Το καλοκαίρι τελείωσε, η προεκλογική περίοδος φούντωσε…IMGP2958Πρόωρα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014 (το ενδεχόμενο αναβολής τους το οποίο είχε συζητηθεί έντονα πριν μερικούς μήνες απορρίφθηκε οριστικά) για το Δήμο Πόρου, αφού ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού έχει ξεκινήσει έντονη δραστηριότητα από τους εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Ο βασικός λόγος για την πρώιμη έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών σχετικά με την κάθοδο του πρώην Δημάρχου Πόρου Σπύρου Σπυρίδωνα στις επερχόμενες εκλογές. Παρότι, η φημολογία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τον ίδιο, οι δημόσιες συναντήσεις του με τοπικούς παράγοντες και η εν γένει παρουσία του στον Πόρο φέτος το καλοκαίρι, δείχνουν ότι όπου υπάρχει καπνός μάλλον υπάρχει και φωτιά. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από ορισμένους εν ενεργεία και πρώην δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της πλειοψηφίας, οι οποίοι ήδη διεξάγουν φωναχτά την προεκλογική τους εκστρατεία δηλώνοντας ότι κατεβαίνουν στις εκλογές με το συνδυασμό Σπυρίδωνα, αλλά και από ορισμένους άλλους που έχουν ενημερώσει τον περίγυρό τους ότι αρνήθηκαν πρόταση του κ. Σπυρίδωνα να μετέχουν στο ψηφοδέλτιό του. Στην κατηγορία των ατόμων των οποίων την υποστήριξη φαίνεται πως έχει ήδη εξασφαλίσει ο πρώην Δήμαρχος φαίνεται πως βρίσκεται ήδη και μεγάλη μερίδα των σημερινών συμβούλων του Δημάρχου Δημήτρη Στρατηγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ματαιώθηκε, η πρώην αντιδήμαρχος, Ματούλα Μητσιοπούλου, φέρεται να παραδέχτηκε σε πηγαδάκι που δημιουργήθηκε ότι προς το παρόν δεν έχει λάβει απόφαση να συμμετέχει εκ νέου σε ψηφοδέλτιο του κ. Στρατηγού, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση στις 12.9.2013 και ο Δημήτρης Συξέρης διαχώρισε ρητά τη θέση του από αυτή του κ. Στρατηγού, δηλώνοντας στη ροή του λόγου του ότι είναι δεδομένο ότι «τα χώνει» στον Δήμαρχο.

Από την άλλη, ο κ. Στρατηγός φέρεται να επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου τη Δημαρχία του Πόρου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, απέρριψε ως προσβλητική πρόταση που του έθεσε πριν λίγες βδομάδες ο κ. Σπυρίδωνας να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του (ο κ. Στρατηγός στου κ. Σπυρίδωνα), απαντώντας ότι είναι Δήμαρχος Πόρου και προτίθεται να συνεχίσει το έργο του. Μερικές βδομάδες νωρίτερα, ο κ. Σπυρίδωνας είχε εισπράξει μια παρόμοια άρνηση και από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Δημητριάδη (θυμίζουμε ότι από τον Απρίλιο έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος), ο οποίος αντιπρότεινε στον κ. Σπυρίδωνα να στηρίξει το συνδυασμό της σημερινής αντιπολίτευσης, ή ακόμα και να ηγηθεί αυτού -αν αυτό αποτελούσε σημείο διαφωνίας- αλλά σε κάθε περίπτωση με το πρόγραμμα και τους υποψηφίους συμβούλους της Αλλαγής Πορείας, κάτι όμως που με τη σειρά του απέρριψε ο κ. Σπυρίδωνας. Στην παρούσα φάση, δε, ο κ. Δημητριάδης φαίνεται ότι συσπειρώνει δυνάμεις και εντάσσει στις τάξεις της παράταξής του νέα πρόσωπα, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν θα καταφέρει να κάνει το ίδιο και ο κ. Στρατηγός εφόσον οι σημερινοί σύμβουλοί του αποφασίσουν να τον εγκαταλείψουν οριστικά. Τέλος, δεν έχουν γίνει ακόμα διαφανεί οι προθέσεις του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και υποψηφίου Δημάρχου το 2010, Δημήτρη Πάνου, καθώς και ορισμένων απόστρατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, τα ονόματα των οποίων επίσης ακούγονται ως ενδιαφερομένων για το Δήμο.

Το porosnews, συνεπές στο έργο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, θα επιδιώξει να μεταφέρει με αντικειμενικό τρόπο στις οθόνες των υπολογιστών σας τα όσα παραπολιτικά διαδραματίζονται «στην πιάτσα» του Πόρου και να κάνει ρεπορτάζ για τις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα, επιζητώντας πάντα τις επίσημες τοποθετήσεις των  πρωταγωνιστών των διαλαμβανομένων. 

Μ.Κ.

Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού

Το σασπένς όμως αυξάνεται και εξαιτίας των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των νέων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων. Οι αλλαγές, αυτές, οι οποίες είναι κοινό μυστικό ότι μεθοδεύονται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες των δύο κυβερνητικών κομμάτων στους μεγάλους Δήμους, αναμένεται να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στους μικρούς Δήμους και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς πρόκειται να επηρεάσουν την εκλογική μάχη στο Δήμο Πόρου. Διαβάζουμε στην «Καθημερινή» της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2013:

 

«Μοντέλο συγκυβέρνησης και για τους δήμους
Ο νέος εκλογικός νόμος για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων
οδηγεί σε συναινέσεις
Του Γιωργου Π. ΤερζηΡιζικές αλλαγές, όχι μόνον στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αλλά, ευλόγως, και στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των δήμων ανά την Ελλάδα, αναμένεται να επιφέρει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχόντων.Σενάρια, μέχρι πρότινος πρωτόγνωρα για τον τρόπο λειτουργίας των δήμων, όπως το ενδεχόμενο ο εκλεγείς δήμαρχος να μη διαθέτει και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, αλλά και ευκαιρίες ευρύτερων συναινέσεων (π.χ. η δυνατότητα επιλογής αντιδημάρχου από τη μειοψηφία, που μέχρι σήμερα αποκλειόταν από τον νόμο περί Αυτοδιοίκησης), έρχονται να συμπληρώσουν την αρχική επεξεργασία του πρωθυπουργικού επιτελείου για τον νέο τρόπο ανάδειξης των δημοτικών αρχόντων, που αποκάλυψε η «Κ».

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο βρίσκεται σε πρωτόλεια μορφή και αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δήλωσε αιφνιδιασμένο από την αποκάλυψη της «Κ», και φυσικά να μπει σε διαβούλευση με τα κόμματα και την ΚΕΔΕ, οι βασικές του διατάξεις εμφανίζονται να έχουν «κλειδώσει», συνιστώντας μια σημαντική τομή στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

1. Η ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αλφαβητική σειρά και χωρίς ένδειξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχουν.

2. Οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν αφενός μεν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους, αφετέρου δε όποιους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν, ανεξαρτήτως εάν είναι του ιδίου συνδυασμού.

3. Ο δήμαρχος εκλέγεται εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό 42% στον Α΄ γύρο, διαφορετικά η εκλογή κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με απλή αναλογική ανάλογα με την επίδοση των υποψηφίων δημάρχων, ενώ τίθεται ελάχιστο ποσοστό, στο πρότυπο αυτού για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, το οποίο προτείνεται να ορισθεί στο 5%.

Και εδώ αρχίζουν τα «δύσκολα» με βάση το νέο σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση. Διότι, μέχρι πρότινος, ο νικητής των εκλογών εξασφάλιζε μετά βεβαιότητος το 60% των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κάθε άλλο.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανάλογα με το ποσοστό που θα επιτύχει ο υποψήφιος δήμαρχος κατά την εκλογική διαδικασία, θα εκλέγεται και ο αριθμός των συμβούλων που του αναλογούν, προφανώς αυτούς που πρώτευσαν στη σταυροδοσία. Η διανομή θα γίνει με απλή αναλογική. Δηλαδή το 28,28% του Γ. Καμίνη στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2010 θα του έδινε 13 έδρες, ο Νικ. Κακλαμάνης θα εξέλεγε 17 συμβούλους (με βάση τον ισχύοντα νόμο εξέλεξε 11), ενώ άμεσα θα εκλέγονταν 6 από το συνδυασμό του Ν. Σοφιανού του ΚΚΕ (από 3), 2 με τον Συνδυασμό του Γ. Αμυρά (2), δύο από τον Συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ (2)ν ενώ δύο αντί για έναν δημοτικό σύμβουλο θα εξέλεγε η Χ.Α. Αντιθέτως, εκτός κατανομής, λόγω του ορίου του 5%, θα έμενε ο συνδυασμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που σήμερα έχει έναν σύμβουλο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, 6 έδρες θα παρέμεναν αδιάθετες (με στρογγυλοποίηση των ποσοστών προς τα κάτω συν τις αδιάθετες λόγω του ορίου του 5%), οι οποίες κι αν ακόμη δίδονταν στο σύνολό τους στον πρώτο της δεύτερης Κυριακής, Γ. Καμίνη, δεν του εξασφάλιζαν παρά σχετική πλειοψηφία 19 εδρών (13 από τον πρώτο συν 6 από τον δεύτερο) στο σύνολο των 49 δημοτικών συμβούλων. Αντιστοίχως, ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη θα διέθετε 25 δημοτικούς συμβούλους (αντί των 29 που διαθέτει σήμερα σε σύνολο 49), δηλαδή πλειοψηφία ενός.

«Εδώ η χώρα κυβερνάται από δύο ή τρία κόμματα, οι δήμοι είναι το πρόβλημα;», απαντούν κυβερνητικά στελέχη στο ερώτημα περί των δυσκολιών «διακυβέρνησης» των δήμων που γεννά η νέα εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας -όπως η δυνατότητα του δημάρχου να προχωρεί συγκεκριμένες αποφάσεις έπειτα από έναν αριθμό άκαρπων ψηφοφοριών στο δημοτικό συμβούλιο- αλλά και δυνατότητες μετεκλογικών συνεργασιών, καθώς θα δίδεται, πλέον, η δυνατότητα στον δήμαρχο να επιλέξει αντιδήμαρχο από άλλο συνδυασμό.

 

 

 

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Aris Adanis says:

  Πολύ ενημερωτικό το ρεπορτάζ του Ποροσνιούζ και άκρως ενδιαφέροντα όσα αναφέρονται στο άρθρο, με κατατοπιστικές λεπτομέρειες και σαφήνεια.
  Ας μου επιτραπεί κι εμένα, με την ευκαιρία, να επαναλάβω για μια ακόμα φορά μιαν ευχή, που σε όλα τα άρθρα μου και τα κείμενά μου, σχετικά με τον Πόρο, δεν παύω να καταθέτω και παραθέτω, σε σημείο που να έχει πλέον φτάσει, να μην είναι μια απλή ευχή, αλλά να έχει πάρει τη μορφή ικεσίας:
  Μακάρι – και ξαναλέω: μακάρι- όσοι θα ασχοληθούν με τα κοινά του Πόρου, όχι απλά να διαθέτουν καλή θέληση – από δαύτη έχω κι εγώ όση θέλετε- αλλά να … “διακατέχονται” από τόση ανιδιοτέλεια και αφιλοκέρδεια, σαν αυτό να είναι το “χούι” τους. Μόνο με τέτοια “χούγια” θα αποκτήσει ο Πόρος μας τα πλεονεκτήματα που απαιτούν οι κάτοικοι, οι συμπολίτες μας, οι συμπατριώτες και οι συντοπίτες μας.
  Αυτή η αρετή, διότι τελικά περί αρετής πρόκειται και περί ήθους, μπορεί να είναι ακόμα και “επίκτητη”, δηλαδή ειδικά προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες. Το “επίκτητη” σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας υποψήφιος Δήμαρχος ή Σύμβουλος διαθέτει προσωπικές φιλοδοξίες υψηλού βαθμού – δεν είναι κακό αυτό- να τις … “πνίξει” και μέσα από αυτές, να αναδείξει, ως μόνη φιλοδοξία του, το καλό του νησιού, με εμφανή και ειλικρινή αγάπη, με αναμφισβήτητη ανιδιοτέλεια, με έμπρακτη διάθεση να δουλέψει σκληρά και βέβαια με συνεχείς εμπνεύσεις. Οι ασχολούμενοι με τα κοινά γνωρίζουν πως δεν έχουν ωράριο. Ακόμα κι όταν είναι εκτός γραφείου, ποτέ δεν είναι εκτός… θέματος! Μα θα μου πείτε” δεν είναι άνθρωποι αυτοί;”. Ε! λοιπόν, όχι! Αυτοί είναι Δήμαρχοι και Σύμβουλοι. Εμείς είμαστε άνθρωποι! Αν είχαν ωράριο και αμοιβές και δόξες και προνόμια και ξάπλες και ζήτω και ασυλία και ανευθυνότητα και δεν βαριέσαι αδελφέ, που αποζητούν όλοι οι κοινοί άνθρωποι, ε! τότε γιατί να μην έβαζα κι εγώ μια κάποια υποψηφιότητα!
  Με τιμή και ευχές και τους χαιρετισμούς μου,
  Άρις Αντάνης
  Δημότης Πόρου

 2. Μπάμπης Τσούκας says:

  Συγχαρητήρια για την ωραία επιστολή κε Αντάνη συμφωνώ απόλυτα, επιτρέψτε μου μόνο να συμπληρώσω το γνωστό σε όλους μας ” σύν Αθηνά και χείρα κίνει ” το οποίον συμαίνει ότι τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και όλοι οι δημότες του νησιού μας.Να σταματήσουμε επιτέλους να δίνουμε τροφή σε όλες τις προαναφερόμενες άνομες πρακτικές που μας έφτασαν στο τέλμα.Ευχαριστούμε και πάλι να είστε καλά

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κος Σπυρίδωνας ήρθε μετά από όσο διάστημα έλλειψε, και πρότεινε στους υπόλοιπους να κάνουν απλά στην άκρη.
  Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται αναφορά σε επαφές με τοπικούς παράγοντες, (ασχέτως προσώπου), όταν ουσιατικά σημαντικό για τον τόπο είναι η γνώμη του λαού που δεν του δίνει κανείς σημασία.

  Αυτά ανάμεσα στις γραμμές.

Σχολιάστε