Συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. με τον οργανισμό συγγενικών δικαιωμάτων μουσικής GEALOGO-_._._._

Ανακοίνωση εξέδωσε το Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ.Π. αναφορικά με την συμφωνία με τον Οργανισμό συγγενικών  δικαιωμάτων μουσικής GEA. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Το Δ.Σ του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου, έπειτα από αιτήσεις πολλών μελών του, ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο να προβεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό G.E.A (GRAMMO/ΕΡΑΤΩ/ΑΠΟΛΛΩΝ), για διευθέτηση των συγγενικών δικαιωμάτων μουσικής.

 

Έπειτα από νομική διευρεύνηση του ζητήματος και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση του Οργανισμού, το Δ.Σ του Ε.Ε.Σ.Π. εξασφάλισε μια προνομιακή και καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ανάλογη -αλλά μη δεσμευτική- συμφωνία για τα μέλη του Συλλόγου.

 

Ο Οργανισμός G.E.A είναι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων τραγουδιστών, μουσικών και παραγωγών (ΦΕΚ 3245Β’/30.12.2011). Κάθε κατάστημα που εκτελεί δημόσια ηχογραφημένη μουσική, έχει υποχρέωση βάσει του Ν. 2121/1993 να καταβάλλει αμοιβή στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ ή Αυτοδιαχείριση) και των συγγενικών δικαιωμάτων (G.E.A.). Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για χρήση συνδρομητικής μουσικής από εμπορικές εταιρείες (iplusradio.gr, radiopro.gr κλπ). Σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται ΜΟΝΟ η χρήση των μουσικών κομματιών κάθε εταιρείας και όχι ελεύθερο ρεπερτόριο (που είναι το 95% της μουσικής), το οποίο καλύπτουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA). Αν κάποια επιχείρηση επιθυμεί να προχωρήσει σε τέτοια επιλογή, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δ.Σ του Συλλόγου για περισσότερες πληροφορίες.

 

Όπως ενημερώθηκαν πριν λίγο καιρό οι περισσότερες επιχειρήσεις του Πόρου από τους υπαλλήλους του G.E.A., υπάρχει ένα ειδικό αμοιβολόγιο (τιμοκατάλογος) του Οργανισμού αναλόγως με το είδος των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν μουσική και το μέγεθος τους (σε τ.μ). Επιπρόσθετα το ύψος  του ποσού εξαρτάται από το εάν το κατάστημα λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο ή μόνο το καλοκαίρι (πεντάμηνη λειτουργία). Κάθε επιχείρηση υποχρεούται σε πληρωμή αμοιβής από την ίδρυση της G.E.A. (2011). Με την συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. – G.E.A. μειώθηκαν πολύ οι αμοιβές αυτές.

 

Η ειδική συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. – G.E.A. περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

  • Όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος του Πόρου θα θεωρούνται πεντάμηνης διάρκειας κερδίζοντας έκπτωση -50% επί του τιμοκαταλόγου της G.E.A. (δείτε τον στο: www.geamusic.gr).
  • Για τη περίπτωση που υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές 2011-2014 καθορίζεται επιπλέον έκπτωση -60% (στο 50% του ήδη μειωμένου ποσού της συμφωνίας)
  • Για τις οφειλές των ετών 2015-2016-2017 και ανάλογα το είδος κάθε επιχείρησης, καθορίζεται επιπλέον έκπτωση 10,15 ή -20%*

 

Κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα να επιλέξει την εθελοντική συμμετοχή της στη συλλογική προνομιακή συμφωνία του Ε.Ε.Σ.Π. ή όχι. Σε αυτή τη περίπτωση η G.E.A. θα διεκδικήσει την είσπραξη των δικαιωμάτων στις αρχικές τιμές δίχως τα προνόμια της συμφωνίας του Ε.Ε.Σ.Π. (εκπτωτική τιμολόγηση πεντάμηνης λειτουργίας για όλους, μεγάλη έκπτωση αναδρομικών, τμηματικές καταβολές κλπ).

 

Άμεσα θα αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις αναλυτική ενημέρωση για τα σημεία της συμφωνίας. Ο Οργανισμός G.E.A. από την πλευρά του θα στείλει σε κάθε επιχείρηση προσωπική επιστολή.

 

Για κάθε διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Προεδρείο του Ε.Ε.Σ.Π. στο τηλέφωνο 6970801255 ή στο email: eesporou@gmail.com ενώ τους πίνακες με τις ειδικές τιμές της συμφωνίας μπορείτε να δείτε στο www.eesporou.gr

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Π.
Σχολιάστε