Συνεχίζεται ο… «πόλεμος νερού» ανάμεσα στους Δήμους Πόρου και ΤροιζηνίαςIMGP3659Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου, στο Γυμνάσιο του Γαλατά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τροιζήνιας.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η ανάκληση της απόφασης 187 του 2009 του πρώην Δήμου Τροιζήνας, με την οποία επέτρεπε την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Πόρου μέσα από τον Γαλατά.
Σύμφωνα με το έργο, ο νέος αγωγός θα αντικαθιστούσε τον παλιό και θα μετέφερε νερό, από τις γεωτρήσεις του Δήμου Πόρου στον κάμπο της Τροιζηνίας, έως τη μεγάλη σκάλα στην παραλία του Γαλατά.
Ο αγωγός θα βοηθήσει σημαντικά, στο να μειωθούν οι βλάβες που παρουσιάζονται συνεχώς στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πόρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τροιζηνίας, κατά πλειοψηφία, ανακάλεσε τελικά την απόφαση 187/2009, ανάβοντας ουσιαστικά «κόκκινο φως» στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της ανάκλησης της απόφασης 187/2009, πάρθηκε με το σκεπτικό, ότι το έργο θα προκαλέσει όχληση και αναστάτωση στα καταστήματα της πόλης του Γαλατά.

Την ανάκληση της απόφασης, καταψήφισε η μειοψηφία του Δ.Σ. Η παράταξη του κ. Σάββα Αθανασίου, ψήφισε να γίνει το έργο ώστε οι Ποριώτες να πίνουν υγιεινό και κατάλληλο νερό και όχι μέσα από σωλήνες σιδερένιες και αμιάντου.
Σχολιάζοντας την συνεδρίαση ο κ. Αθανασίου, αναφέρει «Το περίεργο είναι ότι την απόφαση της πλειοψηφίας ψήφισαν δύο κάτοικοι Πόρου και ένας πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ που είναι και πρόεδρος του ΕΟΤ. Καλά για τους άλλους δεν συζητώ. Μιλάω για τους εισηγητές και για αυτούς που έχουν ως δόγμα ψηλά τα χεράκια…»
Στο συμβούλιο παρευρέθηκαν από το Δήμο Πόρου, ο Δήμαρχος κ. Στρατηγός – ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Δήμο Τροιζηνίας – ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μωρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Ζεντέλης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καϊκας Παναγιώτης.
Ο κ. Στρατηγός στην τοποθέτηση του, πρότεινε την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να συσταθεί μία επιτροπή με συμβούλους από τους δυο Δήμους, και από όλες της παρατάξεις, ώστε να φέρουν πρόταση κοινά αποδεκτή πού θα αφορά εκτός από το θέμα του νερού και το θέμα του ΒΙΟΚΑ.
Η απόφαση του Δήμου Τροιζηνίας, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα επεισόδιο στον ιδιότυπο… «πόλεμο νερού», που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δυο όμορους δήμους.
Να θυμίσουμε πως πριν ένα μήνα περίπου, έπειτα από προσφυγή του Δήμου Πόρου, είχε ακυρωθεί από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο και από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ΟΤΑ, η απόφαση του Δ.Σ. Τροιζηνίας για την “σφράγιση γεωτρήσεων Πόρου και Ύδρας που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δήμου Τροιζηνίας, για άντληση και μεταφορά νερού για ύδρευση χωρίς τη σχετική άδεια από τον Δήμο Τροιζηνίας”.
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΝΙΚΟΣ - ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΑΡΣΙΝΟΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ) says:

  Κύριε Κανατσίδη,
  σας ενημερώνουμε για αντικειμενική ενημέρωσή σας, ότι μετά από προσφυγή του Δήμου Τροιζηνίας κατά της υπ΄αριθ. 44945/39857/24-10-2012 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Α.Δ.Α. στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006, η Επιτροπή σε συνεδρίασή της στις 21-12-2012 με το υπ΄ αριθ. 25 Πρακτικό της ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ τον Δήμο Τροιζηνίας ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ την απόφαση του Γ.Γ. Α.Δ.Α. και επαναφέρει σε ισχύ την υπ΄αριθ. 128/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Τροιζηνίας που αφορούσε στη σφράγιση των γεωτρήσεων Πόρου και Ύδρας.

 2. B.T. says:

  Σε πιο απλά ελληνικά δε μπορούσατε να μας ενημερώσετε κ. Δαρσίνε ;…Ή η ενημέρωσή σας είχε αυτή τη μορφή χάριν συντομίας;…

 3. savvas n athanasiou says:

  Προφανώς το όλο θέμα θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή αν χρειασθεί με νομοθετική ρύθμιση. Δυστυχώς, η Επιτροπή του άρθρου 152 δεν κάλεσε τις άλλες πλευρές να διατυπώσουν την άποψη τους. Οι στρεβλώσεις του Καλλικράτη θα επιφέρουν σύντομα σημαντικές αλλαγές. Η διαχείριση του νερού δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι πολύτιμο αγαθό της ζωής και ορισμένοι παίζουν παιγνίδια. Όμως, τα παιχνίδια με το νερό καμιά φορά έχουν άσχημα αποτελέσματα.

 4. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Για να κριθεί το θέμα στο ΣτΕ (εφόσον αυτό είναι το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο), προϋποτίθεται ότι οι θιγόμενοι Δήμοι θα έχουν προσβάλει την Απόφαση της Επιτροπής του ά.152, εντός 60 ημερών από τη γνωστοποίησή της. Μέχρι σήμερα, 63 μέρες μετά την έκδοση της απόφασης (την ύπαρξη της οποίας προσωπικά πληροφορήθηκα από το σχόλιο του κ. Δαρσινού) τα αρμόδια όργανα του Δήμου Πόρου δεν έχουν λάβει τέτοια απόφαση. Αντίθετα, ο κ. Στρατηγός έχει ενημερώσει το ΔΣ μόνο για την ακύρωση από τον Γεν. Γρ. Απ. Διοίκησης της απόφασης του ΔΣ Τροιζηνίας και έχει με περηφάνια αναφερθεί δημοσίως στους χειρισμούς του που οδήγησαν στην ακύρωση αυτή (βλ. επιστολή του στο porosnews στις 23.1.2013).
  Εφόσον η αρμόδια Επιτροπή του ά.152 εξέτασε πράγματι το θέμα στις 23.12.2012, θα έπρεπε υποχρεωτικά αφενός να είχε καλέσει τον Δήμο Πόρου να καταθέσει τις απόψεις του και αφετέρου να τού είχε γνωστοποιήσει αρμοδίως την απόφασή της.
  Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Πόρου παρουσιάζεται να μην γνωρίζει την επικαλούμενη απόφαση, μαρτυρά είτε ότι η Επιτροπή του ά.152 δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία, είτε ότι η δημοτική αρχή Πόρου παράτησε (για να το πω κομψά) την υπόθεση και απέκρυψε από το ΔΣ την εξέλιξή της.
  Όπως και να ‘χει, τώρα που μάθαμε για την απόφαση αυτή (σε χρόνο μάλιστα που ακόμα είναι δυνατή η εμπρόθεσμη προσβολή της, αφού η γνωστοποίησή της στο Δήμο Πόρου δεν μπορεί να έγινε αυθημερόν και οπωσδήποτε η προθεσμία των 60 ημερών δεν έχει ακόμα εξαντληθεί), η παράταξή μας τη Δευτέρα το πρωί θα ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη απόφαση για την προσβολή της και φαντάζομαι ότι η δημοτική αρχή δεν θα διανοηθεί να απορρίψει το αίτημά μας.

  Γιάννης Δημητριάδης,
  επικεφαλής παράταξης μείζονος μειοψηφίας Δήμου Πόρου

 5. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν θα μάθουμε τι πολιτικά παιχνίδια παίζονται πίσω από τέτοιες αποφάσεις διαχείρησης νερού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορούσαν μερικοί να φτάσουν στο σημείο να διακόψουν το νερό σε ολόκληρες πόλεις για προσωπικά οφέλη. Φυσικά είναι γνωστό ότι τα υπόγεια ύδατα δεν περιορίζονται από σύνορα δήμων και νομών και είναι αχαρακτήριστο να οικειοποιούνται.

  Ο Καλλικράτης σαφώς πάσχει από παντού, από την στιγμή που τον έκαναν φίλοι του ΓΑΠ και ζητάει εξεταστικές ο Καμμένος, ο οποίος σχεδόν αποκλειστικά κυνηγάει τα σκάνδαλα. Κάτι θα έχει μυριστεί και στην περίπτωση.

  Η ενημέρωση του 1ου σχολίου και γενικά οι διατυπώσεις με αριθμούς νόμων και αποφάσεων χωρίς να γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο αυτών είναι συνήθης τακτική με στόχο να αποθεί ευρύτερο κόσμο να ασχοληθεί με τα θέματα. Είναι τακτική που έχει εφευρεθεί από νομοθέτες και βουλευτές που δεν έχουν σκοπό να συντάξουν κείμενα που από μόνα τους έχουν κάποιο νόημα.

 6. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μου, θα ήθελα να ενημερώσω ότι τη Δευτέρα 25.2.2013, η παράταξή μας υπέβαλε έγγραφο προς τον Δήμαρχο Πόρου, με το οποίο τού ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να ανατεθεί σε δικηγόρο η προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης.
  Ο κ. Στρατηγός μάς απάντησε εγγράφως ότι ο Δήμος δεν γνώριζε για την προσφυγή του Δήμου Τροιζηνίας και για την αποδοχή της, γιατί η Επιτροπή του ά.152 ούτε τον κάλεσε να καταθέσει τις απόψεις του επί αυτής, ούτε τού κοινοποίησε ποτέ την απόφασή της. Αναφέρει επίσης ότι πληροφορήθηκε για την υποβολή (και μόνο) της προσφυγής στις 21.2.2013, από σχετική αναφορά ποτ έγινε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Τροιζηνίας στην οποία παρευρισκόταν. Ότι η προσφυγή έχει ήδη εκδικαστεί και γίνει αποδεκτή, το έμαθε την αμέσως επόμενη μέρα (την ημέρα δηλαδή ανάρτησης και των ανωτέρω σχολίων), από υπάλληλο της Επιτροπής στον οποίο διαμαρτυρήθηκε «έντονα», αλλά …προφορικά, για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την προσφυγή. Ανεξάρτητα από το πόσο πειστικά ακούγονται όλα αυτά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπως είχαμε ζητήσει, ελήφθη ομόφωνη απόφαση ορισμού δικηγόρου για την άμεση προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης, η οποία στο μεταξύ –όπως ισχυρίστηκε ο κ. Στρατηγός- κοινοποιήθηκε στο Δήμο.

  Γιάννης Δημητριάδης

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν ξέρω τι ισχύει από όσα διάβασα και τι όχι, ή τι μπορεί να είναι κρυμμένο, αλλά θα θεωρήσω ότι όλα ισχύουν για να κάνω την ακόλουθη ερώτηση:
  Τι ισχύ έχει μία δικαστική απόφαση, εναντίον οποιουδήποτε, αν αυτός δεν παρευρεθεί στην δίκη, δεν εκφράσει τις αντιρήσεις του, δεν ειδοποιηθεί εγκαίρως και αν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν θυροκοληθεί η κλήση του; Πόσο παράτυπη είναι αυτή η διαδικασία και πόσο διαβλητή;

  Υπάρχουν διαδικασίες Fast Track και σε αυτά;

Σχολιάστε