάται ότι το 2016 θα εφαρμοστούν μόνο τον Αύγουστο.
Είχαν φροντίσει κάποιοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης να δυναμιτίσουν το κλίμα από πριν, μιλώντας απαξιωτικά και με ατάκες “θέλετε δεν θέλετε, θα το φάτε το χάπι” …
τελικα ολα ειναι ομορφα στο νησι μας…..