Παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η Οικονομοτεχνική Μελέτη για την λειτουργία του ΒΙΟΚΑ (video)Εγκρίθηκε ομόφωνα την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου η Οικονομοτεχνική Μελέτη που έχει ως αντικείμενο την καταγραφή του κόστους λειτουργίας του Βιολογικού μέχρι σήμερα, την εκτίμηση του κόστους του σε ετήσια βάση από εδώ και στο εξής, την παράθεση προτάσεων για την βιώσιμη διαχείρισή του, καθώς και τους τρόπους ορθού επιμερισμού του κόστους λειτουργίας του μεταξύ των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Η παρουσίαση της Μελέτης έγινε με την βοήθεια διαφανειών, από τους εκπροσώπους της εταιρίας ΕΜΒΗΣ Α.Ε. κ. Τζίμα Διευθύνοντα Σύμβουλο και την κα. Αναγνώστου. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ενώ είχε προσκληθεί, αλλά δεν παρέστη ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Κ. Καραγιάννης, στον οποίο θα αποσταλεί η Μελέτη.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Πόρου, ανέφερε πως πέρα από τα έργα επισκευής, το έργο για να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται η Οικονομοτεχνική Μελέτη της ΕΜΒΗΣ, η οποία έρχεται για να καλύψει ένα μεγάλο κενό, καθώς κατά το παρελθόν δεν είχε προβλεφθεί ο τρόπος που θα καλύπτεται οικονομικά και τεχνικά η λειτουργία έργου, όταν εκείνο θα είναι έτοιμο.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία σχετική μελέτη που θα αφορούσε τα έξοδα και τις ανάγκες συντήρησης του έργου, στο προσωπικό που απαιτεί για την λειτουργία του και τα έσοδα του. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την δομή που θα αναλάμβανε όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως, μέχρι σήμερα δεν είχε προβλεφθεί ποτέ κανένας τρόπος που θα καθόριζε τη συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας  του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, που εξυπηρετείται από τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε πως ο Βιολογικός Καθαρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη δομή και προσωπικό, με σοβαρά προβλήματα, τόσο στο εργοστάσιο επεξεργασίας, όσο και στο αποχετευτικό δίκτυο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα νομοτελειακά,  να καταστραφεί και να απαξιωθεί.

«Με την συγκεκριμένη Μελέτη, ξέρουμε πλέον τι να σχεδιάσουμε και πως να κινηθούμε με τον όμορο δήμο και σε ποια βάση να συζητήσουμε μαζί τους, με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Με την συγκεκριμένη Μελέτη, ο Δήμος Πόρου, είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει το έργο, όταν εκείνο επισκευαστεί και αφού αποφασιστεί τι είδους δομή θα αναλάβει την λειτουργία του. Αν δηλαδή θα την αναλάβει ιδιώτης, μέσω ανάθεσης, ή διαδημοτική επιχείρηση.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρουσίαση της Μελέτης από το λεπτό 1:24:00
Σχολιάστε