Συνεδρίαση ΔΣ 13.11.2014: Δημοτικά Τέλη και αποκαλύψεις για τον ΒιολογικόIMGP7728Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, καθορίστηκαν τα δημοτικά τέλη για το έτος 2015.

Για ακόμη μια φορά, αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε μια συνεδρίαση. Ο Δήμαρχος Πόρου, εισηγήθηκε τον καθορισμό τωντελών, βάση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, επί των οποίων εισηγήθηκε ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε οι απαλλαγές και μειώσεις που θα ψηφίζονταν να μην ακυρωθούν από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως συνέβη με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δήμου Πετρούπολης. Στο σημείο εκείνο υπήρξε και η μεγαλύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμαρχο Πόρου και τη μειοψηφία, με τον κ. Σπυρίδωνα και την κα Μητσιοπούλου να μην έχουν αντιληφθεί ότι οι μειώσεις θα ψηφίζονταν με ξεχωριστή Απόφαση και να κατηγορούν τον κ. Δημητριάδη ότι αυτό δεν συμφωνεί με  τις Αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή. Ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι οι Αποφάσεις της Οικονομικής έχουν ψηφιστεί ακριβώς έτσι και ότι προφανώς τα μεν μέλη της μειοψηφίας που συμμετείχαν στην Οικονομική δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν, οι δε υπόλοιποι σύμβουλοι δεν διάβασαν καν τα θέματα και τις εισηγήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κ. Μητσιοπούλου, παρότι απουσίαζε από την επίμαχη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, συνέχισε να επιμένει και ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Σπυρίδωνας άσκησε κριτική περισσότερο επί της ουσίας. Συγκεκριμένα, για το θέμα των τελών καθαριότητας, δήλωσε πως η μείωση τελών που προτείνεται για τα καταστήματα του εσωτερικού οικισμού, δεν είναι λογική και δεν αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική, χαρακτηρίζοντας την αλλοπρόσαλλη.  Πρότεινε δε, το οποιοδήποτε περίσσευμα που θα προκύψει να κατανεμηθεί σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, κάτι που ωστόσο θα εισηγούταν ο Δήμαρχος, σε θέμα που θα ακολουθούσε και αφορούσε τις ελαφρύνσεις και τις απαλλαγές.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο καθορισμός των τελών, που προτείνει δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις εξαγγελίες του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης του. «Το είχαμε μελετήσει. Είναι η αναπτυξιακή πολιτική, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Κι αν εσείς την χαρακτηρίζετε αλλοπρόσαλλη, το 56% του Πόρου, ψήφισε τη δική μας πρόταση» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης. Ενδιαφέρων ήταν ο διάλογος που ακολούθησε, με τον κ. Σπυρίδωνα να λέει «Δηλαδή το επιχείρημά σας είναι ότι έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι», και τον κ. Δημητριάδη να απαντάει: «Εγώ τουλάχιστον ενημέρωσα τους ψηφοφόρους πώς θα κόψω το πεπόνι πριν τις εκλογές, ενώ αν βγαίνατε εσείς Δήμαρχος, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνατε με το μαχαίρι και το πεπόνι».

Ανάμεσα στα θέματα που αφορούσαν τα τέλη, συζητήθηκε ο καθορισμός των τελών αποχέτευσης. Ο Δήμαρχος Πόρου εισηγήθηκε μείωση 50% για το 2015 και 100% απαλλαγή για όλους από τα τέλη αποχέτευσης για το 2014. Λόγος για τις μειώσεις και τις απαλλαγές στα τέλη αποχέτευσης είναι το γεγονός ότι ο ΒιοΚα δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα των τελών.

Στην τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σπυρίδωνας, δήλωσε πως το έργο κινδυνεύει να απαξιωθεί εντελώς και δήλωσε πως διαφωνεί με τις μειώσεις που προτείνονται, γιατί ο ΒιοΚα συνεχίζει να έχει ανελαστικές δαπάνες και η μείωση των τελών, θα επιβαρύνει και αυτούς που δεν είναι συνδεδεμένοι με τον ΒιοΚα.

Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε πως είναι ανέντιμο να συνεχίσουν να εισπράττονται τέλη για ένα έργο που αντί για ανταποδοτικότητα επιφέρει στην πραγματικότητα οχλήσεις στους κατοίκους, και αποκάλυψε πως η τεχνική έκθεση και η βιντεοσκόπηση του 2014, που πρόσφατα ήρθαν στα χέρια του, δείχνουν πως η περιοχή της Σφαιρίας θα πρέπει να σκαφτεί ξανά καθώς το δίκτυο είναι κατεστραμμένο σε ποσοστό 60 – 70%, προσθέτοντας με νόημα, απευθυνόμενος προς τον κ. Σπυρίδωνα, ότι γι΄ αυτό προφανώς δεν φταίει η κακή συντήρηση των τελευταίων χρόνων, αλλά η κατασκευή που έγινε επί των ημερών του.

«Τα 30 χιλιάδες ευρώ που μειώνουμε, δεν θα έσωζαν την κατάσταση. Το έργο για να λειτουργήσει, χρειάζεται αρκετά εκατομμύρια ακόμη, απ’ ότι φαίνεται» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης ενώ προανήγγειλε λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα.

Στο μόνο πράγμα που συμφώνησαν οι κ.κ. Δημητριάδης και Σπυρίδων, ήταν στο γεγονός ότι θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να συνεισφέρει και ο Δήμος Τροιζηνίας, στις δαπάνες του ΒΙΟΚΑ, με τον Δήμαρχο να δηλώνει «Εμείς φωνάζαμε τόσα χρόνια αυτό, και οι σύμβουλοί σας το καταψήφιζαν. Να είστε σίγουρος ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Στο 7ο θέμα που αφορούσε τις ελαφρύνσεις και τις απαλλαγές από τα δημοτικά τέλεη, ψηφίστηκαν ομόφωνα οι προτάσεις του Δημάρχου.

Στο θέμα των συνδέσεων  με το δίκτυο του ΒΙΟΚΑ, ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου για περίοδο χάριτος για όλους απ’ όσους περνάει το δίκτυο, ώστε να συνδεθούν μέχρι τις 31/1/2015 (με εξαίρεση τους παραθεριστές μέχρι τον Οκτώβριο) και μετά να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και η επιβολή υψηλών προστίμων. Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις των δυο παρατάξεων για το θέμα είχαν κοινό παρανομαστή τη λύση του προβλήματος και ο κ. Δημητριάδης υιοθέτησε την πρόταση του κ. Σπυρίδωνα για την καταβολή του ποσού σύνδεσης σε πολλές δόσεις, ως κίνητρο και διευκόλυνση των πολιτών, χωρίς ωστόσο η μειοψηφία να ψηφίσει την υπόλοιπη πρόταση Δημητριάδη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου για μείωση της τάξης του 20% και επέκταση των ορίων της Ζώνης Α΄ από την πιάτσα ταξί προς το κτήριο Συγγρού. Ο επικεφαλής της μειοψηφίαςαντιπρότεινε μείωση 30% και ζήτησε να μην ληφθεί απόφαση για τον επανακαθορισμό των Ζωνών.

 Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως οι οριζόντιες μειώσεις γίνονται με σκοπό να προσαρμοστούν οι επαγγελματίες στην ιδέα ότι θα ξεκινήσει έλεγχος των κοινόχρηστων χώρων.

Σε ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει στο Porosnews, θα ενημερωθείτε για τις τιμές και τις απαλλαγές των δημοτικών τελών.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση στα βίντεο όπου θα αναρτώνται τα επόμενα 24ωρα σε αυτό το post.

Δυστυχώς λόγω τεχνικού προβλήματος δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί η υπόλοιπη συνεδρίαση από την βασική μας κάμερα και αναγκαστήκαμε να καταγράψουμε (όσο είχαμε τη δυνατότητα) από κινητό. Σας ζητούμε συγνώμη για την κακή καταγραφή και την κουνημένη εικόνα.

 

Προσεχώς κι άλλα βίντεο…
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Μετά την απόρριψη του αιτήματος, ο δήμαρχος της Πετρούπολης δήλωσε: «Ως Διοίκηση καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, που υλοποιείται μέσα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς να επιτρέπουν την οποιαδήποτε ελάφρυνση στις λαϊκές οικογένειες. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ασκώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να παρθεί πίσω η ακύρωση της απόφασής μας. Κυρίως, όμως, θα γνωστοποιήσουμε στον λαό της πόλης τις εξελίξεις αυτές και θα σταθούμε αρωγός στην οργάνωση του αγώνα για να αποτραπεί η αντιλαϊκή επιδρομή. Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η λαϊκή οικογένεια δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής.»

  Προσωπικώς, αδυνατώ να εννοήσω πώς γίνεται να υπερισχύουν οι αποφάσεις διορισμένων, από αυτές των εκλεγμένων.

 2. maria says:

  @Κατερίνα

  Μόνον ο Σπυρίδωνας μπορεί να στο απαντήσει αυτό, είναι ο πλέον αρμόδιος.

 3. Ο πλέον αρμόδιος είναι ο …εμπνευστής του προβληματικού Καλλικράτη. Δεν είναι ο κύριος Σπυρίδων που τον θεσμοθέτησε. Ο καθείς και ό,τι του αναλογεί, maria.

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Διορισμένοι σε θέσεις εξουσίας πάντα ήταν πρόβλημα. Όπως επίσης είναι πρόβλημα όταν τα ίδια πρόσωπα ασκούν και τις 3 βασικές μορφές εξουσίας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) όπως γίνεται σήμερα, και δυστυχώς η διοίκηση πρέπει να τους υπακούει για να μην κινδυνεύουν με μεταθέσεις και άλλα τέτοια.

Σχολιάστε