Στροφή 180 μοιρών στο «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛixthΑρνητικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του αγώνα που δίνουν κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, εναντίον της θεσμοθέτησης του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργείων».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας, στροφή 180 μοιρών στον θέμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και οι ΑΝΕΛ) αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Ενώ μέχρι τότε τα στελέχη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, πρωτοστατούσαν σε κάθε κινητοποίηση κατά του «παράνομου» και «πραξικοπηματικού» (όπως το χαρακτήριζαν) Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν το ανακάλεσαν (όπως είχαν δεσμευθεί) και δεν το τροποποίησαν προς όφελος του περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών, αλλά με ΠΝΠ στις 30.12.2015, το τροποποίησαν εν κρυπτώ προς όφελος των χρεοκοπημένων εταιριών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, παρατείνοντας τις προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, έως το τέλος του 2016 και του 2019 αντίστοιχα (η πρώτη είχε λήξει το 2014, με ελάχιστα αιτήματα να έχουν υποβληθεί και η δεύτερη θα έληγε στο τέλος του 2016).

Να σημειωθεί ότι στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας, συμμετέχει και ο Δήμος Πόρου, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ’ αριθμ. 47/2015 Απόφασή του (ΑΔΑ: 6ΒΜΣΩΞΝ-5Κ6), ενέκρινε την ανάληψη από τον Δήμο Πόρου πρωτοβουλίας συντονισμού της δράσης της Π.Σ.Ε.

 

Η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών», εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την στάση αυτή των μέχρι χθες «συναγωνιστών» και «συμπαραστατών» της και, μαζί με την Κ.Ε.Δ.Ε., ζητούν από την κυβέρνηση:

α) την ανάκλησή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου

β) την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την θεσμοθέτηση ενός νέου, περιβαλλοντικά και χωροταξικά ισορροπημένου Χωροταξικού, στην διαμόρφωση του οποίου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ΟΤΑ του παράκτιου χώρου και όχι οι εταιρίες του κλάδου όπως γίνεται μέχρι σήμερα

γ) την άμεση θεσμοθέτηση της σύμφωνης γνώμης των ΟΤΑ, ως προϋπόθεσης για κάθε χωροθέτηση και αδειοδότηση ιχθυοτροφείων ή Π.Ο.Α.Υ. στην επικράτειά τους.

 

*επισυνάπτονται επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΠΣΕ και επιστολή της ΠΣΕ προς την κυβέρνηση

ΠΣΕ ΠΡΟΣ ΚΥΒ. ΣΥΡΙΖΑ – 9.3.2015

ΣΥΡΙΖΑ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – 11.1.2012

 
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dimitris says:

  Μα δεν έφυγαν από τον Πόρο μέσα στο 2015 όπως είχαν συμφωνήσει με τον Δήμαρχο ?

  Τι δεν έφυγαν ?

  Τι δεν είχαν συμφωνήσει ?

  Τι κέρδισαν όλες τις δίκες ενάντια στον Δημητριάδη ?

 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Τζάμπα οι αγώνες… Γιαννάκη.

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Είναι λίγο ανάποδο να θέλουν να κάνουν βιομηχανικές ζώνες, πριν κάνουν συνολικό χωροταξικό στις περιοχές της Ελλάδας.
  Καλό είναι να έχουμε βιομηχανία και βιοτεχνία – όχι μόνο εισαγωγές.
  Καλό είναι να βάλουμε μία τάξη – πού έχει κατοικίες, πού έχει τουρισμό, καλλιέργειες, βιομηχανίες, ΑΠΕ, κλπ….
  Καλό είναι να δούμε ποιες κατηγορίες πάνε μαζί.
  Η νομοθεσία υπάρχει.
  Από το 1983 όμως κυρίως πολίτες και κοινοτάρχες αντιδρούσαν να γίνει ένας τέτοιος διαχωρισμός και σχεδιασμός.
  Σήμερα 40 και βάλε χρόνια μετά βλέπουν το πρόβλημα, αλλά συνεχίζουν να μην επιθυμούν ορισμένοι καλά κρυμμένοι, να μπει μια σωστή λύση στο πολυ-επίπεδο πρόβλημα…..

  Ειδικά μερικοί που θέλουν να πουλήσουν ακριβά γη προορισμένη για καλλιέργειες.

 4. Η μαυρη αναρχια του πορου says:

  πετατε εξω τα ιχθυοτροφεια απο τον πορο και μαζι με τους ρουφιανους ολους εκει που περνουν 300 ευρω την ημερα και ολοι η αλοι 30 ευρω μεροκαματο εκτος αυτο μολυνουν το περιβαλλον με αποβλητα και καταστρεφουν την βιοποικιλότητα της θάλασσας και ολο το οικολογικο οικοσυστημα εκει για αυτο διμαρχε κυνηγησε τους μην μασας τιποτα…!!

Σχολιάστε