Πόρος 1828-1831: Μάθημα ιστορίας… μετά μουσικής (βίντεο)ekdilosi1184 χρόνια μετά από τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία του Πόρου, ο Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα», ο Δήμος Πόρου και ο Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιάννης Μανιάτης, διοργάνωσαν με τεράστια επιτυχία, μια σπουδαία βραδιά μνήμης και αναζήτησης της αλήθειας, γύρω από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την τριετία 1828-1831, και που οδήγησαν στον τραγικό εμφύλιο του καλοκαιριού του 1831.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Προγυμναστηρίου, μπροστά από το παλάτι- μνημείο του διοικητηρίου του ΚΕ Πόρος. Μια εκδήλωση- μάθημα ιστορίας, μετά μουσικής, με τους ταλαντούχους ποριώτες Κατερίνα Οικονόμου και Ανδρέα Λάφη.

ekdilosi2

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, ο τ. Υπουργός Γιώργος Καλός και ο τ. Δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδωνας.

ekdilosi3

Η ιστορική μελέτη του Γιάννη Μανιάτη, παρουσιάστηκε σε συνάρτηση με διαφάνειες και με την τεχνική της προσφώνησης (του ιδίου) και της αντιφώνησης από τη Νάγια Κοράλλη.

ekdilosi4

Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης για την σκηνοθεσία της παρουσίασης, καθώς η αφήγηση με τον τρόπο που έγινε σε συνδυασμό με τις διαφάνειες και την μουσική επένδυση από τους ποριώτες καλλιτέχνες,  δεν κούρασε τον κόσμο, αντιθέτως, μαγνήτισε το κοινό, παρέχοντας ένα ιδιότυπο κίνητρο για αναζήτηση γνώσης. Για αυτό που κάποιοι θα χαρακτήριζαν πατριδογνωσία.

Από την άλλη, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερο σκηνικό από αυτό των Προπυλαίων του παλατιού του ΚΕ Πόρος, με το λιμάνι που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα από την μία πλευρά, και το ιστορικό παλάτι από την άλλη.

ekdilosi5

Όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι από την βιντεοσκόπηση της βραδιάς, η εκδήλωση ήταν ιδιαιτέρως πετυχημένη. Η επιλογή των τραγουδιών και οι ερμηνείες των καλλιτεχνών συγκίνησαν το κοινό.  Ιδιαίτερα, συγκίνησε η ερμηνεία του Ανδρέα Λάφη στο τραγούδι «Ελευθερία» σε στίχους του ποριώτη δημοσιογράφου Βασίλη Κουτουζή. Ένα τραγούδι τόσο διαχρονικό και επίκαιρο.  Τους ποριώτες καλλιτέχνες συνόδευσαν οι μουσικοί Ανδρέας Βουδούρης (πιάνο), Κώστας Καφετζής (μπουζούκι).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση σε δύο μέρη, όπως την κινηματογράφησε η κάμερα του Porosnews.

 
Σχολιάστε