Στο κέντρο του Πόρου τα προβλήματα του ΒΙΟΚΑ2013-10-01 12.21.04Χειροτερεύει η κατάσταση στον Πόρο με το αποχετευτικό σύστημα του  ΒΙΟΚΑ και με την χθεσινή βροχή, τα προβλήματα έχουν πλέον μεταφερθεί στο κέντρο του νησιού και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία του Δημαρχείου.

Το πρόβλημα της υπερχείλισης παρουσιάστηκε εχθές, Τρίτη, κατά τις πρωινές ώρες, όταν με τη δυνατή βροχή, ξεκίνησε η πλημύρα από λύματα στους δρόμους του νησιού, δημιουργώντας μια πολύ επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία, κατάσταση.

Στο σημείο βρέθηκαν αμέσως δυο βυτιοφόρα, τα οποία ξεκίνησαν την άντληση και την μεταφορά των λυμάτων στο εργοστάσιο του βιολογικού.

Σήμερα Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα δυο βυτιοφόρα αντλούν συνεχώς λύματα, από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται μπροστά στην πλατεία Καραμάνου (Δημαρχείου).

Τα δυο βυτιοφόρα εναλλάσσονται στην άντληση και μεταφέρουν τα λύματα, με μεγάλη ταχύτητα,  στο εργοστάσιο του βιολογικού.

Η σημερινή μέρα ήταν καλή και βοήθησε τις προσπάθειες για την άντληση των λυμάτων.

Όπως είναι φυσικό, η εικόνα στην παραλία του νησιού, είναι για ακόμη μια φορά ντροπιαστική, ενώ συνεχίζεται η έντονη δυσοσμία που επικρατεί σε ολόκληρη την παραλία του νησιού και κυρίως στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται μπροστά στον κινηματογράφο.

2013-10-01 12.21.16

Ελπίζουμε, ότι αυτή τη φορά, θα μπουν στην άκρη οι μικροπολιτικοί εγωισμοί και ότι κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η Μελέτη συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ, της οποίας το κόστος έχει αναλάβει η «Αλλαγή Πορείας».

Μακάρι να μη χαθεί άλλος χρόνος, αφού το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο και δεν περιορίζεται μόνο στο Νεώριο, αλλά πλέον επηρεάζει όλο και περισσότερες περιοχές του νησιού (Ασκέλι, πόλη του Πόρου).
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Υπερχείλησε ο ΒΙΟΚΑ λόγω βροχής και βγήκαν τα λύμματα στους δρόμους; Είναι ύποπτο αυτό. Τυπικά το δίκτυο των ομβρίων δεν επικοινωνεί με το δίκτυο των λυμμάτων – ΒΙΟΚΑ. Συνεπώς το γεγονός της βροχής είναι ανεξάρτητο. Αν δεν έτυχε να αστοχήσει πάλι το δίκτυο του ΒΙΟΚΑ την ώρα που αστόχησε και το δίκτυο των ομβρίων λόγω βροχής, μιλάμε για σοβαρή κατηγορία.

  Επίσης πιθανό είναι να μην επικοινωνούν τα δύο δίκτυα, αλλά κτίρια που έπρεπε να συνδεθούν με το δίκτυο λυμμάτων και το ΒΙΟΚΑ στην πραγματικότητα να συνδέθηκαν στο δίκτυο των ομβρίων. Ότι και να ισχύει από τα δύο σενάρια, είναι πολύ σοβαρά, όπου στο ένα εμπλέκεται κυρίως η περιφέρεια και οι ανάδοχοι του έργου του ΒΙΟΚΑ, ενώ στο άλλο εμπλέκεται ο δήμος και πολίτες.
  Σε κάθε περίπτωση φυσικά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ένοχοι σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά σίγουρα μία πλευρά κάτι έχει κάνει. Θα δείξει η έρευνα άμα γίνει ποτέ και για τι ποινές μιλάμε για αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

  Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να βγουν λύμματα στους δρόμους επειδή έβρεξε, όσο και να έβρεξε.

 2. Dabanis says:

  Στην Σφαιρια το δικτυο βροχινου νερου και αποχετευσης ειναι κοινο (πληροφοριακα για τον κο Γκούμα)

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Ευχαριστώ για την ενημέρωση, αλλά το βρόχινο νερό υποτίθεται καταλήγει όπως πέφτει στη θάλασσα, ενώ τα λύμματα είναι υποχρεωτικό να υφίστανται κατεργασία, είτε με βόθρους που αδειάζονται είτε με δίκτυο αποχέτευσης όταν υπάρχει. Σε ποιο παραθυράκι πατήσανε και ενώσανε τα δύο δίκτυα με περιεχόμενα με διαφορετικό προορισμό και κατεργασία;

  Να κάνω και την εξής σκέψη…. τα λύμματα της αποχέτευσης έχουν πολύ πιο σταθερή παροχή σε σχέση με τη βροχή που εξαρτάται από τις ώρες και την ένταση της βροχής. Μια και μιλάμε για κοινό δίκτυο, έχει όλο το δίκτυο διατομές υπολογισμένες για την ένταση μιας τέτοιας βροχόπτωσης ή τα ενώσανε χωρίς μελέτη;

  Θεωρώ αδιανόητο δίκτυο αποχέτευσης να υπερχειλίζει γιατί κάποιος ένωσε δύο δίκτυα με διαφορετικές ανάγκες σε διατομές για να παραλάβουν τα υγρά που πρέπει να παραλάβουν, χωρίς να δώσουν σε όλο το δίκτυο την μεγάλη διατομή (αλλά φανταστείτε το κόστος….0,5-1μ, ίσως και μεγαλύτερη, διάμετρος σωλήνα για δίκτυο αποχέτευσης για να το ενώσουμε με των ομβρίων).

  Και μετά λέμε γιατί αστόχησε το δίκτυο…

 4. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Γιάννη,

  Υπάρχει μια πραγματογμωσύνη για τον βιολογικό, που όλος τυχαίως πολλοί θέλουν να ξεχαστεί.

  Η πραγματογνωμοσύνη είχε γίνει με δικαστική παραγγελία ύστερα από μία από την μυνήσεις που έκανε ο κ. Δημητριάδης ενάντια στον Δήμαρχο. Η υπόθεση δικάστηκε, και ενστάσεις από ότι θυμάμαι δεν έχουν γίνει, οπότε έχει τελεσιδικήση κιόλας.

  Εκεί αναφέρει ότι σε πολλά σπίτια το δίκτυο αποχέτευσης είναι συνδεδεμένο με τα όμβρια ύδατα του σπιτιού και από εκεί καταλήγουν στον βιολογικό και έτσι το δίκτυο αδυνατεί να απορροφήσει τον όγκο του νερού.

  Άλλωστε όπως είναι φυσικό, το δίκτυο είναι σχεδιασμένο όχι να τραβάει όλος ο Πόρος μαζί το καζανάκι, να κάνει μπάνιο και να πλένει και τα πιάτα, αλλά με βάση κάποια στατιστική, όπου λέει τι ποσοστό θα κάνει μπάνιο και θα τραβήξει το καζανάκι όλοι μαζί την ώρα αιχμής (το πρωί)

  Μέσα στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρονται πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

  Εμείς βέβαια θα περιμένουμε την μελέτη, γιατί τα Α4 που θα τυπωθεί έχουν μεγάλη απορροφητικότητα 😛

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  Για να δευτερολογήσω στον εαυτό μου (:P), τόσα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο ποτέ δεν θυμάμαι να είχε ξαναπλυμμηρήσει το δίκτυο από βροχή ή άλλο λόγο.

  Το κακό με τα “ρεπορτάζ” του porosnews είναι ότι δεν είναι ρεπορτάζ…

  Είναι επιπέδου πέρασα και χάζευα από την παραλία.

  Αναρωτιέμαι δεν έχει 3-4 γνωστούς να πάρει λίγα τηλεφωνάκια να μάθει, τελικά τι έγινε εκεί ?
  Πλυμμήρησε για πρώτη φορά εκεί από την βροχή ?
  Χάλασε η αντλία και δεν υπήρχε άλλη οπότε πλυμμύρησε ?
  Δεν δούλεψε ο αυτοματισμός να πάρει μπρος η δεύτερη αντλία γιατί χάλασε η πρώτη ?
  Έφερε η βροχή κάτι και βούλωσε το δίκτυο στο σημείο (πχ μια κουβέρτα ή 17 μπλουζάκια μαζί που είχαν τύχει σε άλλο σημείο) ?

  Τελικά τι έγινε ?

  Γιατί έχει σημασία το τι ακριβώς έγινε, και αν η αιτία ήταν η βροχή, ή αφορμή ήταν η βροχή. Γιατί μεταξύ των λέξεων “αιτία” και “αφορμή” υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά.

  Αυτή την στιγμή τα περισσότερα προβλήματα του δικτύου του βιολογικού είναι γνωστά στους περισσότερους, αλλά ΔΕΝ αντιμετωπίζεται κανένα από αυτά, και απλά περιμένουμε πότε θα ξαναχαλάσει.

  Υπάρχει σήμερα που μιλάμε μια πραγματογμωμοσύνη 2 μηχανολόγων μηχανικών, διορισμένων από δικαστήριο, υπάρχει η μελέτη της περιφέρειας (την δημοσίευσε το http://www.mymethana.gr, ενώ στο Porosnews που μας αφορά δεν την είδαμε ποτέ), και εμείς αντί να κοιτάξουμε να πιέσουμε την περιφέρεια να δώσει τα λεφτά που έχει ήδη προϋπολογίσει για τον βιολογικό, καθόμαστε και μιλάμε για την μελέτη που ΘΑ γίνει, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

  Αγαπητοί συμπολίτες, το που θα ξαναυπάρχει πρόβλημα στον βιολογικό είναι καθαρά θέμα τύχης, γιατί όσο δεν γίνεται συντήρηση, αντικατάσταση των καμμένων αντλιών και των εφεδρικών, επιδιόρθωση ή προσθήκη αυτοματισμών, σε κάθε μικρό πρόβλημα του δικτύου θα υπάρχει πλήρης αστοχία του συστήματος.

  Το δίκτυο του βιολογικού όπως όλα τα μεγάλα μηχανολογικα έργα, πάντα παρουσιάζουν προβλήματα, μικρά και μεγάλα, οι βλάβες πάντα παρουσιάζονται, γι’ αυτό υπάρχει η προοληπτική συντήρηση, οι εφεδρίες, οι αυτοματισμοί, για να χαλάει η αντλία χωρίς να καταρρέει το σύστημα και να τρέχουν τα απόβλητα στην θάλασσα.

  Η ιστορία με την μελέτη προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου, γιατί έχει βάλει εδώ και μήνες το θέμα σε αναμονή, λεφτά που υπάρχουν δεν απορροφούνται, μελέτες υπάρχουσες αγνοούνται, και καμία λύση δεν προχωράει, αλλά αντίθετα περιμένουμε πότε θα ξαναχαλάσει για να γράφει ο Κανατσίδης ότι πλυμμηρήσαμε…

  Μέχρι να έρθει η μελέτη θα έρθουν και οι εκλογές, οι μεν θα προσπαθήσουν να την κάνουν προεκλογικό όπλο ενάντια στους δε, και μέχρι να γίνουν οι εκλογές έργο δεν θα έχουμε δει (νομίζω 2-3 μήνες πριν τις εκλογές δεν μπορεί να δημοπρατήσει έργο ο Δήμος), και θα περάσουμε ένα ακόμα καλοκαίρι χωρίς λύση στο πρόβλημα, για να έρθει ο επόμενος Δήμαρχος ως σωτήρας (όποιος και να είναι) και να σώσει την σεζόν του 2015…..

  Λύση σήμερα για να έχουμε καλή σεζόν το 2014
  Να απορροφηθούν σήμερα τα λεφτά της περιφέρειας,
  Να γίνει σήμερα συντήρηση παντού
  Να αντικατασταθούν σήμερα οι αντλίες που λείπουν
  Να προστεθούν σήμερα αυτοματισμοί για την καλύτερη λειτουργεία

  και όταν με το καλό έρθει η τρίτη μελέτη (μετά την πραγματογνωμοσύνη, και την μελέτη της περιφέρειας), ας γίνουν και άλλες επιδιορθώσεις και βελτιώσεις.

  Υ.Γ.: για όσους θέλουν να διαβάσουν την μελέτη της περιφέρειας εδώ : http://www.mymethana.gr/?q=node/1312

 6. Κώστας Δόσκαρης says:

  Αγαπητέ κ. Κανατσίδη,

  Για άλλη μια φορά ο κ. Θεοχάρης απροκάλυπτα αναφέρει ψέματα που αφορούν την παράταξή μου, αλλά και το θέμα του Βιολογικού, και οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια, για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στους αναγνώστες σας:

  Η πραγματογνωμοσύνη που επικαλείται έγινε το 2010 κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει το 2005 ο κάτοικος του Ασκελίου κ. Νίκας, και όχι βέβαια από τις μηνύσεις που έχουν υποβάλει οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας (και όχι μόνο ο Γιάννης Δημητριάδης) από το 2011 και μετά (δηλαδή μετά την πραγματογνωμοσύνη!). Η υπόθεση αυτή δεν δικάστηκε ποτέ γιατί τέθηκε στο αρχείο. Επομένως ο κ. Θεοχάρης «απ’ ότι θυμάται» και από τα «ενδιαφέροντα πράγματα» που λέει ότι έχει διαβάσει, γράφει τελικά φαντασιώσεις και για άλλη μια φορά πιάνεται ψευδόμενος.
  Για την ιστορία, οι δύο πραγματογνώμονες ήρθαν για αυτοψία, αφού αρκετές μέρες νωρίτερα είχαν ειδοποιήσει εγγράφως το Δήμο για την επίσκεψή τους. Μάλιστα, είχαν ζητήσει στην αυτοψία να είναι παρόντες οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Η δημοτική αρχή απέκρυψε από τους συμβούλους της μειοψηφίας το έγγραφο, με αποτέλεσμα εμείς να μην παραστούμε στην αυτοψία, και –όπως ήταν φυσικό- προετοίμασε επί αρκετές μέρες και τους παρουσίασε μια φαινομενικά υποδειγματική λειτουργία λίγων ωρών. Έτσι, η εν λόγω πραγματογνωμοσύνη συμπεραίνει ότι το δίκτυο του ΒΙΟΚΑ λειτουργεί σχεδόν υποδειγματικά. Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται καν να σχολιάσω την αξιοπιστία αυτού του συμπεράσματος, ούτε να εξηγήσω αν πρέπει να θυμόμαστε ή να ξεχάσουμε αυτή την πραγματογνωμοσύνη… Έχει ενδιαφέρον όμως να αναφέρω ότι οι πλέον ειδικοί επιστήμονες της χώρας, οι οποίοι, στο πλαίσιο των επαφών του Δήμου για την ανάθεση της Συνολικής Μελέτης που έχει αποφασίσει το ΔΣ, έκαναν αυτοψία στο δίκτυο τους τελευταίους μήνες, γέλασαν όταν τους αναφέρθηκαν τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης και απάντησαν «ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτή τη στιγμή στον Πόρο δεν έχετε Βιολογικό».

  Ψέματα είναι και τα όσα αναφέρει ο κ. Θεοχάρης σχετικά με την ύπαρξη υποτιθέμενης «μελέτης της Περιφέρειας»: Η μελέτη που ανακάλυψε δεν είναι «της Περιφέρειας», αλλά του Δήμου και την εκπόνησε ιδιώτης μελετητής. Δεν πρόκειται για μελέτη εφαρμογής ή πραγματογνωμοσύνης, αλλά για την μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας, η οποία έπρεπε να είχε υποβληθεί έως το 2003 για να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η μονάδα τότε. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μελέτη που ούτε κατά διάνοια δεν έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί στα εφτά χρόνια λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που απαριθμούνται στο προοίμιό της, ο λόγος που ο Δήμος υποχρεώθηκε επιτέλους να την υποβάλει μετά από δέκα χρόνια, ήταν οι ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τις αναφορές της παράταξής μας το 2012.

  Είναι η πολλοστή φορά που ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτεται να λέει χονδροειδή ψέματα που αφορούν την παράταξή μου και ταυτόχρονα προπαγανδίζουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων: ΒΙΟΚΑ, ιδιωτικοποίηση λιμανιού, ιχθυοτροφεία. Όσο, παρά την παταγώδη διάψευσή του κάθε φορά, συνεχίσει να το κάνει, εμείς οφείλουμε να τον αποκαλύπτουμε.

  Κώστας Δόσκαρης,
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Πέρα από το πιανού είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Πάνο θα πρέπει να ξέρεις ότι τα κτίρια δεν έχουν δίκτυο ομβρίων, παρά μόνο λούκια και υδρορόες που οδηγούν το νερό στον περιβάλλοντα χώρο τους. Επίσης κανένα φυσιολογικό δίκτυο αποχέτευσης δεν χαλάει ή υπερχειλίζει λόγω βροχής.
  Και μια ερώτηση: Γιατί προτείνεις να πετάξουμε ένα σωρό χρήματα στο έργο πριν δούμε την μελέτη με τα προβλήματα; Για να πετάμε κι άλλα χρήματα μετά; Δεν θέλω να καταλάβω την λογική σου. Μην το χοντρύνουμε.

Σχολιάστε