Πολιτικό άλμα στο κενό από τον Δ. Στρατηγό – Ανέστειλε τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ (video)IMGP7959Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, αλλά και οι ίδιοι οι σύμβουλοί του, ακούγοντας την Πέμπτη 24/10 τον Δήμαρχο Δημήτρη Στρατηγό να δηλώνει ότι «αποφάσισε» να μην συνεχίσει τη διαδικασία επιλογής μελετητή για την εκπόνηση Μελέτης συνολικής διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων του Βιολογικού Καθαρισμού.
Όπως είναι γνωστό, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, από το Μάιο έχει συσταθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο, η οποία έχει ως κύρια αρμοδιότητα να επιλέξει σε ποιο μελετητικό γραφείο θα ανατεθεί η «Συνολική Μελέτη» του Βιολογικού Καθαρισμού. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, έγιναν επαφές με τα μεγαλύτερα και πλέον εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία του χώρου και, πέντε από αυτά, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διενέργεια της Μελέτης, προσκλήθηκαν στον Πόρο, όπου και πραγματοποίησαν αυτοψίες των εγκαταστάσεων και συναντήσεις με την Επιτροπή. Όλα κατέληξαν σε τρία βασικά συμπεράσματα: 1ον) ότι ο Βιολογικός δεν λειτουργεί, 2ον) ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν οριστικά σε βάθος λίγων χρόνων και 3ον) ότι άμεσα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό τα ντροπιαστικά φαινόμενα διάχυσης λυμάτων και το πρόβλημα της δυσοσμίας. Το μόνο που είχε απομείνει, ήταν να συγκληθεί η Επιτροπή για τελευταία φορά, ώστε να γίνει η τελική επιλογή του μελετητή και ο τρόπος ανάθεσης, ώστε στη συνέχεια παράταξη μείζονος μειοψηφίας να πληρώσει το κόστος της μελέτης μέχρι το ποσό των 30.000€, όπως είχε δεσμευθεί ο επικεφαλής της, Γιάννης Δημητριάδης.
Ωστόσο, στο δημοτικό συμβούλιο της 24/10, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Στρατηγός έχει άλλα σχέδια…
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιάννης Δημητριάδης, με έγγραφο που κατέθεσε –το οποίο συνυπέγραψε και η παράταξη ελάσσονος μειοψηφίας του Δημήτρη Πάνου- εξέφρασε την δυσαρέσεκειά του για το γεγονός ότι δεν ολοκληρώνεται το έργο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι έχουν περάσει πέντε μήνες από τη σύστασή της, εκ των οποίων τους δύο τελευταίους το μόνο που εκκρεμεί είναι η τελευταία συνεδρίαση για την ανάθεση της Μελέτης. Με το έγγραφο που παρέδωσαν στο ΔΣ, οι παρατάξεις της μειοψηφίας δήλωσαν πως, αν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου δεν έχει επιλεγεί ο μελετητής, τότε οι θα τον επιλέξουν μόνες τους και θα του αναθέσουν ιδιωτικά την εκπόνηση της Μελέτης, για την οποία ωστόσο θα είναι απαραίτητη η άδεια από τον Δήμο για ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία και τις εγκαταστάσεις του έργου.
Μετά από ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της «Αλλαγής Πορείας» (και μηχανολόγου) Νάγιας Κοράλλη, γιατί δεν προχωράει το έργο της Επιτροπής και την φράση της προς τον Δήμαρχο πως, αν είναι η συμμετοχή της στην Επιτροπή ήταν διακοσμητική, τότε να υποβάλλει την παραίτησή της, έσκασε η βόμβα από τον Δημήτρη Στρατηγό: Αποκάλυψε πως, με έγγραφο του, εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες, ζήτησε να εκπονήσει τη Μελέτη η Περιφέρεια, προκαλώντας έκπληξη και κυρίως αγανάκτηση όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τις κινήσεις του.

Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος παραβίασε τη δεσμευτική απόφαση του ΔΣ και περιφρόνησε τα μέλη της Επιτροπής και τους ίδιους τους μελετητές, οι οποίοι και προσήλθαν στον Πόρο να μελετήσουν το πρόβλημα και να συνεννοηθούν με τον Δήμο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εν συνεχεία αγνόησε παντελώς το ΔΣ, τα μέλη του οποίου δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει για τις αποφάσεις που πήρε σαν να ήταν απόλυτος μονάρχης. Κυρίως όμως, αγνόησε τα τραγικά προβλήματα που προκαλεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, τα οποία έπρεπε να είχε επιλύσει… χθες και επανήλθε στην αυτοκαταστροφική επιμονή του να μην τα λύσει.

Το τραγελάφικο της υπόθεσης είναι πως πριν ο Δήμαρχος αποκαλύψει (παρεμπιπτόντως) τις ενέργειές του, παραπονέθηκε πως η «Αλλαγή Πορείας» δεν έχει καταθέσει τα χρήματα για τη Μελέτη, για να τού υπενθυμίσει ο Γ. Δημητριάδης ότι εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι θα κατέθετε την αμοιβή του μελετητή μόνον όταν ερχόταν η ώρα ο Δήμος να αναθέσει τη Μελέτη, καθώς δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή ότι θα την αναθέσει. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε στην πράξη ότι δικαίως κανείς δεν μπορεί να τού έχει εμπιστοσύνη, ξεσηκώνοντας την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας, αλλά και των δικών του δημοτικών συμβούλων. «Είναι απίστευτο! Κάνεις ό,τι μπορείς για να μην λυθούν τα προβλήματα! Κολυμπάμε στα σκ… και εσύ κοιμάσαι όρθιος» δήλωσε έξαλλος ο Γ. Δημητριάδης, ενώ και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (με την εξαίρεση μάλλον μόνο του κ. Μάγειρα) δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς του Δημάρχου, με τις κ. Μητσιοπούλου και Μάνδηλα, να λαμβάνουν το λόγο εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ενημέρωσης από μέρους του.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η υποτιθέμενη αρμοδιότητα της Περιφέρειας αποτελούσε μια από τις δικαιολογίες, τις οποίες ο Δήμαρχος προφασιζόταν ενίοτε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όταν σε δέκα διαφορετικές συνεδριάσεις του ΔΣ εισηγούνταν την απόρριψη της πρότασης της μειοψηφίας για ανάθεση της «Συνολικής Μελέτης» από τον Δήμο. Ο Γ. Δημητριάδης έφτασε στο σημείο να στείλει προσωπική επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Δ. Κατσικάρη και ο δεύτερος να απαντήσει εγγράφως ότι η εκπόνηση της επίμαχης Μελέτης αποτελεί υποχρέωση του Δήμου Πόρου και πως η Περιφέρεια δεν πρόκειται να την εκπονήσει, για να αναγκαστεί ο κ. Στρατηγός να ξεχάσει (για λίγο όπως αποδείχτηκε) τη συγκεκριμένη δικαιολογία, ανακαλύπτοντας μια άλλη: ότι ο Δήμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει για τη συγκεκριμένη Μελέτη (για κάθε βλάβη του ΒΙΟΚΑ βέβαια ξοδεύει πολλαπλάσια λεφτά). Στη συνέχεια, ο Δημητριάδης, για να ξεπεράσει και αυτή τη δικαιολογία, δήλωσε ότι προτίθεται ο ίδιος να καλύψει το κόστος της Μελέτης και, έτσι, λίγο μετά τα ντροπιαστικά γεγονότα του φετινού Πάσχα, και υπό την πίεση των αγανακτισμένων κατοίκων που παρεβρίσκονταν στην αίθουσα του ΔΣ, ο Δήμαρχος στις 27.5.2013 αποδέχτηκε την πρόταση της μειοψηφίας, η οποία και υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Στρατηγός όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα: όπως ακριβώς είχε πράξει και με το θέμα του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών πριν δύο χρόνια, αφού κέρδισε ορισμένους μήνες καθυστέρησης, κοροϊδεύοντας τους πάντες ότι δήθεν η απόφαση του ΔΣ θα εφαρμοζόταν, προχθές, σε ανύποπτο χρόνο (και εν απουσία βέβαια των δημοτών του) ανακοίνωσε ότι και πάλι θα κάνει το δικό του. Αυτή τη φορά όμως, η κίνησή του αυτή, εκτός του ότι αποτελεί χαριστική βολή στον τουρισμό του νησιού, ισοδυναμεί και με την πολιτική του αυτοκτονία, αφού με ένα σμπάρο πέτυχε τρία τρυγόνια: έδωσε ευκαιρία στους συμβούλους του που ήδη «βρίσκονται αλλού» να τού τα ψάλουν, έκοψε κάθε σημείο συνεννόησης με την μειοψηφία και έκανε ακόμα και τους ελάχιστους πιστούς του συμβούλους να αγανακτήσουν με την παντελή έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών.
Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Μέρος 3ο
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dabanis says:

    Θα τοποθετηθούν οι λοιποι Δημ. Σύμβουλοι και οι Υπηρεσίες;

  2. cantor says:

    _

Σχολιάστε