Ρολόι του Πόρου: Η «καρδιά» του ξαναχτυπάει σε κάθε δευτερόλεπτο (φωτογραφίες & βίντεο)IMGP2376Με συγκίνηση, χαρά και περηφάνια γιόρτασαν οι Ποριώτες, σε μια σεμνή τελετή στον ηλιόλουστο Πόρο, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, την επαναλειτουργία του ιστορικού μηχανισμού του Ρολογιού του Πόρου, που τοποθετήθηκε στο ισόγειο του συμβόλου του νησιού.

Στην εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε αγιασμός, ενώ το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο τ. Πρόεδρος του ΣτΕ Γεώργιος Παναγιωτόπουλος απόγονος του δωρητή της ανέγερσης του ρολογιού Ιωάννη Παπαδόπουλου, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε  – όσο κανείς άλλος – για την επιστροφή του μηχανισμού, Γιάννης Μανιάτης και φυσικά ο ρολογάς που επισκεύασε τον ιστορικό μηχανισμό Θοδωρής Κωτσάκης.

IMGP2345

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πόρου ανέπτυξε το ιστορικό των ενεργειών που συντέλεσαν στην επιστροφή του ιστορικού μηχανισμού, στον φυσικό του χώρο και εξήρε το έργο και τις προσπάθειες τόσο του ρολογά Θ. Κωτσάκη, όσο και του Γ. Μανιάτη, που υπήρξε ο συνδετικός κρίκος σε όλη αυτή την προσπάθεια. Επίσης ο κ. Δημητριάδης, ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης κ.κ. Σπύρο Μάνεση και Γιώργο Κανατσίδη και τον καλλιτέχνη Βασίλη Ποριώτη που το σχέδιο του κόσμησε το ενημερωτικό φυλλάδιο της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πόρου, δώρισε κορνίζα με το ρολόι του Πόρου, ζωγραφισμένο από την Χρυσούλα Λάζαρη.

IMGP2339

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Παναγιωτόπουλου, απόγονου του δωρητή του ρολογιού Ιωάννη Παπαδοπούλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρόσκληση που του απεύθυνε να παραστεί στην εκδήλωση. «Η πρόσκληση αυτή, αποτελεί για εμένα τιμή, διότι οι Ποριώτες, ανανεώνουν την εμπιστοσύνη προς στο έμβλημα του νησιού, το ρολόι» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες όχι μόνο στη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά και στις προηγούμενες, γιατί το ρολόι του Πόρου είναι μνημείο που συνδέεται με την ιστορία του νησιού» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε όσους συντέλεσαν σε αυτή την εκδήλωση.

IMGP2308

«Ως άμεσος απόγονος του Ι. Παπαδοπούλου, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι οι Ποριώτες τιμούν τη μνήμη ενός προσώπου που στόλισε τον Πόρο με δύο μνημεία. Το ρολόι και το (μνημείο) Ηρώων, μνημεία που συνοδεύουν διαρκώς την καθημερινή ζωή των ποριωτών» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος και στη συνέχεια, ασπάστηκε το μνημείο.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο άνθρωπος που κράτησε ζωντανό το όραμα της επιστροφής του μηχανισμού στον Πόρο κ. Γιάννης Μανιάτης. «Το θεώρησα ηθικό χρέος, να πάρω πρωτοβουλίες και να κάνω ο, τι περνάει από το χέρι μου, να φτιαχτεί ο μηχανισμός» δήλωσε ο κ. Μανιάτης. Η υπόλοιπη ομιλία του κ. Μανιάτη, αφορούσε την προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου ρολογά Θοδωρή Κωτσάκη και χαρακτήρισε ως άθλο την εργασία του, πάνω στον ιστορικό μηχανισμό του Πόρου.  Τέλος, ο κ. Μανιάτης έδωσε συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για την ιδέα να τοποθετηθεί ο μηχανισμός, ξανά στο ρολόι.

IMGP2380

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο «πρωταγωνιστής» της εκδήλωσης, ο ρολογάς κ. Θοδωρής Κωτσάκης ο οποίος μίλησε για προσπάθειες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην επισκευή του μηχανισμού, ενώ συγκίνησε ιδιαίτερα μιλώντας για τα τέσσερα «πόδια» πάνω στα οποία στηρίζεται το σύμβολο του Πόρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωτσάκης όπως σχηματικά ανέφερε, το πρώτο «πόδι» πάνω στο οποίο στηρίζεται αυτό το έργο είναι η ίδια η ιστορία του ρολογιού. Η αγάπη των ποριωτών, οι δωρητές του, το σημείο το οποίο βρίσκεται στον ευλογημένο αυτό τόπο. Το δεύτερο «πόδι» είναι ο Γιάννης ο Μανιάτης. Ο οποίος, χτυπούσε όποια πόρτα μπορούσε, ώστε να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Το τρίτο «πόδι» είναι οι δημοτικοί άρχοντες που διαχρονικά συντέλεσαν στη διάσωση του, και το τέταρτο «πόδι» για την διάσωση του ρολογιού, είναι ο ίδιος με την τεχνική εργασία του. “’Όποιο πόδι κόψεις, το έργο θα καταρρεύσει” δήλωσε ο κ. Κωτσάκης.

Ο κ. Κωτσάκης δήλωσε ότι τον εξιτάρισε η ιδέα του κ. Δημητριάδη, να τοποθετηθεί ο μηχανισμός ξανά στο ρολόι σε κοινή θέα για τους επισκέπτες και χαρακτήρισε την κίνηση και την ιδέα αυτή πολύ «ευρωπαϊκή».

IMGP2332

Τέλος ο κ. Κωτσάκης μίλησε για την ιστορικότητα του ρολογιού του Πόρου και παρακάλεσε τους αρμόδιους να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξει άνθρωπος που θα γίνει ο «άνθρωπος του ρολογιού» που θα το συντηρεί και θα το προσέχει. Επίσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του δήμου για την βοήθεια τους και τον κ. Μάνεση για την φιλοξενία του.

Κλείνοντας τις ομιλίες, ο Δήμαρχος Πόρου, δήλωσε πως αυτή η εκδήλωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του μνημείου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την συμβολική έναρξη του εκκρεμούς του ρολογιού από τον Δήμαρχο Πόρου και τον κ. Παναγιωτόπουλο (βίντεο).

Δείτε τα δύο βίντεο από την τελετή. (σημ. Το βίντεο με ολόκληρη την τελετή θα αναρτηθεί σε λίγες ώρες)


 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αριστείδης Παναγ. Αντάνης says:

  ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ.
  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ… ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ “ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ”, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟΥ “ΜΑΓΙΚΟΥ” ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΜΝΗ ΤΕΛΕΤΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΕΠΟΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΙΑ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΗΜΑΔΙ ΖΩΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, Η ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΜΕΡΑ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ ΜΑΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ, ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ; ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ: ΕΙΧΑ ΙΩΣΗ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ.
  ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.
  ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ “ΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ” ΜΕΤΡΑΓΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΙΚΩΝ. ΕΚΕΙ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΓΝΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΟΛΑ… ΡΑΝΤΕΒΟΥΔΑΚΙΑ. ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ “ΘΑ ΠΑΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ”, ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΤΟ ΗΜΕΡΟΠΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΑΛΗΚΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΑ”:
  Κι άμα φοβάσαι μη μας δουν,
  ώρα δέκα στο Ρολόι,
  βρέξει-χιονίσει θά’μαι εκεί
  γιατί ο καημός με τρώει.
  ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 54 ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ ΜΕ ΧΑΙ-ΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ “ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΣΕΛΙΓΑΚΙ” ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΡΙΣΤΙΧΟ ΧΑΙ-ΚΟΥ, ΠΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΚΑΙ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ Κας Χρυσούλας Λάζαρη, ΛΕΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
  Απ’ το ρο_λό_ι
  ο_λούθ’ η_χούν οι ώρες
  της α_γά_πης μας.
  Aris Adanis

Σχολιάστε