Συζητήθηκε το Ασκέλι στο Δ.Σ.IMGP4084Το θέμα της παραλίας του Ασκελίου, σχολιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στο γραφείο του Δημάρχου.

Ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Δημητριάδης, στην αρχική του τοποθέτηση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για την δραματική καθυστέρηση στις διαδικασίες παραχώρησης της πλαζ, αλλά και για τη λάσπη και συκοφαντία που καλλιεργεί στα καφενεία εναντίον της αντιπολίτευσης. «Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Εμείς είμαστε εκείνοι που καταγγέλλουν ότι η πλαζ δεν λειτουργεί και όχι ότι λειτουργεί. Προκαλώ όποιον έχει να προσάψει κάτι στη μειοψηφία σχετικά με την υπόθεση, να βγει να το κάνει επίσημα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι να παραπληροφορεί από τα καφενεία» είπε ο κ. Δημητριάδης, για να εισπράξει την σιωπή του Δημάρχου και των συμβούλων της πλειοψηφίας.

«Υπάρχει ζήτημα με αυθαίρετες κατασκευές; Κι αν υπάρχει, γιατί έρχεται στο προσκήνιο σήμερα, που πήρε την παραλία ο ξενοδόχος και δεν έχει λυθεί νωρίτερα; Τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια;» ρώτησε ο κ. Δημητριάδης και συμπλήρωσε «Ζητάμε να μάθουμε γιατί δεν λειτουργεί η παραλία και ποιο είναι το παρασκήνιο με επίσημη ενημέρωση».

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Στρατηγός, παραδέχτηκε ότι έχει δημιουργηθεί αναστάτωση, με την παραλία να ανοίγει τη μια μέρα και να κλείνει την άλλη και επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στο ξενοδοχείο, λέγοντας ότι όλα έχουν γίνει με το γράμμα του Νόμου, «..ο κ. Μάνεσης, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και έπρεπε να τη λειτουργεί». Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά του 2009, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευές στην παραλία έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες, και δήλωσε ότι αντιλήφθηκε την ύπαρξή της μόλις πριν λίγες μέρες. Ωστόσο, αμέσως μετά ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημητριάδη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αντιφάσκει και λέει ψέματα, αφού ποτέ δεν έχει ληφθεί απόφαση για ενέργειες νομιμοποίησης. Απαντώντας, ο κ. Στρατηγός επικαλέστηκε την Απόφαση 35/14.3.2013, του ΔΣ για την υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών αρμοδιότητας του Δήμου Πόρου στις διατάξεις του νόμου 2971/2001. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κ.Δημητριάδη και Αλιφέρη, οι οποίοι απάντησαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε ρητά μόνο τους χώρους αρμοδιότητας του Δήμου Πόρου και όχι τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου (χερσαία ζώνη λιμένα)και επομένως δεν καλύπτει την περίπτωση του Ασκελίου, για την οποία χρειάζεται νέα απόφαση. Ο κ. Στρατηγός επέμεινε στην εκδοχή του, ωστόσο το περιεχόμενο της Απόφασης διαψεύδει τους ισχυρισμούς του, αφού, όπως αναγράφεται ο ίδιος είχε αναφέρει τα εξής:

«Όπως αρκετοί από εμάς, αν όχι όλοι, ήδη γνωρίζουμε, η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά με την αριθμ. πρωτ. 471/188/Υ.864/5-2-2013 σχετική κλήση της έχει καλέσει τον Δήμο μας σε υποβολή απόψεων και στοιχείων για τη νομιμότητα τριάντα εννέα (39) κατασκευών εντός του αιγιαλού στην περιοχή Μεγάλου Νεωρίου. Ήδη προ εβδομάδος με το ζήτημα αυτό, λόγω αρμοδιότητας, έχει ασχοληθεί και έχει λάβει αποφάσεις το Λιμενικό Ταμείο Πόρου, γεγονός γνωστό τουλάχιστον στους περισσότερους των παρισταμένων. θεωρώ βέβαιο ότι η ανωτέρω Υπηρεσία θα κάνει το ίδιο για όλες τις εντός αιγιαλού κατασκευές και στις λοιπές παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας, οι οποίες είναι εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα και άρα ανήκουν στην δικαιοδοσία /αρμοδιότητα του Δήμου και όχι του Λιμενικού Ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα, ήτοι πριν επιληφθεί η Κτηματική Υπηρεσία, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη και τον χειρισμό των κατασκευών αυτών, ώστε να αποφευχθούν επιζήμιες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του Δήμου και των Οργάνων του (π.χ. πρόστιμα, αποφάσεις άρσης ή κατεδάφισης, μηνύσεις κ.λ.π.). Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που έφερα το θέμα προς συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως. Ως κατεπείγον».

 

Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή εκκρεμούσε επί τέσσερα χρόνια αντίστοιχη βεβαίωση της Κτηματικής Υπηρεσίας και για τις κατασκευές της πλαζ Ασκελίου και όλα αυτά τα οποία ο κ. Στρατηγός ανέφερε ότι ήθελε να αποτρέψει για τις υπόλοιπες περιοχές, δεν αποφεύχθηκαν ποτέ για το Ασκέλι, με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες του και να επικαλεστεί ενέργειες που δεν έχει κάνει.

Για το θέμα της παραλίας, τέλος, τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ.κ. Συξέρης και Τσούκας. Ο κ. Συξέρης ζήτησε να ακολουθηθεί κοινή γραμμή από όλες τις παρατάξεις, ενώ ο κ. Τσούκας, πρότεινε να αρθεί η απόφαση ανάθεσης και να δοθεί εκ νέου με ανάθεση, αυτή τη φορά με διαφορετικό τοπογραφικό, χωρίς τα αυθαίρετα.

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Ο 2971/2001 σε παραλίες εκτός λιμένα φαίνεται να επιτρέπει μόνο ομπρέλες και καθίσματα με περιορισμούς, καθώς και τροχήλατη καντίνα. Δεν προβλέπει νομιμοποίηση άλλων κατασκευών, πλην ίσως έργων προστασίας του παραπίσω εδάφους τυχόν ιδιοκτησιών ιδιοτών και αυτό με προϋποθέσεις. Για να γίνει τοπογραφικό χωρίς τα αυθαίρετα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί τα αυθαίρετα ή διαφορετικά μία αποτύπωση που δεν περιλαμβάνει τα κτίσματα, πιθανότατα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δουλειά που μιλάμε.

 2. Το θέμα έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έχουν επέμβει οι Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, ενώ ακούγεται πως έχουν αρχίσει επώνυμες/ανώνυμες καταγγελίες από κάποιον/ους επαγγελματίες για να “χτυπήσουν” τους “αντιπάλους”.

  Ανεξάρτητα πως φτάσαμε εδώ – αυτό πρέπει να διερευνηθεί οπωσδήποτε και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν βρίσκονται – είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ να υπάρξει ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και πίσω από εμάς να στηρίξουν με σύμπνοια όλοι οι Δημότες του Πόρου για το θέμα της επιβίωσης του Τουρισμού.

  Οι Παραλίες πρέπει να λειτουργήσουν όλες και να παρέχουν υπηρεσίες σε επισκέπτες και Δημότες στις υπόλοιπες 45 ημέρες που απέμειναν από την τουριστική σεζόν.

  Η Νομοθεσία που αφορά τις πλαζ έχει πολλές απαγορεύσεις – για τη προστασία του περιβάλλοντος – που οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες παρεκκλίσεις από την Νομιμότητα. Πολλές φορές οι φαινομενικά αθώες μικρο-παραβάσεις, ξεφεύγουν από τα όρια και γίνονται μόνιμες πολυτελείς κατασκευές με δάπεδα, ψυγεία, μπαράκια κλπ. Ας θυμηθούμε διακοπές μας σε ένα οποιοδήποτε νησί της Ελλάδας.

  Νομίζετε πως τα μπαράκια και οι “καντίνες” στις διάσημες παραλίες της Μυκόνου ή της Σαντορίνης πάνω στη θάλασσα έχουν άδεια; Νομίζετε πως τα πολυτελή ντους ή οι τουαλέτες στις παραλίες της Ρόδου και της Σκιάθου έχουν άδεια κατασκευής; Δεν βλέπω όπως αυτή την φαγωμάρα που γίνεται στο νησί μας, σε κανένα άλλο μέρος. Εκτός και αν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πάντα είναι Νόμιμα και Αγγελικά πλασμένα. Μήπως όλα τα σπίτια στην Ελλάδα δεν έχουν έστω και μια μικρή ή μεγάλη παρέκκλιση; Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, πρέπει να το καταλάβουμε πια αυτό.

  Ας ενωθούμε όλοι τουλάχιστον για τις επόμενες 45 ημέρες ώστε να μην γίνουμε ρεζίλι σαν νησί και ας ψάξουμε τα αίτια της κατάντιας αυτής,μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή το νησί απαιτεί ΕΝΟΤΗΤΑ και ΟΜΟΝΟΙΑ. Από Σεπτέμβριο βλέπουμε, γιατί από ότι φαίνεται δεν είμαστε ακόμα ώριμοι για κάτι τέτοιο σε μόνιμη βάση…

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Η ωριμότητά μας φτάνει στο αφού ο άλλος αυθαιρετεί να αυθαιρετήσω και εγώ, αντί να λέμε να συνετιστεί αυτός. Έχουμε γεμίσει αυθαίρετα γιατί ήταν επιλογή του λαού να γίνει έτσι. Αν δεν μας αρέσουν και θέλουμε να αλλάξουμε άποψη για το ζήτημα πρέπει να το αποφασίσουμε όλοι μαζί, ότι μας ενδιαφέρει το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό. Το να κατανοήσουμε ότι το κοινό συμφέρον σχεδόν ταυτίζεται με το ατομικό, θα περάσουν πολλά χρόνια για να επιτευχθεί. Φυσικά είναι γνωστό ότι οι κοινωνίες δημιουργήθηκαν για να βοηθηθούμε μέσα από το σύνολο, αλλά αυτό είναι επίσης ψιλά γράμματα.

Σχολιάστε