Τι συζητήθηκε στο Δ.Σ. στις 28/5sunedriasiΠολλά και διάφορα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πόρου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου στο γραφείο του Δημάρχου.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του Δημάρχου κ. Δημητριάδη, έγινε αναφορά στα προβλήματα που προέκυψαν στο αντλιοστάσιο του ΒΙΟΚΑ Πόρου- Γαλατά, στο Νεώριο, την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο δήμος στο να ελέγξει την κατάσταση, έπειτα από την άρνηση του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων, να διακόψει τη ροή των λυμάτων του Γαλατά προς τον Πόρο. Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια βλάβη μέσα σε ένα αντλιοστάσιο θα πρέπει να σταματήσει προσωρινά η ροή λυμάτων. Και ενώ ο Δήμος Πόρου, διέκοψε την ροή των δικών του λυμάτων, ο Δήμος Τροιζηνίας δεν δέχτηκε να πράξει το ίδιο, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιδιόρθωση της βλάβης, καθώς και να υπάρχει κίνδυνος τα λύματα του Γαλατά να υπερχειλίσουν στον Πόρο.

Με αυτή την αφορμή, ο Δήμαρχος Πόρου, έφερε ως θέμα προ ημερησίας διάταξης, την αγορά και τοποθέτηση μετρητού ροής λυμάτων για τον υπολογισμό των λυμάτων που εισρέουν στον Πόρο, και βάνας στην είσοδο της παροχής του Γαλατά στο δίκτυο λημμάτων του Πόρου, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Την επόμενη φορά που θα έχω το αντίστοιχο αίτημα προς τον γειτονικό Δήμο, πιστεύω ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας βάνας θα αυξήσει την πιθανότητα το αίτημά μου να γίνει δεκτό» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος κάλεσε το ΔΣ να είναι εκείνο που θα λάβει μια τέτοια Απόφαση.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την κ. Μαρία Βαρβάρου να ψηφίζει λευκό και τον κ. Δημήτρη Μωρόπουλο να ψηφίζει θετικά για τον μετρητή, και λευκό για τη βάνα.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν εκτός της ημερήσιας διάταξης, ήταν και το ζήτημα της εκδίκασης της προσφυγής που αφορά την διεκδίκηση της χερσαίας περιοχής του Δήμου Πόρου, από τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, το οποίο έθεσε στη συζήτηση ο κ. Σπυρίδωνας.
Στην τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος Πόρου δήλωσε πως από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από κανέναν. Ζήτησε δε ενημέρωση, από τους σύμβουλους της μειοψηφίας, που θήτευσαν στην πλειοψηφία την περασμένη περίοδο.
Τόσο ο τ. πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μωρόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι σύμβουλοι δήλωσαν επίσης άγνοια για το θέμα. Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη ο προϊστάμενος των οικονομικών του Δήμου Πόρου κ. Μ. Μαρινάκης, ο οποίος παρείχε κάποιες πληροφορίες για την υπόθεση χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές αν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει ο Δήμος Πόρου στη διαδικασία της εκδίκασης της προσφυγής.
Το θέμα συζητήθηκε προ της ημερήσιας διάταξης, και αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Πόρου να διερευνήσει την δυνατότητα νομικής παρέμβασης από την πλευρά του Δήμου Πόρου. Από τη σχετική διερεύνηση, σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο Δημάρχου, προέκυψε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ θα αναβληθεί και επομένως ο Δήμος θα έχει πολύ χρόνο για να μάθει λεπτομέρειες της υπόθεσης και να ορίσει δικηγόρο αν χρειαστεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, παρότι η διεκδίκηση του χερσαίου τμήματος του Δήμου από τον γειτονικό Δήμο αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση δεν έχει αντίστοιχη σοβαρότητα και δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή ορίων των δύο Δήμων.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι στα πλαίσια της συνεδρίασης του ΔΣ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σπυρίδωνας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους λόγους της απουσίας του από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, εξηγώντας ότι αναγκάζεται να απουσιάζει συχνά, γιατί πρέπει να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δημητριάδης, σχολίασε ότι δεν είναι ευχάριστο να ακούει τον επικεφαλής της μειοψηφίας να δηλώνει πως επιλέγει να απουσιάζει από τις συνεδριάσεις του οργάνου στο οποίο τον ψήφισαν οι δημότες του Πόρου, και όχι από τις συνεδριάσεις ενός οργάνου στο οποίο δεν έχει εκλεγεί, αλλά έχει διορισθεί. Απαντώντας, ο κ. Σπυρίδωνας, δήλωσε ότι η παρουσία του στις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες είναι κατά την γνώμη του πιο σημαντική από την παρουσία του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Πόρου, και ότι η παράταξη του, εκφράζεται από τους συμβούλους που την πλαισιώνουν.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, τι αποφασίστηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις και προτάσεις της μειοψηφίας, στα θέματα που συζητήθηκαν.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την συνεδρίαση στο βίντεο του Porosnews, που ακολουθεί. Δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν έχουμε βιντεοσκοπήσει ολόκληρη τη συνεδρίαση. Για καλή μας τύχη, ωστόσο, τη συνεδρίαση βιντεοσκόπησε ο συνεργάτης του Porosplus, κ. Πάνος Θεοχάρης και μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σχετικό βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=JZ5ziV4OBzU

Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση από την κάμερα του Porosnews: 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 15η

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου 2015 έλαβε τις ακόλουθες Αποφάσεις:

 • Απόφαση 90/2015: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση βάνας και ροομέτρου στη σύνδεση του αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον Γαλατά στον Πόρο (η κ. Βαρβάρου ψήφισε λευκό, ενώ ο κ. Μωρόπουλος ψήφισε λευκό στην τοποθέτηση της βάνας).

 • Απόφαση 91/2015: Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι ρυθμίσεις parking της Δημοτικής Αγοράς.

 • Απόφαση 92/2015: Εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα ο Δήμαρχος για τη διερεύνηση της υπόθεσης διεκδίκησης του ηπειρωτικού τμήματος του Δήμου Πόρου από το Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, ώστε, αν απαιτείται, να επανέλθει το θέμα για ορισμό δικηγόρου.

 • Απόφαση 93/2015: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπογραφή Σύμβασης Δευτερογενούς Εκχώρησης του Σύντομου Κωδικού 15303 από τον ΟΤΕ στον Δήμο Πόρου.

 • Απόφαση 94/2015: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η μειοψηφία υπέβαλλε άλλη πρόταση) η σύναψη σύμβασης του Δήμου Πόρου με την εταιρεία New Tech Advertisements, για την μετατροπή των εφαρμογών του τουριστικού της οδηγού IOS και Android σε δημοτικές εφαρμογές.

 • Απόφαση 95/2015: Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη σύμβασης του Δήμου Πόρου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε. για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου.

 • Απόφαση 96/2015: Εγκρίθηκε ομόφωνα η εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) του Δήμου Πόρου με τη συνεργασία της εταιρείας «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.»

 • Απόφαση 97/2015: Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία  η μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθότι ο Δήμος δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να ασκήσει τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες οι οποίες από 23.9.2013 ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία.

 • Απόφαση 98/2015: Αποφασίστηκε ομόφωνα ο χώρος έναντι του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να χαρακτηριστεί ως χώρος επιτρεπόμενης στάθμευσης.

 • Απόφαση 99/2015: Αποφασίσθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο κατάστημα του κ. Παύλου Μιχαήλ (Faces) για το έτος 2015.

 • Απόφαση 100/2015: Αποφασίσθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο κατάστημα της κ. Χατζηπέρου Νίκης (Porto) για το έτος 2015.

spuspuΠροτάσεις Παράταξης ¨Δύναμη Ενότητας¨ στην Συνεδρίαση του Δ.Σ. την 28-05-15
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην διάρκεια των ανακοινώσεων, ο κ. Σπ. Σπυρίδωνας, επισήμανε στην κ. Πρόεδρο (κάτι που έκανε και εγγράφως) ότι είναι ανεπίτρεπτο, θέματα σοβαρά του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητούνται στο γραφείο Δημάρχου, με τους Δημοτικούς Συμβούλους καθήμενους σε καναπέδες, χωρίς να έχουν καν την στοιχειώδη δυνατότητα να ακουμπήσουν τα χαρτιά τους κάπου, και κυρίως την δυσκολία που δημιουργείται στους πολίτες του Πόρου, που θέλουν να παρακολουθήσουν τις Συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Υπογράμμισε δε ότι είναι απορίας άξιο, με ποιο κριτήριο γίνετε ο διαχωρισμός, ποιες συνεδριάσεις θα γίνουν στο κτήριο Συγγρού, και ποιες στο Γραφείο Δημάρχου (εν στενό κύκλο).

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Θέμα Π.Η. 1ο) Σχετικά με την πρόταση του κ. Δημάρχου για αγορά και τοποθέτηση μετρητού ροής λυμάτων και βάνας στην είσοδο της παροχής του Γαλατά στο δίκτυο λημμάτων του Πόρου, τονίσαμε ότι συμφωνούμε για την τοποθέτηση του μετρητού ροής λυμάτων , αλλά σχετικά με την τοποθέτηση της βάνας, επισημάναμε ότι η ψήφος μας αφορά μόνο την τοποθέτησή της για λόγους έκτακτης ανάγκης, και σε καμία περίπτωση για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, που δεν συνάδει με την κείμενη Νομοθεσία. Τη θέση δε αυτή καταθέσαμε και εγγράφως με το υπ’ αριθ. πρωτ. 3912/29-05-15 έγγραφό μας προς αποσαφήνιση και αποφυγή κάθε παρερμηνείας. (Ψήφισαν λευκό στην πρόταση, η Μ. Βαρβάρου, και ο Δ. Μωρόπουλος, ναι στον μετρητή ροής λυμάτων, και Λευκό στην βάνα).

Θέμα Π.Η. 2ο) Σχετικά με την πρόταση του κ. Δημάρχου για ελεγχόμενη στάθμευση στο Δημοτικό Χώρο έναντι της Δημοτικής Αγοράς, ζητήσαμε να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά τα κυκλοφοριακά μέτρα στο Πόρο, και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις. Συμφωνήσαμε στην πρόταση προκειμένου να δούμε πιλοτικά τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης, για προσωρινή στάθμευση.

Θέμα Π.Η. 3ο) Ο επικεφαλής της παράταξης Σπ. Σπυρίδων ζήτησε να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον κ. Δήμαρχο σε σχέση με την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 04-06-2015 της υπόθεσης του ηπειρωτικού τμήματος του Δήμου Πόρου.

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων ζητά την προσάρτηση της περιοχής που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πόρου από την Μπούγια έως την Οικία Κοντομηνά απέναντι από την Ύδρα. Θέμα το οποίο πληροφορηθήκαμε από τοπική ιστοσελίδα στις 27-05-15 όταν ο Δήμος Τροιζηνίας όρισε στην Οικονομική του Επιτροπή δικηγόρο για το σκοπό αυτό.

Το θέμα, μετά από πρόταση του κ. Σπυρίδωνα, εισήχθη στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα και απεφασίσθη ομόφωνα να ανατεθεί στον Δήμαρχο ο ορισμός δικηγόρου , προκειμένου να παρέμβει στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης την 04-06-15 για το σοβαρότερο ίσως θέμα, που αφορά τον Δήμο Πόρου τα τελευταία χρόνια.

Θέμα Π.Η.4ο ) Συμφωνήσαμε στην λήψη από τον Δήμο, 5ψηφιου τηλεφωνικού αριθμού ( 15303 ) ευκολότερα προσβάσιμου σε κάθε ενδιαφερόμενο που καλεί το Δημαρχείο, και ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Θέμα 1ο ) Ζητήσαμε την αναβολή και τελικά καταψηφίσαμε την εκχώρηση του εμβλήματος- επίσημου λογοτύπου του Δήμου Πόρου κατά αποκλειστικότητα σε διαφημιστική εταιρία που δραστηριοποιείται σε διαφημιστικής μορφής Apps σε Android και Ios.

Η επιλογή της εταιρίας που διαφημίζει τον Πόρο ως επίσημος φορέας και θα διαμορφώνει τις τιμές που θα πληρώνουν σε αυτήν οι διαφημιζόμενοι επαγγελματίες, πρέπει να γίνει μετά από σοβαρή έρευνα και διαδικασία αντικειμενικής αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα που αφορά την προβολή του τόπου μας , σε συνάρτησης με το μικρότερο κόστος για τους επαγγελματίες.

Υπάρχουν αρκετοί που διαθέτουν τέτοιες διαφημιστικές εφαρμογές στα android και iOS για τον Πόρο, όπως υπάρχει και το δίκτυο Μικρών Νησιών όπου μέσα από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με διευρωπαϊκές συνεργασίες, έχει έτοιμο λογισμικό υψηλών απαιτήσεων, το οποίο το διαθέτουν ήδη 30 νησιά στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο όπου οι επιχειρηματίες διαφημίζονται δωρεάν.

Θέμα 2ο) Συμφωνήσαμε στο θέμα της σύναψης σύμβασης με την εταιρεία ¨Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. ¨ και επισημάναμε ότι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαπραγμάτευση με την εταιρεία Ανακύκλωσης, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς τον ανακυκλώσιμων από Πόρο προς το ΚΔΑΥ, κάτι που το έχουν πετύχει σε άλλους Δήμους.

Θέμα 3ο)Συμφωνήσαμε στην επαναλειτουργία του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.»

Θέμα 4ο) Περί επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, καταψηφίσαμε την πρόταση του κ. Δημάρχου για μη επανασύστασή της και προτείναμε να συσταθεί στο Δήμο μας ο τομέας της Δημοτικής Αστυνομίας σαν θέση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας έτσι, ώστε όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι είναι χρήσιμο και εφικτό να ενεργοποιήσει το τμήμα αυτό, να μπορεί να γίνει χωρίς άλλες διαδικασίες, προσλαμβάνοντας μόνο το απαραίτητο προσωπικό.

Θέμα 5ο) Συμφωνήσαμε στον χαρακτηρισμό χώρου στάθμευσης έναντι του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προκειμένου να αποφεύγονται παρερμηνείες από την Αστυνομία που διενεργεί ελέγχους.

Θέμα 6ο & 7ο) Συμφωνήσαμε στην παράταση ωραρίου λειτουργίας έως της 03.00 που προβλέπει ο Νόμος, για δύο καταστήματα που είχαν αιτηθεί αναλόγως.
Σχολιάστε