Στήριξη (της πλειοψηφίας) του ΔΣ Πόρου στην πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου για αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης (βίντεο)IMGP0807Το θέμα που προέκυψε την τελευταία βδομάδα σχετικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να κόψει συνδέσεις μεγαλοοφειλετών της στον Πόρο, έθεσε στο ΔΣ ο Πόρου ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Δόσκαρης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δόσκαρης, η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, με την οποία ζητήθηκε από την ΔΕΗ να αναστείλει την διαδικασία για έναν μήνα, καθώς και η θετική ανταπόκριση της επιχείρησης, δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αν η προθεσμία δεν μετατεθεί για μετά το Πάσχα, ώστε να έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και οι καταναλωτές να έχουν χρήματα για να πληρώσουν. Έτσι, ο κ. Δόσκαρης πρότεινε το ΔΣ να ζητήσει από την ΔΕΗ να μεταθέσει τη σχετική προθεσμία για τις 10 Μαΐου.  

 Λαμβάνοντας θέση ο κ. Δημητριάδης, δήλωσε μεν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά ότι, εφόσον οι σύμβουλοι θέλουν να ψηφίσουν σχετική Απόφαση, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι και ο Δήμος βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση με αυτήν της ΔΕΗ όσον αφορά τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών της ύδρευσης.

Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, ο Δήμος θα πρέπει σύντομα να κάνει διακοπές υδροδότησης και θα ήταν ανακόλουθο την ίδια στιγμή να ζητάει από την ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα.  Επομένως, αν οι σύμβουλοι ψηφίσουν μια τέτοια Απόφαση, θα πρέπει –όπως είπε ο κ. Δημητριάδης- σε ένα δεύτερο σκέλος της, να ζητούν και από τον Δήμο να πράξει το ίδιο, δηλαδή να μην προχωρήσει σε διακοπές του νερού πριν τις 10 Μαϊου.

Από την μεριά τους, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση του κ. Δόσκαρη και συμφωνήθηκε οι κ. Μωρόπουλος και Δόσκαρης να διαμορφώσουν το κείμενο της Απόφασης, προκειμένου να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση της επόμενης μέρας, Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα η στάση τους διαφοροποιήθηκε, αφού ο επικεφαλής τους κ. Σπυρίδωνας, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, τάχθηκε εναντίον μιας τέτοιας Απόφασης. Όπως ανέφερε τοποθετούμενος για το θέμα, τέτοια ζητήματα λύνονται παρασκηνιακά και όχι με Αποφάσεις ΔΣ και η επισημότητα που θα είχε ένα τέτοιο αίτημα προς την ΔΕΗ, δεν θα άφηνε περιθώρια στην διοίκησή της να το κάνει αποδεκτό. Παρ’ όλα αυτά, μάλλον αντιφατικά, ο κ. Σπυρίδωνας αντιπρότεινε το ΔΣ να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΗ, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, χωρίς όμως στην Απόφαση να γίνει αναφορά στην ημερομηνία της 10ης Μαΐου. Επίσης, ο κ. Σπυρίδωνας διαφώνησε και με την διατύπωση αιτήματος προς τον Δήμο αναφορικά με την ύδρευση, με την αιτιολογία ότι το ΔΣ δεν έχει σχετική αρμοδιότητα.

Απαντώντας, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι ούτε προς την ΔΕΗ έχει αρμοδιότητα το ΔΣ να απευθύνει προτάσεις και ότι η συζήτηση αφορά προφανώς πολιτικά αιτήματα του ΔΣ, τόσο προς την ΔΕΗ, όσο και προς την δημοτική αρχή και επομένως ότι το να απευθυνθεί το ΔΣ μόνο στην ΔΕΗ, αλλά όχι στον Δήμο για την ύδρευση, είναι και ανακόλουθο και αστείο. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η διάσταση που κάνει την πρόταση του κ. Δόσκαρη σοβαρή, είναι ακριβώς ότι τεκμηριώνει το αίτημα στην χρηματοδοτική ικανότητα των οφειλετών, προτείνοντας συγκεκριμένη ημερομηνία προθεσμίας ακριβώς με αυτό το κριτήριο. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρόκειται απλώς για ένα θεσμοθετημένο ρουσφέτι και εγώ δεν θέλω να το ζητήσω», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, ενώ ο κ. Δόσκαρης πρόσθεσε: «αν δεν αιτιολογήσουμε το αίτημα, γιατί να το ζητήσουμε, επειδή είμαστε καλύτεροι από τους άλλους;».

Ο Δήμαρχος ρώτησε επίσης τον κ. Δόσκαρη αν ο Εμπορικός Σύλλογος συμφωνεί με την πρόταση του και η θετική απάντηση που έλαβε, τόσο από τον ίδιο, ο οποίος ενημέρωσε ότι έχει έρθει σε σχετική συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δ. Συξέρη, όσο και από τους Αντιπρόεδρους του Τ. Παπαχρήστου και Π. Κουνέλη, αποτέλεσε ένα ακόμη κριτήριο προκειμένου ο κ. Δημητριάδης να εισηγηθεί στους συμβούλους του να την υπερψηφίσουν. Επίσης, προς αντίκρουση του σκεπτικού του κ. Σπυρίδωνα, αναφέρθηκε από συμβούλους της πλειοψηφίας ότι με την ίδια επισημότητα και με δημόσιες ανακοινώσεις είχε κινηθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος τις προηγούμενες μέρες, χωρίς αυτό να εμποδίσει την ΔΕΗ να ανταποκριθεί στο αίτημά του. Ωστόσο ο κ. Σπυρίδων επέμεινε να θέσει προς ψηφοφορία διαφορετική πρόταση, αρνούμενος ακόμα και την πρόταση της Προέδρου του ΔΣ, Ε.Κανατσίδη, η οποία πρότεινε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση, ώστε να μην προκύψει σε ένα ακόμα σοβαρό θέμα Απόφαση που δεν θα είναι ομόφωνη.

Με την ψηφοφορία που ακολούθησε, το ΔΣ αποφάσισε τελικά κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δόσκαρη:

«Α. Να εκφράσει, προς τις διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, αίτηση, να χορηγήσει άτυπη προθεσμία – αναστολή στη διαδικασία διακοπής ηλεκτροδότησης σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Πόρου, όπως αιτήθηκε ο Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου με το υπ΄ αριθμ. πρωτ 76/9.2.2016 αίτημα του το οποίο κοινοποιήθηκε στον Δήμο Πόρου, έως τις 10 Μαΐου, προκειμένου να έχει προηγηθεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι ημέρες υψηλής τουριστικής κίνησης του Πάσχα, οι οποίες και θα δώσουν στους οφειλέτες την αναγκαία χρηματοδοτική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Β. Ο Δήμος Πόρου, για τους ίδιους λόγους, να αναστείλει κατά την αντίστοιχη προθεσμία τα αναγκαία μέτρα διακοπής υδροδοτήσεων και απομάκρυνσης ρολογιών, για τις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ύδρευσης, και να προχωρήσει σε αυτά αμέσως μετά την 10η Μαΐου.

Γ. Να συνταχθεί Δελτίο Τύπου του, το οποίο θα αναρτηθεί στο Δημαρχείο, στους πίνακες ανακοινώσεων, στα τοπικά ΜΜΕ και θα διακινηθεί ηλεκτρονικά, με το οποίο ο Δήμος θα ενημερώσει τους δημότες και κατοίκους του για τη συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ και για την απάντηση της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, καλώντας τους να τακτοποιήσουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους».

Οι υπόλοιποι σύμβουλοι της μειοψηφίας, παρά την αρχική συμφωνία τους την Πέμπτη, διαφώνησαν τελικά με την Απόφαση και ψήφισαν την πρόταση που επιφυλάχθηκε να αποστείλει αργότερα στον γραμματέα του ΔΣ ο κ. Σπυρίδωνας με βάση την προφορική εισήγησή του, αναφορικά μόνο με τις διακοπές της ΔΕΗ και όχι της ύδρευσης. Τέλος, η ανεξάρτητη σύμβουλος Αγγελική Μακρή, παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε αυστηρά κατά κάθε παράτασης και αναστολής μέτρων διακοπής, ψήφισε τελικά την πρόταση Σπυρίδωνα.
Σχολιάστε