Συναντήσεις Χατζηπέρου με Σταματάκη και με φορείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης14680619_1171787662887517_4280932588056130753_n

Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη συναντήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά κύριο Παναγιώτη Χατζηπέρο και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Ειδικότερα έγινε εκτενής αναφορά σε έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης πόσιμου νερού, άρδευσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα των νησιών και εξετάστηκε η πορεία των έργων κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης στο Αγκίστρι, στην Ύδρα, την Αγία Πελαγία και το Διακόφτι Κυθήρων, αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στον Πόρο και το Γαλατά και λειτουργίας μονάδας απονιτροποίησης στα Μέθανα

Επιπλέον, συζήτησαν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λειτουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού στην Αίγινα, τις Σπέτσες, τη Λουτρόπολη Μεθάνων και τον Πόρο.

Σχετικά με τη βελτίωση των συγκοινωνιών και της ακτοπλοΐας, αναφέρθηκαν στα έργα κατασκευής, επέκτασης, διαμόρφωσης των λιμένων Αγκιστρίου, Πόρου και Ύδρας, επέκτασης διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης στον κρατικό αερολιμένα Κυθήρων, βελτίωσης επαρχιακής οδού Δρυόπης – Γαλατά, συντήρησης, επέκτασης και βελτίωσης του κεντρικού οδικού δικτύου νήσου Κυθήρων και ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού δρόμου Καλλονής – Επιδαύρου.

Επίσης, έγινε λόγος για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών, με τον καθαρισμό ρεμάτων και δικτύων και την κατασκευή φραγμάτων στην Αίγινα, το Αγκίστρι, την Τροιζηνία, την Ύδρα και τα Κύθηρα,

Ακόμα, σχετικά με την αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, έγινε αναφορά στη διάσωση και βελτίωση της λειτουργίας του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου, την κατασκευή αγωγού άρδευσης στην περιοχή Καρατζά Δήμου Τροιζηνία και την αποπεράτωση αντλιοστασίου στη γεώτρηση λεμονοδάσους στον Πόρο.

Έγινε επίσης εκτίμηση των υπηρεσιών υγείας και διαπιστώθηκε η σταθερή βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νησιών. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των Αντικυθήρων με αγροτικό γιατρό.

Τέλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα εφαρμογής του Νόμου 4412/2016 και η βουλευτής δήλωσε την υποστήριξή της στο αίτημα των δημάρχων και του αντιπεριφερειάρχη για την αναστολή εφαρμογής του μέχρι 31/12/2016 και την έκδοση των εγκυκλίων εφαρμογής από 1/1/2017, ενώ η ίδια έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις με κατεύθυνση της εφαρμογή του νόμου από 1/1/2017.

Η βουλευτής εξέφρασε στον αντιπεριφερειάρχη την ικανοποίηση της για το έργο που παράγεται από την Περιφέρεια, καθώς και τη σταθερή της βούληση για στήριξη στο έργο αυτό. Δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία μαζί του για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των νησιών.

Πρωτογενής παραγωγή – Δενδροκομικός σταθμός – ΕΚΠΑΖ Αίγινας

Τα καυτά θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς στην Τροιζηνία, τον Δενδροκομικό σταθμό και το ΕΚΠΑΖ Αίγινας συζήτησαν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου,  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πολύωρη συνεργασία, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Νικόλαο Αντώνογλου, παρουσία των κ.κ. Μαρίνη Μπερέτσου, εκπροσώπου του Δικτύου των Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής (πρόγραμμα LEADER), Γεώργιου Αναγνωστόπουλου, και Γιώργου Κωστελένου, καλλιεργητών στην περιοχή της Τροιζηνίας, όπου συζητήθηκαν θέματα σημαντικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να ρυθμιστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων των καλλιεργητών θερμοκηπίων, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τη θεομηνία της 7ης Οκτωβρίου 2016 στην περιοχή της Τροιζηνίας. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι την επόμενη Τρίτη θα γίνει η καταγραφή των ζημιών στα περίπου 100 στρέμματα θερμοκηπίων της περιοχής που επλήγησαν και ότι θα προχωρήσει το ζήτημα των αποζημιώσεων που υπολογίζονται συνολικά περί τις 120.000 ευρώ.
Στην συνέχεια, τέθηκε το ζήτημα των καταστροφών στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα, που έχουν βρει καταφύγιο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τροιζήνας. Προτάθηκαν λύσεις, όπως η προσωρινή άρση των περιορισμών θήρας των άγριων αυτών ζώων στην συγκεκριμένη περιοχή, τις οποίες δεσμεύτηκε να εξετάσει ο Γενικός Γραμματέας με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να δοθεί άμεσα η δέουσα λύση καθότι το πρόβλημα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Στην συνέχεια τέθηκε το ζήτημα, της ισχύος και για την Τροιζηνία, της αύξησης του αριθμού των κενών θέσεων εξαρτημένης και εποχικής εργασίας αγρεργατών με παράτυπα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών καθώς και η διευκόλυνση των εργοδοτών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων να κάνουν χρήση αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε να σταματήσει το καθεστώς παρανομίας και ομηρίας και να έχει θετική επίπτωση στα έσοδα των ταμείων (πληρωμή εργόσημου).
Τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της αξιοποίησης του δενδροκομικού σταθμού Πόρου προκειμένου αντί να απαξιωθεί, να μετατραπεί σε πρότυπο κέντρο εθνικής εμβέλειας πολλαπλασιαστικού γενετικού υλικού. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις προοπτικές αξιοποίησης του καλλιεργητικού και επιστημονικού τμήματος του σταθμού και την αναβάθμιση του δενδροκομικού σταθμού μέσω της αξιοποίησης του προγράμματος LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Δίκτυο Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και μέσω συνεργασιών με άλλα κράτη στον τομέα της διακίνησης γενετικού υλικού, με στόχο ο σταθμός να εξελιχθεί σε φάρο ισχύος και εθνικής προβολής.
Τέλος, συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, το οποίο αφού επισκευαστεί τάχιστα με πόρους της Περιφέρειας, λόγω επικινδυνότητας, να αναβαθμιστεί και οργανωθεί σε νέες βάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιες Πανεπιστημιακές Σχολές. Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια προτίθεται να το αξιοποιήσει προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές για τα μεταπτυχιακά τους και να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του νησιού της Αίγινας.
Σχολιάστε