Το Δ.Σ. του Δήμου Πόρου είπε “όχι” στα 350 χιλιάρικα για το ΛεμονοδάσοςΑπορρίφτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, η ένταξη της πράξης «Ανάδειξη μονοπατιών Λεμονοδάσους του Πόρου» συνολικού ποσού 348.090 ευρώ.΄
Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ο Δήμαρχος Πόρου με καταλυτική παρέμβαση στο τέλος, πρότεινε να απορριφθεί το έργο, υιοθετώντας την πρόταση του ψηφίσματος των φορέων για μια νέα συνολική μελέτη που να αναδεικνύει τα ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν το Λεμονοδάσος και να διαφυλάσσει το «εξαιρέτου φυσικού κάλλους τοπίο».
Παρά το γεγονός ότι στην εισήγηση του ο κ. Στρατηγός, άφησε να εννοηθεί ότι βλέπει θετικά την υπάρχουσα μελέτη, στη δευτερολογία του, πρότεινε τελικά την απόρριψη του έργου. Απόφαση που έγινε δεκτή με το χειροκρότημα του κοινού.
Αρχικά ο Δήμαρχος Πόρου, στην εισήγηση του, είχε θέσει στους συμβούλους το δίλλημα: ή δεχόμαστε τη χρηματοδότηση και το έργο και κάνουμε κάτι ή δεν κάνουμε τίποτα μέχρι την επόμενη φορά που θα υπάρχουν χρήματα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Πάνου, παρομοίασε τον δήμαρχο, με τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ασκεί πολιτική με εκβιαστικά διλλήματα.
Ωστόσο ο κ. Στρατηγός αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των πολιτών και των συμβούλων που τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους κατά της επικείμενης «τσιμεντοποίησης» του Λεμονοδάσους, αναθεώρησε, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ας μείνει το Λεμονοδάσος – για μερικά χρόνια ακόμα -όπως το ξέρουμε εδώ και 150 χρόνια».
Αρνητική για το έργο, ήταν και η στάση της μείζονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννη Δημητριάδη να προτείνει την αλλαγή της μελέτης και την προσαρμογή της, πάνω στις προτάσεις των ντόπιων αρχιτεκτόνων, που μελέτησαν πριν αρκετούς μήνες το θέμα.
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ελένη Κανατσίδη says:

  Νοιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τους δημοτικούς συμβούλους που καταψήφισαν την εκτέλεση αυτού του έργου στο Λεμονοδάσος.Ήταν μία γενναία απόφαση.Άποψή μου είναι ότι το έργο αυτό δεν θα ωφελούσε το Λεμονοδάσος, τουλάχιστον όσο θα ωφελούσε τον εργολάβο.
  Ας ανασκουμπωθούμε όλοι από δω και πέρα, πολίτες, σύλλογοι αλλά και ο Δήμος και να βρούμε τρόπους ανάδειξης και προβολής της ομορφιάς του Λεμονοδάσους!

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Το έργο ήταν βλαβερό για τον τόπο και θα ήταν πέταμα χρημάτων. Η απόφαση ήταν πατριωτική. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άρχοντες που να παίρνουν αποφάσεις με γνώμονα την πατρίδα και τον τόπο, και όχι το πόσα χρήματα θα ξοδετούν σε κάποιο έργο (χωρίς να τους ενδιαφέρει η ουσία και χρησιμότητα του έργου).

 3. Τάσος Γκούμας says:

  Ελένη, πραγματικά ήταν μια ιστορική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Πόρου, πιστεύω χωρίς προηγούμενο, αφού απέρριψε μελέτη εγκεκριμένη και πλούσια χρηματοδοτημένη χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος.
  Ο έπαινος λοιπόν για το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο που πήρε τέτοια απόφαση είναι και αυτονόητος και επιβεβλημένος.
  Η αισιοδοξία που εκφράζεις για το ανασκούμπωμα και την συνεργασία μεταξύ φορέων και πολιτών στο σχόλιό σου δεν είναι υπερβολική.
  Το μέγεθος του ίδιου του ζητήματος που είναι το Λεμονοδάσος, μας δίνει από μόνο του κουράγιο να προσπαθήσουμε έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών.
  Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και νέες εξελίξεις στην προσπάθεια.

 4. Πράσινα καταπράσινα με χώμα, με δροσάδα
  ευωδιαστά τα μονοπάτια σου, τα χιλιοπατημένα.
  Φωνές και γέλια, με χαρά, παιδιά τα περπατούσαν και τα νερά, κρύα νερά, να τρέχουν στα αυλάκια
  για να ποτίζουνε ζωή, χλωρίδα και πανίδα…
  Λεμονοδάσος η αγκαλιά, χρυσός ειν’ ο καρπός του.
  Όποιος βαθιά ανάσαινε, του άνοιγαν τα στήθια!
  Όποιος καρπό γευότανε, ευφραίνετο η ψυχή του!
  Κι όποιος με ζήλια και φθόνο κακομίλαγε,
  μάτωνε η καρδιά του, απ’ των γλυκολαλούμενων
  στων λεμονιών τους κλώνους,
  τελάληδων της ευτυχίας!
  Κελάηδημα, με μπόλιασμα, μαντάτο την αλήθεια,
  έστελνε η αύρα κι ανάσταινε όλες τις συνειδήσεις…
  Και ξαποσταίναν, κι έφευγαν, να πα να που τα νέα…
  Πως είναι κήπος, Του Θεού, ευλογημένος τόπος!
  Χέρι, να μη του βάλλουνε, κανείς μη το πληγώσει
  μια σπιθαμή να μη χαθεί, απ’ τ’ άγιό του χώμα!
  … Κι ας πέρασε τώρα ο καιρός…
  κι ας έφραξαν τ’ αυλάκια…
  τα μονοπάτια σβήσανε και τα νερά σωπάσαν.
  Κι ας χάθηκαν πολύτιμες στιγμές…
  Λεμονοδάσος δε θα χαθείς! Την έχεις την αξία!

  Ακούτε σήμερα εσείς; Βλέπετε στον καιρό μας,
  πόσο άνοα που σκέπτεστε;
  Μπετόν;… ποιος να τ’ ακούσει; Άραγε;

  Κρατήστε τα λεφτά σας, κι άλλη μελέτη κάνετε,
  Δίχως μπετόν να ρέει, στ’ ανώριμα μυαλά σας.
  Σκεφτείτε ποιο ειν’ το καλό…

  Γνώμη μου…
  (1ον. Μια αποψίλωση των μονοπατιών, καθαρισμός
  των καναλιών και προβολή των όσων αξιοθέατων,
  μέσα εκεί υπάρχουν, θα κοστίσει λιγότερα,
  και θα φέρει περισσότερα.
  2ον Τακτοποίηση του θέματος ΝΕΡΟΥ, σε καλύτερη βάση.
  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ!)

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Γ. Ζαχαρόπουλος

 5. angela makri dekoulou says:

  Σαφώς ήταν μία γενναία απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα αλλά και στις κινήσεις που έγιναν όλο το διάστημα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, από φορείς και μεμονωμένα άτομα, με πρωτεργάτη τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΡΟΥ. Να θυμήσω ότι ο Πολιτιστικός σύλλογος το καλοκαίρι διοργάνωσε εκδήλωση για το Λεμονοδάσος, η οποία ήταν η απαρχή για την ενημέρωση του κόσμου και τη συλλογή υπογραφών για τη μη τσιμεντοποίηση του Λεμονοδάσους. Το κύριο βάρος αυτής της ενημέρωσης, όλους αυτούς τους μήνες, αλλά και η επιτυχής κατάληξή της ανήκε και ανήκει στην αντιπρόεδρο του συλλόγου κα Χριστίνα Ροή. Το δε Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε και ψήφισε ακριβώς την πρόταση που υποβλήθηκε από την πρωτοβουλία αυτή για το Λεμονοδάσος. Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαιτέρως στην Χριστίνα Ροή.

Σχολιάστε