Συζητήθηκε η δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου στην πλατεία ΚορυζήKoryzi-Sq-1Άνοιξε ο δρόμος για την αναβάθμιση της πλατείας Κορυζή, μέσα από τη δημιουργία υπαίθριου μουσείου. Το θέμα συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, την Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την δημιουργία υπαίθριου μουσείου στην πλατεία όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου.

Οι αρχικές σκέψεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ογκωδών, αρχαίων αντικειμένων τόσο από την πλευρά του μουσείου, όσο και στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τα αντικείμενα που θα τοποθετηθούν, θα έρθουν να προστεθούν στα αντικείμενα που υπάρχουν ήδη τοποθετημένα, κατά μήκος του μουσείου.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, έχει έρθει σε επαφή με την αρμόδια έφορο, και έχει γίνει γνωστό, ότι υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα, ογκώδη αντικείμενα, – της ίδιας περιόδου – τα οποία θα μπορούσαν να εκτεθούν και να προσδώσουν χαρακτήρα υπαιθρίου μουσείου στην πλατεία.

Ο κ. Δημητριάδης, ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η ιδέα, είναι να μη θιγούν σε κανένα βαθμό, τα δυο υφιστάμενα καφενεία, αλλά αντιθέτως, θα αναβαθμιστούν από την δημιουργία του υπαίθριου μουσείου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πόρου, πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα, που θα δημιουργήσει έναν αξιόλογο πολιτιστικό χώρο, με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, ο οποίος θα προβληθεί δεόντως.

Τα επόμενα βήματα είναι η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και προσκόμιση των σχετικών αδειών, και αν όλα πάνε καλά, το πολύ σε δύο χρόνια, η ιδέα θα έχει υλοποιηθεί, με χαμηλό κόστος.

Από την πλευρά της η μειοψηφία, καταψήφισε την πρόταση, εκφράζοντας την ανησυχία, ότι η δημιουργία υπαιθρίου μουσείου στην πλατεία, ενδεχομένως να χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πλατεία, ως αρχαιολογικό χώρο, με την υφιστάμενη ασάφεια που περικλείεται ο χαρακτηρισμός, με αποτέλεσμα ότι σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως να κινδυνεύσουν να κλείσουν τα παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν ήδη στην πλατεία.

Επίσης ο εισηγητής της μειοψηφίας κ. Δ. Μωρόπουλος, δήλωσε ότι η δημιουργία υπαίθριου μουσείου στην πλατεία, δεν είναι εφικτή. «Στα καφενεία της πλατείας οι ποριώτες απολαμβάνουν το ουζάκι τους. Φανταστείτε τους τουρίστες, να προσπαθούν να φωτογραφίζουν τα εκθέματα, ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα» είπε ο κ. Μωρόπουλος και πρότεινε, τα εν λόγω ογκώδη εκθέματα να τοποθετηθούν στο Ναό του Ποσειδώνα.

Απαντώντας στο κ. Μωρόπουλο, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δόσκαρης, ανέφερε το παράδειγμα του Θησείου και των σταθμών του Μετρό, όπου υπάρχουν αρχαία αντικείμενα, λέγοντας πως αναβαθμίζονται οι περιοχές όπου υπάρχουν αρχαία. «Πως μπορείτε να λέτε όχι σε μια τέτοια ιδέα; Αν μπορούσαμε να έχουμε αρχαία εκθέματα σε κάθε σημείο του νησιού, θα ήταν καλό για τον τόπο, όχι κακό» συμπλήρωσε ο κ. Δόσκαρης.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο ιδιοκτήτης του ενός από τα δυο παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν στην πλατεία, ζητώντας εγγυήσεις ότι δεν θα θιγεί η επιχείρηση του από το εγχείρημα.

Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε με έμφαση πως η ιδέα δεν θα προχωρήσει σε περίπτωση που θιγούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις (τα παραδοσιακά καφενεία) στης πλατείας. «Είστε από τους τυχερούς. Εγώ σας εγγυώμαι ότι θα έρθει κόσμος που θα ζητάει να αγοράσει την επιχείρηση σας» απάντησε στον επιχειρηματία ο κ. Δημητριάδης, «Αν και με έχει διαβεβαιώσει η αρμόδια έφορος ότι δεν τίθεται θέμα με τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση που δούμε στην πορεία ότι προκύψουν προβλήματα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, η ιδέα δεν θα προχωρήσει» κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

 

 
Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος says:

  Εδώ ακόμα δεν καταφέραμε να ξαναβάλουμε στην θέση της την κεφαλή του Δημοσθένη, θέλουμε και υπαίθριο μουσείο ….

  Κύριε Δόσκαρη στους σταθμούς του Μετρό, δεν υπάρχουν τραπεζάκια να απολαύσεις το ουζάκι σου δίπλα στα εκθέματα, και θα ήθελα να μας δείξετε φωτογραφίες από το Θησείο, που συνυπάρχουν τραπεζάκια και αρχαία, γιατί δεν μιλάμε για καμιά τεράστια πλατεία να πούμε ότι θα την χωρίσουμε και θα υπάρχει αρκετή απόσταση ανάμεσα τους.

  Είτε αποφασίζουμε ότι κλείνουν τα 2 (μοναδικά) παραδοσιακά καφενεία, είτε μιλάμε στον αέρα ….

 2. Καπαμά says:

  Υπαίθριο μουσείο και αηδίες. Εγώ προτείνω, αντί για αρχαία, να βάλουμε τον παραπάνω σχολιαστή σε γυάλα και να τον εκθέτουμε στην πλατεία. Πιο γραφική η πλατεία κορυζή δεν θα μπορούσε να γίνει…

 3. christos says:

  Κάτω τα χέρια απο τον Βέττα !!!!!!!!!!!!

 4. +art+hand says:

  Πολύ καλή η ιδέα του κ. Δημητριάδη. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ίσα ίσα που θα αυξηθεί η πελατεία τους.
  Aς σταματήσουμε επιτέλους να αντιδρούμε σε οτιδήποτε επειδή είμαστε πολιτικά απέναντι και ας βοηθήσουμε να πάει μπροστά ο τόπος μας. Ας μην είμαστε στενόμυαλοι. Δεν χρειάζεται Πάνο κάτι που θα κάνουμε να έχει γίνει κι αλλού. Ας εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας κι ας κάνουμε τον ΠΟΡΟ πρωτοΠΟΡΟ.

 5. Γιάννης Γκούμας says:

  πλέον η νομοθεσία είναι σαφής μετά το νόμο 3028/2002 για το τι είναι αρχαιολογικός χώρος, τι είναι ιστορικός τόπος, κλπ.

  Αρχαιολογικός χώρος είναι ο άμεσος χώρος του περιβάλλοντος των ακίνητων μνημείων τις σχετικής περιόδου. Κινητά μνημεία δεν καθιστούν τον χώρο αρχαιολογικό, αλλά μουσειακό.

 6. Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά αν υπάρξει δίλημμα “υπαίθριο μουσείο” ή “παραδοσιακά καφενεδάκια”, η δική μου ζυγαριά κλίνει προς τα καφενεία. Παγωτάκι, καλός ελληνικός και λουκουμάδες, μια απόλαυση για το ποριώτικο σούρουπο. Προτιμώ την πλατειούλα του Μουσείου από τα λάιφ στάιλ καφέ της παραλίας ή από την πλατεία του Δημαρχείου, που προσφέρεται περισσότερο για την χαρά των παιδιών.

Σχολιάστε