Προς πώληση το νησάκι Πλατειά στον ΠόροΣαράντα ακατοίκητα νησιά και νησίδες έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τα οποία θα μπορούσε η χώρα μας να τα μισθώσει. Ανάμεσα τους, και το νησάκι Πλατεία (25 στρέμματα) στον Πόρο.
“Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξη που έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στο Bloomberg και δημοσιεύτηκε τη Τετάρτη από το πρακτορείο.
Παράλληλα, δημοσίευμα της Haaretz, το Ισραήλ ήθελε να αγοράσει νησί στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση.
Ο Ελεύθερος Τύπος και το Έθνος δημοσιεύουν τη λίστα με τα 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες τα οποία η κυβέρνηση θα παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης (έως 50 ή 99 χρόνια) σε ιδιώτες για τουριστική ανάπτυξη.
Πρώτα στη λίστα προς εκμετάλλευση-αξιοποίηση είναι τουλάχιστον 25 μικρά νησάκια και βραχονησίδες.
Αναλυτικά η λίστα
*Η νήσος Φλέβες με έκταση 1.400 στρέμματα στον Πειραιά. Έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις.
*Τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων στην Εύβοια.
*Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα
*Δύο νησιά στη Σητεία απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα.
*Τέσσερα νησιά στην Αλόννησο: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι. Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση.
*Το νησί Αβγό στα Κύθηρα, έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Έχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.
*Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες.
*Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα.
*Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.
*Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.
*Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.
*Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.
*Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.
*Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων.
*Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων.
*Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων.
*Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων.
*Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.
Σημειώνεται ότι από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή από μοναστήρια.
Σκληρή ανακοίνωση για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει για 50 χρόνια σε ιδιώτες επενδυτές 40 ακατοίκητα νησιά εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα…

«Χωρίς να γνωρίζει τι εκποιεί, η κυβέρνηση προχωρά στην καταστροφή των τελευταίων φυσικών καταφυγίων της Μεσογείου. Εθνικά Πάρκα, Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 40 νησίδες που η κυβέρνηση παραχωρεί για τουριστική αξιοποίηση.

Οι ακατοίκητες νησίδες είναι από τα τελευταία φυσικά μνημεία της Μεσογείου. Έχουν διεθνή αξία, επειδή πολλές από αυτές φιλοξενούν σπάνια είδη που έχουν καταφύγει εκεί, ακριβώς επειδή είναι ερημικές και ήσυχες. Οποιαδήποτε «αξιοποίηση» θα καταστρέψει εντελώς πολλές από αυτές.

Είναι αδιανόητο το πώς μπορεί να υλοποιηθεί τουριστική επένδυση πάνω σε μια νησίδα που φιλοξενεί εκατοντάδες ή χιλιάδες ζευγάρια από σπάνια θαλασσοπούλια και αρπακτικά, όπως τα Στροφάδια ή η Ελάσσα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεργαστούν με ειδικευμένες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να αναδειχτεί και διεθνώς το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Συμβουλεύτηκε η Κυβέρνηση το ΥΠΕΚΑ για να ενημερωθεί για το αυστηρό καθεστώς προστασίας που έχουν αρκετές από αυτές τις νησίδες; Θα ενημερώσει τους υποψήφιους επενδυτές για το καθεστώς προστασίας αυτών των νησίδων που επιτρέπει – στην καλύτερη περίπτωση- στοιχειώδεις μόνο υποδομές για ολιγόωρη επίσκεψη ερευνητών ή οικοτουριστών και φυσικά κανενός είδους «επένδυση»; Ποια γνώμη έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκποίηση αυτών των σημαντικών περιοχών, που βρίσκονται στο Δίκτυο Natura – 2000;

Σημειώνεται, ότι περισσότερες από 450 ακατοίκητες νησίδες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Σημαντικών για τα Πουλιά Περιοχών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Οι περισσότερες βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς προστασίας».
Πηγή: www.news247.gr
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kostas says:

  Και τι να το κανουν το νησι αφου οταν φυσαει βοριας το καβαλανε τα κυματα?

 2. Μ.Μ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

  αυτα τα μικρα νησια ειναι το <> για τα αλλα ενδιαφερονται……

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Ξένο έδαφος μέσα στη χώρα μας. Μια ιδέα λέω.
  ασκήσεις κατάληψης αντίστοιχων ΟΥΚ. Στα υπόποιπα παράνομο κυνήγι και αλιεία.
  μαρίνες με συνέπεια της καταστροφής της Θέας από τις απέναντι παραλίες.
  Έτσι μερικές προτάσεις πρόχειρα.

Σχολιάστε