Την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΛΑ.Ο.Σ, γύρισαν οι ΠοριώτεςΤεράστιες απώλειες για το δικομματισμό και το ΛΑ.Ο.Σ, επιφύλασσε το αποτέλεσμα της κάλπης στον Πόρο.
Με ελαφρώς αυξημένη την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Το Porosnews, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει με αριθμούς, το μήνυμα της κάλπης της 6ης Μαιου 2012, στον Πόρο.
Στις εκλογές του 2009, τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ, είχαν συγκεντρώσει συνολικά 2.688 ψήφους στον Πόρο.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου το αντίστοιχο άθροισμα σε ψήφους των 3 αυτών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΛΑ.Ο.Σ) έφτασε μόλις τους 1.281 ψήφους. Με λίγα λόγια, 1.407 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη σε αυτά τα κόμματα και ψήφισαν άλλα κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, είπαν όχι στο ΠΑΣΟΚ 818 ψηφοφόροι, από την Νέα Δημοκρατία έφυγαν 453 και από το ΛΑ.Ο.Σ 136 ψηφοφόροι. Σύνολο δηλαδή, 1.407
Ας δούμε όμως προς τα πού μετακινήθηκαν.
Ποσοτικά χαρακτηριστικά των μετακινήσεων
Προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκαν 239 ψηφοφόροι, προς τη Δημοκρατική Αριστερά 146, προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες 282, προς τη Χρυσή Αυγή 287, 150 περίπου ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς τα λεγόμενα φιλελεύθερα κόμματα (ΔΡΑΣΗ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημιουργία Ξανά), το ΟΧΙ (Καζάκης – Παπαθεμελής) ψήφισαν 83 άνθρωποι, ενώ τα μικρότερα κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 150 περίπου ψήφους. Επίσης, ελαφρώς ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να κάνουν τη διαφορά, είχαν το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετακινήσεων
Ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετακινήσεων, αν υποθέσουμε ότι κάποιοι από τους 818 ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, στράφηκαν προς την κεντροαριστερά και την αριστερά, παρατηρούμε πως μόνο οι 385 υποστήριξαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Από αυτό συμπεραίνουμε, πως 433 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στον Πόρο μετακινήθηκαν εκτός του κεντροαριστερού χώρου, είτε προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα μικρότερα φιλελεύθερα κόμματα, ακόμα και τη Χρυσή Αυγή, ενώ πολλοί από αυτούς υποστήριξαν και το ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ», αλλά και μικρότερα κόμματα όπως την Κοινωνική Συμφωνία, που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Στο χώρο της κεντροδεξιάς, την πλάτη γύρισαν στη Νέα Δημοκρατία 453 και στο ΛΑ.Ο.Σ 136 ψηφοφόροι, σύνολο 589. Αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στα μικρά φιλελεύθερα κόμματα (ΔΡΑΣΗ, ΔΗ.ΣΥ, ΔΗΜ. ΞΑΝΑ), παρατηρούμε πως 400 περίπου ψήφοι, διέρρευσαν προς τα εκεί.
Κατά συνέπεια οι περισσότεροι από τους 180 περίπου ψήφους που απομένουν, μετακινήθηκαν προς τη Χρυσή Αυγή (οι περισσότεροι) και κάποιοι προς το «ΟΧΙ».
M.K.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παν. Χατζηπέρος says:

  Κατ’ αρχήν θέλω να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ αυτούς τους συμπατριώτες που μας εμπιστεύτηκαν.
  Ο πρώτος στόχος μας ήταν να εμποδίσουμε το 151 απο τα δύο κυρίως υπεύθυνα για την καταστροφή κόμματα [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ].
  Ο δεύτερος ήταν να στείλουμε το μήνυμα οτι “Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ”.
  Μας χρωστάνε δεν χρωστάμε.
  Να σταματήσουν να μας κουνούν το δάκτυλο, να βάλουν στα έξοδά τους το 1 ΤΡΙΣ περίπου,που μας χρωστάνε και να τα βάλουμε στα έσοδα μας και να δούμε ποιός έχει το πρόβλημα…………………….
  Π. Χατζηπέρος.
  Επικεφαλής Ψηφ. Επικρατείας “ΟΧΙ”.

Σχολιάστε