Πρωτοστάτης και με τη… βούλα στον αγώνα κατά του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών ο Δήμος ΠόρουixthΕπισημοποιήθηκε η συμμετοχή του Δήμου Πόρου στον αγώνα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας  (ΠΣΕ), με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Το Δ.Σ. Πόρου με την απόφαση του, ξεκινάει επίσης τις διαδικασίες διασφάλισης της αποχώρησης από τον Πόρο, της εταιρίας υδατοκαλλιέργειας ΔΙΑΣ, η οποία με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, έχει δεσμευθεί εγγράφως για την αποχώρηση της από το νησί, μέχρι το τέλους του έτους.

Συγκεκριμένα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου, η οποία στο πρώτο σκέλος της αφορούσε τη συμμετοχή του Δήμου Πόρου στην ΠΣΕ, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο στις δράσεις της, ενώ στο δεύτερο σκέλος αποφασίστηκε η ανάληψη από την δημοτική αρχή, κάθε διοικητικής και νομικής ενέργειας,  για την διασφάλιση της αποχώρησης της ΔΙΑΣ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (της εταιρίας), και για την παύση κάθε ιχθυοκαλλιεργητικής εγκατάστασης και δραστηριότητας στον Πόρο.

Τεκμηριώνοντας την πρόταση του ο Δήμαρχος Πόρου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΠΣΕ και στο ιστορικό του αγώνα κατά της ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ επίσης αναφέρθηκε και στους λόγους επικαιρότητας αυτής  της απόφασης, επισημαίνοντας πως ιδιαίτερα μετά την –κατά τον κ. Δημητριάδη απαράδεκτη – απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά του χωροταξικού, θα πρέπει σήμερα να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα, αρκεί να τηρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την  ηθική δέσμευσή της να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της αμαρτωλής ΚΥΑ και να ξεκινήσει από μηδενική βάση το διάλογο για την χωροταξική –και όχι μόνον- διευθέτηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, έχοντας πλέον ως ισότιμο συνομιλητή τους αιρετούς εκπροσώπους των θιγόμενων περιοχών και όχι ως μοναδικό συνομιλητή τους ιδιοκτήτες των εταιριών, όπως συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τέλος ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η ΠΣΕ θα αναπτύξει δράση (κινούμενη και νομικά), αναπτύσσοντας στους αρμόδιους εισαγγελείς, τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την χρηματοδότηση και την δανειοδότηση των εταιριών που αναπτύσσονται στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών.

Από την πλευρά της, η μειοψηφία, μέσω του εισηγητή της κ. Μωρόπουλου, παρατήρησε πως δεν είχε την εισήγηση του δημάρχου για το θέμα, και μεταξύ άλλων δήλωσε πως η παράταξη του δεν γνωρίζει την διακήρυξη και τους στόχους της ΠΣΕ. Επίσης ο κ. Μωρόπουλος ρώτησε αν συμμετέχει επίσημα ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων. Ακολούθησε διάλογος πάνω στα ερωτήματα του κ. Μωρόπουλου.

Στην εισήγηση του ο κ. Μωρόπουλος δήλωσε πως η δημοσιότητα στο θέμα των ιχθυοτροφείων έκανε κακό στον τόπο και πως η παράταξη του δεν επιθυμεί να επιστρέψει το θέμα ξανά στο προσκήνιο. Τελικώς, για τους παραπάνω λόγους, η παράταξη της μειοψηφίας, ψήφισε Παρόν στο συγκεκριμένο θέμα.

Σχολιάζοντας την επιλογή της μειοψηφίας ο Δήμαρχος Πόρου, δήλωσε χαρακτηριστικά «Έτσι κι αλλιώς, δεν είχατε ποτέ ξεκάθαρη θέση για το θέμα».

Τι είναι η ΠΣΕ;

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας συστάθηκε στις 9.9.2011 στην Επίδαυρο προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:

 

  1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώροσυνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).

 

  1. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησηςτων περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.

 

Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

 

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Τσιπουρας says:

    Ρε παιδιά πού είναι ο Γρίβας να μας πει για τα καλά των ιχθυοτροφείων; Πολύ άργησε και ανησυχώ.

Σχολιάστε