Ο Σπ. Σπυρίδων για την «Τακτοποίηση των Αυθαιρέτων»ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΔελτίο Τύπου της παράταξης του Σπ. Σπυρίδων, για την «Τακτοποίηση των Αυθαιρέτων» στην Σφαιρία:

Αντί ο κ. Δημητριάδης να απολογηθεί στους Ποριώτες για τον επιζήμιο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα του παραδοσιακού οικισμού της Σφαιρίας, με το από 15/10/2015 δελτίο τύπου του, διαστρεβλώνει και αποκρύπτει γεγονότα ώστε να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο.

 • Το 2011 με τον ν.4014 έπρεπε προκειμένου να γίνουν μεταβιβάσεις, πωλήσεις, επισκευές, κλπ ακινήτων, να έχουν «τακτοποιηθεί» οι όποιες αυθαιρεσίες υπήρχαν. Εξαιρούντο όμως οι παραδοσιακοί οικισμοί και γενικά χαρακτηρισμένες περιοχές από το Υπ.Πολιτισμού. Το Σεπτέμβριο του 2013 με τον ν.4178 επετράπησαν οι «τακτοποιήσεις» και στις περιοχές αυτές. Υπήρξε όμως νομικό κενό γιατί ο ν.4178 δεν έκανε αναφορά σε οικισμούς που είχαν χαρακτηριστεί από παλαιά (προ 2002) ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία», όπως ήταν από το 1967 η Σφαιρία, οι Σπέτσες και άλλα μέρη.
 • Στις 19/9/2014, στο πρώτο (!!!), δηλαδή συμβούλιο της νέας Δημοτικής Αρχής ο κ. Δημητριάδης με τους ψήφους της πλειοψηφίας (προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα που δημιούργησε το νομικό κενό), αποφάσισε να ζητήσει από το Υπ. Πολιτισμού να χαρακτηριστεί ο οικισμός της Σφαιρίας ως «Ιστορικός Τόπος».
  Χαρακτηρισμός που επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα και τις ίδιες δεσμεύσεις με εκείνες του «αρχαιολογικού χώρου».
 • Μάταια ο κ. Σπυρίδων αγωνιούσε να εξηγήσει ότι δεν πρέπει να δοθεί αυτός ο αυστηρός χαρακτηρισμός από το Υπ. Πολιτισμού στην Σφαιρία, γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν για τους κηρυγμένους χώρους (είτε «αρχαιολογικούς» είτε «ιστορικούς τόπους») μεγάλες γραφειοκρατικές δεσμεύσεις, αλλά και απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες, που θα ζημιώσουν τον τόπο.
 • Πρότεινε δε ο κ. Σπυρίδων :
  1) Να γίνουν επισκέψεις και κατάλληλες επαφές στην πολιτική ηγεσία και με τα στελέχη των Υπ. Πολιτισμού και ΥΠΑΠΕΝ (πρώην ΥπΕΧΩΔΕ), ώστε να λύσουμε το θέμα της μη υπαγωγής της Σφαιρίας στον νόμο 4178/13, που επιτρέπει την «τακτοποίηση αυθαιρέτων».
  Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν μόνο ο οικισμός της Σφαιρίας του Πόρου να μην μπορεί να λύσει το θέμα των αυθαιρέτων με τον 4178/13 σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  Έφερε δε ως παράδειγμα το νησί των Σπετσών που και αυτό όπως ο Πόρος από το 1967 (επί χούντας) είχε κηρυχτεί «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
  Και όμως οι Σπετσιώτες κατάφεραν να προκαλέσουν ερμηνεία του ΥπΠΕΠΑΝ με την οποία ξεπέρασαν το πρόβλημα τους, και τα αυθαίρετα τους τακτοποιούνται με τον 4178/13 χωρίς κανένα πρόβλημα.
  2) Επειδή ο χαρακτηρισμός που έγινε το 1967 για το νησί της Σφαιρίας πάσχει ουσιαστικά και νομικά (κάτι που έχει διασταυρωθεί από σοβαρά νομικά γραφεία και κρατικές δνσεις), θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα την διαδικασία αποχαρακτηρισμού από «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» και να απεμπλακούμε από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Υπ.Πολιτισμού και τους σχετικούς κινδύνους, και όχι να ζητάμε από μόνοι μας να κηρυχτεί «ιστορικός τόπος» και να μπαίνουμε σε κίνδυνο μόνοι μας.
 • Τον Μάρτιο 2015, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όπου συζητείται (ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί δεν παρέστη) το αίτημα του Δήμου Πόρου να γίνει η Σφαιρία «Ιστορικός Τόπος» και ευτυχώς για τον Πόρο και τους κατοίκους του, απορρίπτεται !
  Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται από την νομοθεσία, ο αυτόματος αποχαρακτηρισμός και επαναχαρακτηρισμός που ζήτησε.
 • Στις 18 Ιουνίου 2015, το Υπ. Πολιτισμού αποστέλλει έγγραφο στον Δήμο με το οποίο μας λύνει ουσιαστικά τα χέρια να προχωρήσουμε στην «τακτοποίηση αυθαιρέτων», χωρίς όπως αναφέρει να χρειάζεται να χαρακτηριστεί η Σφαιρία «Ιστορικός Τόπος».
 • Ο κ. Δημητριάδης αντί μετά το παραπάνω έγγραφο, να ζητήσει άμεσα (αν και κατά την άποψη μας το έγγραφο του Υπ.Πολιτισμού ήταν αρκετό), από το ΥπΠΕΠΑΝ να αποδεχθεί την ερμηνεία του Υπ. Πολιτισμού για να ξεκινήσει η νομιμοποίηση, συνέχισε την εμμονή του και ξαναζητά από το Υπ.Πολιτισμού να ξαναπεράσει από το ΚΑΣ, για να χαρακτηριστεί ντε και καλά η Σφαιρία «Ιστορικός Τόπος».
 • Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, στο ΚΑΣ, έρχεται εκ νέου και πάλι το αίτημα του κ. Δημητριάδη για χαρακτηρισμό του Οικισμού ως «Ιστορικό Τόπος», και (ευτυχώς) το αίτημα του απορρίπτεται ξανά, για δεύτερη φορά ! Μάλιστα και πάλι δεν παρέστει ο δήμαρχος, αλλά στην θέση του έστειλε την κ. Κανατσίδου την οποία φυσικά το ΚΑΣ/ΚΝΣΜ δεν την δέχθηκε, καθότι δεν νομιμοποίητο να εκπροσωπήσει τον Δήμο.
 • Τελικά περί τα τέλη Αυγούστου, αποστέλλεται επιτέλους έγγραφο από τον Δήμο προς το ΥπΕΚΑ, προκειμένου να συμφωνήσει με την άποψη του Υπ. Πολιτισμού και να μπορούν να προχωρήσουν οι τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων στην Σφαιρία.
 • Και έτσι φτάνουμε στις 12 Οκτωβρίου, όπου το ΥΠΑΠΕΝ με την σειρά του, αποστέλλει έγγραφο στον δήμο όπου αποδέχεται την ερμηνεία του Υπ.Πολιτισμού και μπορούν οι Ποριώτες να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους.
 • Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, με επίσκεψη στα δύο Υπουργεία θα είχε διευθετηθεί το θέμα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών.
 • Δυστυχώς, οι εμμονές του κ. Δημητριάδη (ίσως μετά από τις συμβουλές εξωθεσμικών παραγόντων όπως συνηθίζει να λέει), στέρησαν από τους συμπολίτες μας χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, που θα μπορούσαν να διευθετήσουν τα αυθαίρετα τους σύμφωνα με τον 4039/2013
 • Παρόλα τα παραπάνω, ο κ. Δημητριάδης θριαμβολογεί !

Προσοχή αγαπητοί συμπολίτες, η δυνατότητα που δίνει ο νόμος 4178/2013 για τακτοποίηση των αυθαιρέτων, λήγει στις 8/2/2016. Δυστυχώς με την εξέλιξη που είχε αυτή η υπόθεση, οι Ποριώτες έχουν μπροστά τους λιγότερο από 4 μήνες για να δηλώσουν και τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Το γεγονός ότι καμία υπηρεσία και κανένα υπουργείο σχετικό με το θέμα δεν είχαν φροντήσει να διαβάσουν τις μεταβατικές διατάξεις του Ν.3028/2002 (ένα άρθρο 6-7 γραμμές), δεν σημαίνει ότι απαγορεύονταν οι τακτοποιήσεις στον Πόρο. Ο βασικός λόγος που δεν έγιναν προσπάθειες για να γίνουν, είναι γιατί υπήρχε σοβαρή περίπτωση να πληρωθούν παράβολα και να περιμένουν οι πολίτες μερικά χρόνια σε δικαστήρια μέχρι να βρουν το δίκιο τους και να προχωρήσουν οι υποθέσεις τους.

  Έγιναν δημοσιεύσεις, υπήρξε αλληλογραφία από τον δήμο και από ιδιώτες μηχανικούς, και πάλι πέρασαν 2 χρόνια μέχρι να καταλάβουν τι σήμαινε αυτή η παράγραφος του Ν.3028/2002 και τι σήμαινε μία μικρή φρασούλα στην παρένθεση, στο σχετικό εδάφιο του Ν.4178/13, όπου λέει ότι δεν τακτοποιούμε στα μνημεία όπως περιγράφονται στον 3028…. και όχι γενικά ότι “βαφτίζανε” μνημείο από τον καιρο του Νώε.

  Ελπίζω μόνο ο εφόσον ο νόμος ίσχυε για όλη την Ελλάδα για 2,5 χρόνια, να ισχύσει και για τον Πόρο 2,5 χρόνια…. ασχέτως της διαφοράς φάσης.

Σχολιάστε