Τι συμβαίνει με την Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ. Γαλατά;galataΣυζήτηση, για τον θεσμικό ρόλο και τον τρόπο ορισμού των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Γαλατά, έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου την Παρασκευή 23ης Ιανουαρίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την παρέμβαση του κ. Α. Βασιλόπουλου, στο τέλος της συνεδρίασης. Ο κ. Βασιλόπουλος έλαβε τον λόγο για να προτείνει την δημιουργία ταμείου αρωγής, για να βοηθούνται οικονομικά, συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Βασιλόπουλος έθιξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Γαλατά χαρακτηρίζοντας το (K.Y.), «ανύπαρκτο» σε μια αποστροφή του λόγου του, χαρακτηρισμός ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Δημήτρη Μωρόπουλου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα.

Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση από τον διάλογο που ακολούθησε, είναι ότι ο κ. Μωρόπουλος εξήγησε για πρώτη φορά στο ΔΣ (κατόπιν έντονων ερωτημάτων του Δημάρχου) ότι, ενώ το 2011 είχε ορισθεί από το τότε ΔΣ ως εκπρόσωπός του στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του Κ.Υ. Γαλατά, σε ανύποπτο χρόνο η εν λόγω Επιτροπή καταργήθηκε και αντ΄ αυτής συγκροτήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, Διοικούσα Επιτροπή, στην οποία ο κ. Μωρόπουλος διορίστηκε, όχι ως εκπρόσωπος του Δήμου Πόρου, αλλά με πολιτική τοποθέτηση από το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, ο κ. Μωρόπουλος στις διευκρινίσεις που κλήθηκε να δώσει δήλωσε ότι η τριμελής Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ. απαρτίζεται από έναν δημοτικό σύμβουλο από τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, έναν επιστημονικό υπεύθυνο (στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ιατρός κ. Ανδριανέσης) και ένα μέλος της επιλογής της ΔΥΠε, που όπως προέκυψε συμπερασματικά αποτελεί κομματική – κυβερνητική επιλογή.

«Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων θα ορίσει νέο σύμβουλο για την Επιτροπή. Ο Δήμος Πόρου δεν θα ορίσει κανέναν δημοτικό σύμβουλο στο Κ.Υ., γιατί δεν προβλέπεται από την νομοθεσία η εκπροσώπησή του» δήλωσε.

Οι διευκρινίσεις του κ. Μωρόπουλου εκνεύρισαν τον Δήμαρχο Πόρου «Η ΔΥΠε λοιπόν αποφάσισε ότι για το Κ.Υ. Γαλατά που εξυπηρετεί και τον Πόρο, δεν θα ορίζει εκπρόσωπο από τον Δήμο Πόρου και αποφάσισε να ορίσει κάποιον με δικά της κριτήρια, χωρίς καν να μας ενημερώσει. Κατά τ’ άλλα το Κ.Υ. Γαλατά, είναι και του Δήμου Πόρου […] Και εσείς κ. Μωρόπουλε, που είστε και δημοτικός σύμβουλος Πόρου, δεν ενοχληθήκατε καθόλου για αυτό, αλλά δεχτήκατε τη θέση, χωρίς μάλιστα να έχετε ενημερώσει για αυτό, ούτε το τότε ΔΣ, ούτε τον νυν Δήμαρχο»  συνόψισε φανερά ενοχλημένος ο Δήμαρχος Πόρου, προσθέτοντας «Εγώ ξέρω ότι όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο ή οδηγός ή βενζίνη, ο διευθυντής ζητάει βοήθεια από τον Δήμο Πόρου. Η Επιτροπή τι ρόλο παίζει;». Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως όλο τον τελευταίο καιρό που έρχεται σε επαφή με αρμόδιους φορείς για θέματα υποδομών υγείας στην περιοχή  – μεταξύ αυτών και την ΔΥΠε – τους ενημέρωνε για την απαράδεκτη κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου, οι υπάλληλοι της ΔΥΠε όχι μόνο αδιαφορούσαν, αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να τον ενημερώσουν ότι υπάρχει στην περιοχή εκπρόσωπος τους. «Τελικά κ. Μωρόπουλε εσείς προφανώς είστε με το μέρος όχι εκείνων που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις του κέντρου, αλλά με το μέρος εκείνων στους οποίους απευθύνονται οι διαμαρτυρίες. Αποδεικνύεται ότι είστε εκπρόσωπός τους […] Πρέπει να μάθει όλος ο κόσμος, ότι στην περιοχή υπάρχει μια επιτροπή που ασχολείται με το Κ.Υ. και δεν ξέρει κανένας, ποιοι είναι, τι κάνουν, ποιος τους ορίζει και με βάση ποια κριτήρια. Απλώς υπάρχουν και το μάθαμε κατά λάθος» δήλωσε ο Δήμαρχος Πόρου.

«Αντί να χαίρεστε που έστω και με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Πόρου έχει εκπρόσωπο στην Επιτροπή, αντιδράτε γιατί προφανώς δεν σας αρέσει που είμαι εγώ» απάντησε ο κ. Μωρόπουλος, ρίχνοντας στον Δήμαρχο την ευθύνη για το ότι δεν είχε αντιληφθεί την μετονομασία της Επιτροπής από «Κοινωνικού Ελέγχου» σε «Διοικούσα», η οποία και υπέκρυπτε την αλλαγή του τρόπου στελέχωσής της (παρότι τα μέλη παρέμειναν τα ίδια). «Έχετε κάνει λάθος κ. Δημητριάδη, παραδεχθείτε το», δήλωσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της εντεταλμένης συμβούλου για θέματα Υγείας στον Δήμο Πόρου Μαρίας Βαρβάρου, η οποία κατήγγελλε ότι δεν της επετράπη, από τον κ. Μωρόπουλο, να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. σε αντίθεση με την εντεταλμένη σύμβουλο Υγείας του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, η οποία παρέμεινε για την σύσκεψη. Το περιστατικό σημειώθηκε προσφάτως στην επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου στο Κ.Υ. Η κ. Βαρβάρου ρώτησε τον κ. Μωρόπουλο, γιατί δεν της επέτρεψε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Ο κ. Μωρόπουλος απάντησε ότι της ζήτησε να αποχωρήσει, επειδή δεν ήταν μέλος της επιτροπής, ωστόσο δεν εξήγησε γιατί επέτρεψε στη εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Τροιζήνίας- Μεθάνων -η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη από την ΔΗΠε- να συμμετάσχει στην σύσκεψη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον ζωηρό διάλογο στο βίντεο που ακολουθεί από το λεπτό 43’.

Εμείς απλά να σημειώσουμε, ότι από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπή του Κ.Υ. Γαλατά κ. Μωρόπουλο, έχουμε λάβει και έχουμε δημοσιεύσει κατά το παρελθόν ενημερωτικά δελτία τύπου, ωστόσο υποθέταμε πως ο κ. Μωρόπουλος έχει οριστεί σε αυτή τη θέση ως εκπρόσωπος του Δήμου Πόρου και δεν διερευνήσαμε περισσότερο το θέμα.

 

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Η ελληνική νομοθεσία είναι φτιαγμένη έτσι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να παρακάμπτεται, καθώς είναι πολύ αυστηρή μεν, αλλά καλύπτει πολύ στενή γκάμα περιπτώσεων. Για παράδειγμα το να μην επιτρέπεται να ορισθεί σύμβολος στην επιτροπή το ΚΥ, δεν απαγορεύει να ορισθεί σύμβουλος που θα ασχολείται γενικότερα με την υγεία των πολιτών του δήμου Πόρου, ακόμα και ως εξωτερικός συνεργάτης της επιτροπής ή σύμβουλος της επιτροπής ή…. όπως αλλιώς τον βαφτίσουν που δεν έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη.

    Υπάρχουν περιπτώσεις που αν θες να εξυπηρετήσεις την σκοπιμότητα του Α ή Β νόμου πρέπει να παραβείς τον νόμο.

Σχολιάστε