Συγκίνηση για χιλιάδες στον Πόρο… (φωτογραφίες & βίντεο)epitaf1Δέος και συγκίνηση. Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν τα όσα έζησαν οι χιλιάδες πιστοί που ακολούθησαν τους Επιτάφιους των τεσσάρων ενοριών του Πόρου, στην καθιερωμένη συνάντηση τους στην Πλατεία Ηρώων.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, το πλήθος που βρέθηκε στο λιμάνι του Πόρου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ξεπέρασε τους 5.000 ανθρώπους.  Ποριώτες και επισκέπτες έγιναν ένα, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών. Παρά το απογευματινό ψιλόβροχο, ο καιρός ήταν υπέροχος και το κλίμα κατανυκτικό.

epitaf2

Πρώτος στην πλατεία Ηρώων, έφτασε ο Επιτάφιος του ΚΕ ΠΟΡΟΣ. Ακολούθησαν σχεδόν μαζί οι Επιτάφιοι του Αγίου Γεωργίου και του Ευαγγελισμού. Τελευταίος έφτασε ο Επιτάφιος του Αγίου Κωνσταντίνου.  Οι Επιτάφιοι, ήταν ο ένας, ομορφότερος από τον άλλο.

epitaf4

Εντυπωσιακή ήταν φέτος η παρουσία της χορωδίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που διεύθυνε ο κ. Μανώλης Μαρινάκης και συμμετείχε η αδερφή του,  η σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Αγγελική Μαρινάκη.  Το «Ω γλυκύ μου έαρ» από την χορωδία του Ευαγγελισμού, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.  Παρούσα και η Φιλαρμονική του Δήμου, που παιάνιζε τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.

Φωτό Σάββας Μαρώτος

Φωτό Σάββας Μαρώτος

Μπροστά από το μνημείο Ηρώων, είχε δέσει το παραδοσιακό αλιευτικό καΐκι «Χρυσούλα», που στολισμένο και φωταγωγημένο, περίμενε για να παραλάβει και να επιστρέψει τον Επιτάφιο του Ευαγγελισμού στη ενορία της Πούντας. Δίπλα του, καΐκια, ψαρόβαρκες και λάντζες συμμετείχαν στην μεταφορά του κόσμου.

epitaf3

Το γρι γρι ΧΡΥΣΟΥΛΑ, έπλευσε με τον Επιτάφιο, μέχρι το Σταυρό, όπου έστριψε και έδεσε μπροστά από τον Αη Γιάννη στην Πούντα.

Φωτό Αλέξανδρος Δημητριάδης

Φωτό Αλέξανδρος Δημητριάδης

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μάγεψαν κυριολεκτικά τους επισκέπτες του Πόρου, χαράζοντας στη μνήμη τους  μια μοναδική εμπειρία, που θύμιζε σκηνή από κινηματογραφική ταινία, με χιλιάδες κομπάρσους. Τους πιστούς.

 
Σχολιάστε