Πραγματοποιήθηκε η διημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ» στον Πόροδιημεριδα ΠοροςΤο Σάββατο 30 Μαρτίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε στον Πόρο Αργοσαρωνικού, η διημερίδα με τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΩ», συνδιοργάνωση της Πρωτοβουλίας Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης «ΚΑΛΑΥΡΙΟ» και του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν.
Την έναρξη της διημερίδας, Σάββατο 5μμ, έκανε με ομιλία του ο Δήμαρχος Πόρου κος Στρατηγός Δημήτρης, ο οποίος συνεχάρη τους δύο συλλόγους για αυτήν την διοργάνωση. Αναφέρθηκε στη σημασία της έγκυρης ενημέρωσης για προγράμματα ανάπτυξης και επιμόρφωσης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου με το ΒΕΠ και αναφέρθηκε στη σημασία της προϊοντικής αυτάρκειας σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη μίλησε για τους στόχους και τις προσπάθειες του Δήμου για την βελτίωση των υποδομών, την άρδευση και ύδρευση και την οργάνωση της καθαριότητας.
Το λόγο πήρε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κος Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της επιχειρηματικότητας και επεσήμανε ότι το ΒΕΠ είναι και θα είναι πάντα δίπλα στους επιχειρηματίες . Να θυμίσουμε ότι το ΒΕΠ ήταν πάλι στον Πόρο πριν ένα περίπου μήνα πραγματοποιώντας αναλυτική ενημέρωση για το ΕΣΠΑ, μετά από πρόσκληση του Δήμου Πόρου με την παρουσία και του προέδρου του ΒΕΠ κου Ανδριανού Μιχάλαρου.
Κατόπιν το λόγο πήρε ο κος Γεώργιος Χαλόφτης, Ειδικός Σύμβουλος του ΒΕΠ, ο οποίος ανέπτυξε τη νομοθεσία, την πρακτική και την σημασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος επιδοτήσεων για το λιανικό εμπόριο και την εστίαση τον ερχόμενο Ιούνιο και υπενθύμισε τα προγράμματα απασχόλησης πεντάμηνης διάρκειας για όλους τους κλάδους από τον ΟΑΕΔ.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Πρώτος ομιλητής ήταν ο γεωπόνος κος Γεώργιος Κωστελένος, ο οποίος ανέπτυξε την σημασία της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων και της μεταποίησης αυτών. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις δενδρώδεις αλλά και τις άλλες καλλιέργειες, στα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν. Η επιστροφή στη γεωργική καλλιέργεια θα πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικές γνώσεις προκειμένου αυτή να έχει αειφορία και οικονομικό όφελος.
Δεύτερος ομιλητής, ο κος Νίκος Χατζηπέρος γεωπόνος, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια και επεξεργασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τη σημασία που έχει το έδαφος και το κλίμα και την αβασιμότητα κάποιων καλλιεργειών οι οποίες έχουν έρθει στη μόδα αλλά τελικά δεν είναι αποδοτικές για τη χώρα μας. Επίσης έδωσε παραδείγματα από γεωργικές επιχειρήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Τρίτος ομιλητής ο γεωτεχνικός και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πόρου κος Δημήτρης Μωρόπουλος ο οποίος μίλησε για την ανθοκαλλιέργεια και την σαλιγκαροτροφεία. Επεσήμανε τους τρόπους αλλά και τις δυσκολίες αυτών των κλάδων παραγωγής, μίλησε για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη ζήτηση αυτών των προϊόντων προ οικονομικής κρίσης και σήμερα και τόνισε τη σημασία της οργάνωσης, του προγραμματισμού και της γνώσης που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρηματίες.
Την πρώτη ημέρα παρακολούθησε την ανάπτυξη των θεμάτων και ο κος Σπύρος Σπυρίδωνας σύβουλος της Αντιπεριφέρειας Νήσων , ο οποίος πήρε το λόγο και μίλησε για τις σχετικές με τη θεματολογία της πρώτης ημέρας της διημερίδας, δράσεις της Περιφέρειας Αττικής αλλά και για όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες. Ξεκίνησε με τον χαιρετισμό-ομιλία του προέδρου του ΕΟΤ, κου Χρήστου Πάλλη ο οποίος τόνισε την σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν μέσω του ΕΣΠΑ, τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όσο και της ποιότητας του τουρισμού, τις προσπάθειες που γίνονται για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της νησιωτικής χώρας από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), τις δυνατότητες που έχει ο Πόρος να αναπτύξει ειδικές μορφές τουρισμού, όπως θαλάσσιος, καταδυτικός και συνεδριακός και τόνισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού αφορά όλους, αφού οι μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις δεν επαρκούν.
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Πόρου κος Δημήτρης Συξέρης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νησιού, τόσο με έντυπα όσο και με ηλεκτρονικά μέσα, τις μελλοντικές προωθητικές ενέργειες αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία του λογότυπου του Πόρου. Προτάσεις για το λογότυπο θα καταθέσει και η καλλιτεχνική ομάδα του Πόρου, όπως και γραφίστες. Όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση.
Ο Δήμαρχος Πόρου έλαβε το λόγο αναπτύσσοντας και αυτός με τη σειρά του, όλες τις ενέργειες του Δήμου για τις υποδομές του νησιού και την ανάπτυξή του.
Βίντεο με την ομιλία του έστειλε ο κος Αλέξανδρος Κυριακάκης, ανταποκριτής της ΚΕΠΑ στις Βρυξέλλες, ο οποίος με πολύ ωραίο και αλληγορικό τρόπο τόνισε τη σημασία της πάταξης της αλαζονείας και της ανάπτυξης της τόλμης και της καινοτομίας. Πρότεινε να δοθεί έμφαση στην πλήρη τουριστική εκμετάλλευση του μοναδικού στοιχείου του Πόρου, τον ναό του Ποσειδώνα και επεσήμανε τη σημασία της ύπαρξης πολλών εκδηλώσεων για την προσέλκυση τουριστών.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος) κος Γιάννης Κουρούνης, ο οποίος τόνισε τη σημασία των παρεχόμενων υπηρεσιών στα σκάφη (νερό, ρεύμα, τροφοδοσία καυσίμων, αποκομιδή σκουπιδιών) και έκανε προτάσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στον Πόρο. Για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πόρου, πιστεύει ότι ο Δήμος θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε στο νέο σχήμα διαχείρισής του, ανέφερε ότι το λιμάνι του Πόρου είναι σήμερα ,ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα για θαλάσσιο τουρισμό και πρότεινε τη δημιουργία μικρών αγκυροβολίων στα λιμανάκια του Πόρου. Έκανε ενημέρωση για τους τέσσερις ιστιοπλοϊκούς αγώνες που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και οι οποίοι θα φέρουν στο νησί άνω των 2000 επισκεπτών. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την υποδοχή και την εξυπηρέτησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τέλος ο κος Γεώργιος Κωστούρος, υπεύθυνος της ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ ΑΕ ΟΤΑ έκανε εκτενή ενημέρωση για το τι πραγματικά σημαίνει αγροτουρισμός και τουρισμός υπαίθρου, για τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και προτάσεις για την διαφοροποίηση της νομοθεσίας για αυτά τα καταλύματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, επισημαίνοντας ένα υπάρχων κενό στην σημερινή νομοθεσία και τα προγράμματα προώθησης αυτού. Παρουσίασε προτάσεις για την ανάπτυξη του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού στον Πόρο και επεσήμανε τη σημασία δημιουργίας ενός Τοπικού Προγράμματος Ανάπτυξης, το οποίο να βασίζεται σε επαγγελματικό σχεδιασμό, αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με ενεργό συμμετοχή των επαγγελματιών, υιοθετώντας ένα Σύμφωνο Ποιότητας με καθορισμένες παροχές προς τους πελάτες. Μίλησε για τα προγράμματα Leader τα οποία είναι ανοικτά μέχρι 24/04/2013.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” κ. Σάββα Ν. Αθανασίου, ειπώθηκαν τα εξής κατά την τοποθέτηση του στο διημερίδα του Πόρου, που οργάνωσαν με επιτυχία οι σύλλογοι Πρωτοβουλίας Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης ΚΑΛΑΥΡΙΟ και του Σύλλογου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου:

1. Είναι ανάγκη να κάνουμε τολμηρές κινήσεις στον τουρισμό. Η πρόταση μου είναι να αξιοποιηθεί η νομοθεσία που αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και να δημιουργήσουμε στην περιοχή της Τροιζηνίας θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο, το οποίο από μόνο του θα είναι ένας πόλος έλξης των ανθρώπων που λατρεύουν την θάλασσα. Η νομοθεσία υπάρχει από το 2002 και ο χαρακτηρισμός θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου επιτρέπει την πόντιση ενός πλοίου για την δημιουργία ψαρότοπου για την ερασιτεχνική ενασχόληση της υποβρύχιας αλιείας και εξερεύνησης. Επίσης η αξιοποίηση των υπαρχόντων κτισμάτων στην παραλία των Μεθάνων για κατασκευή μικρού ενυδρείου, καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας.
2. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων Αλίμου, Επιδαύρου, Πόρου και Ύδρας, χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ενώ, αρχικά, είχε γίνει κυβερνητική πρόβλεψη να συμπεριληφθεί η μαρίνα των Μεθάνων, τελικά αυτή εξαιρέθηκε. Ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται ότι θα γίνει αντικείμενο επενδυτικού πλάνου μεγάλων παικτών του θαλάσσιου τουρισμού, πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στην κατάρτιση του master plan, όσο και στο επενδυτικό σχήμα είτε και με την εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων. Αυτονόητο είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ανάπτυξης και αξιοποίησης της μαρίνας Μεθάνων και στο μέλλον οποιασδήποτε κατασκευής μαρίνας στο Γαλατά ή σε άλλη περιοχή της Τροιζηνίας.
3. Τα προβλήματα που τέθηκαν από τους ομιλητές για τις καλλιέργειες στην Τροιζηνία είναι υπαρκτά, αλλά απαιτείται ο συντονισμός όλων για την κατοχύρωση δικαιωμάτων και των τοπικών σπόρων. Ο χαρακτηρισμός του λαδιού της Τροιζηνίας ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοβουλία του πρωτοπόρου αγρότη Γιάννη Γρώμαν, αλλά και η καταγραφή του γενετικού υλικού 120 ποικιλιών ελιάς από τον γεωπόνο – επιστήμονα Γιώργο Κωστελένο, μας δίνουν την δυνατότητα να πάμε την αγροτική παραγωγή, “ένα βήμα μπροστά από τους άλλους”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Κωστελένος.
4. Ευχαριστούμε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για την ενημέρωση και την τεχνική υποστήριξη που μας παρείχε και θα επιτυχάνουμε την συγκρότηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με σημαντική συμμετοχή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας.

Και τις δύο ημέρες υπήρξε μακροσκελής συζήτηση για όλα τα θέματα και οι ακροατές αποχώρησαν αρκετά αργότερα από την προγραμματισμένη λήξη, με μεγάλη ικανοποίηση.
Οι συνδιοργανωτές ευχαριστούν για ακόμη μία φορά όλους τους συμμετέχοντες φορείς και ομιλητές.
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΡΟΥ
-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΚΑΛΑΥΡΙΟ»
Το Porosnews θα σας αναμεταδώσει, τις επόμενες μέρες, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα διημερίδα.
Σχολιάστε