Ο Πόρος τίμησε τον Στέλιο Σολομωνίδη (video)Στο γεμάτο υπαίθριο αμφιθέατρο του κτιρίου Συγγρού, τιμήθηκε από τον Δήμο Πόρου, το Σάββατο 7 Ιουλίου ο τ. Δήμαρχος Πόρου, γιατρός Στέλιος Σολομωνίδης.
Παρά την υπερβολική ζέστη, με ανοιχτές τις βεντάλιες και με μεγάλη υπομονή, άκουσαν οι Ποριώτες, τις ενδιαφέρουσες ομιλίες και καταχειροκρότησαν τον γιατρό Στέλιο Σολομωνίδη, που για τέσσερις τετραετίες, προσέφερε ανιδιοτελώς τις ιατρικές υπηρεσίες και του διετέλεσε δήμαρχος του νησιού.
Στην εκδήλωση μίλησαν: από το Μάσσαρι Κύπρου, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρ. Ελευθέριος Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο συναπάντημα Μάσσαρι Κύπρου και Πόρου και την οικογένεια Σολομωνίδη. Κατόπιν το λόγο πήρε ο πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Δροσινός με αναφορά στον πατέρα του Στέλιου Σολομωνίδη, Επαμεινώνδα και ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιάννη Μανιάτη, με θέμα το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Σολομωνίδη. Η ομιλία του τ. υφυπουργού Παιδείας κ. Γιώργου Καλού, που ακολούθησε, ήταν για πολλούς η πιο συγκινητική αφού ο κ. Καλός περιέγραψε διάφορα περιστατικά από τη ζωή του γιατρού, του δημάρχου και του ανθρώπου Στέλιου Σολομωνίδη.
Την δική τους μαρτυρία για τον γιατρό – άνθρωπο Στέλιο Σολομωνίδη κατέθεσαν γραπτώς και δύο συμπατριώτες που αδυνατούσαν να παραστούν στην εκδήλωση: ο Άλκης Δωρής που χάρη στην ηθική στήριξη του τότε Δημάρχου και γιατρού σπούδασε και υπηρετεί την ιατρική επιστήμη στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών και το σύντομο αφηγηματικό περιστατικό που συνέγραψε ο Άρις Αντάνης και χάρισε με το χιούμορ του το γέλιο στους παρισταμένους οι οποίοι φάνηκαν να συμφωνούν μαζί του πως το χιούμορ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Για την αγάπη και την προσφορά του κ. Σολομωνίδη μίλησε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου ΄΄Η Ποριώτισσα΄΄, Ελένη Καρλαγκίνη.
Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πόρου κ. Δημήτρης Στρατηγός ο οποίος αφού μίλησε για το τι αντιπροσώπευε για την δική του γενιά «ο ΄΄θείος΄΄ Στέλιος – όχι με την έννοια τη συγγενική, αλλά με αυτήν του έξοχου ανδρός», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, φώτισε με τη σειρά του κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία για την προσωπικότητα, αλλά και την πολύπλευρη προσφορά του Στέλιου Σολομωνίδη στον Πόρο και αφού ανέγνωσε την 74/2012 ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. Πόρου τον κάλεσε επί σκηνής για να του απονείμει εκ μέρους του Δ.Σ. και του λαού του Πόρου, την ύψιστη διάκριση, το μετάλλιο Τιμής και Ευποϊίας του Δήμου μας και ως αναμνηστικά της εκδήλωσης μια κασετίνα με αντίγραφα παλιών σφραγίδων του Δήμου Πόρου και ένα γλυπτό σε μάρμαρο που από τη μια πλευρά έχει ανάγλυφο το έμβλημα του Δήμου Πόρου και από την άλλη το σύμβολο των ιατρών.
Μετά την απαίτηση του Δημάρχου και του κοινού για λόγο, ο τιμώμενος Στέλιος Σολομωνίδης προσήλθε στο βήμα και είπε με το χαρακτηριστικό λεπτό χιούμορ του: «θα σας πω αυτό που έλεγαν όταν ήμασταν στην Ιατρική Σχολή όσοι δεν διέθεταν ευγλωττία: Δεν υπάρχει λόγος για λόγο», αναδεικνύοντας έτσι όχι μόνο το λεπτό χιούμορ το οποίο τον διέκρινε και τον διακρίνει σε όλη τη ζωή του, αλλά και την μετριοφροσύνη του.
Παίρνοντας καταχειροκροτούμενος το λόγο ο κ. Σολομωνίδης, δήλωσε συγκινημένος: «Δεν βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω. Πριν λίγους μήνες, έμαθα από πού είναι η καταγωγή μας, από το Μάσσαρι της Κύπρου, από τον εξαίρετο συμπολίτη και αδελφό Κύπριο Αντωνίου. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου ως γιατρός, δεν έκανα διάκριση σε κανένα, ούτε μέρα, ούτε νύχτα και προσέφερα όσο μπορούσα, όπως είχαμε ορκιστεί όταν παίρναμε το πτυχίο της ιατρικής, σε όλους αυτούς που με είχαν ανάγκη σε Πόρο και Τροιζηνία. Προς όλους εσάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την αγάπη που μου δείχνετε, με την οποία είχα το κουράγιο να ανταποκρίνομαι σε όλα αυτά που λέγονται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας».
Κατόπιν, του προσφέρθηκαν ανθοδέσμη και αναμνηστικό γλυπτό του Γ. Ξενούλη εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου και αναμνηστικά δώρα από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μάσσαρι Κύπρου κ. Ελευθέριο Αντωνίου, κατέβηκε συγκινημένος από τη σκηνή και χαιρέτισε έναν – έναν όλους τους παρισταμένους που ήθελαν να του εκφράσουν προσωπικά την αγάπη τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν όλοι τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αναχώρηση για την Έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων που είχαν αναρτηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού από το Μάσσαρι της Κύπρου (τόπος καταγωγής της οικογένειας Σολομωνίδη) και από τον Πόρο (τόπος εγκατάστασης και μόνιμης κατοικίας).
Στην εκδήλωση την ευχάριστη μουσική νότα έδωσε ο Άρης Ροής, ο οποίος και ερμήνευσε δύο τραγούδια, παίζοντας κιθάρα: το τραγούδι ΄΄Χρυσοπράσινο φύλλο΄΄ για την Κύπρο και το τραγούδι ΄΄Όμορφη και παράξενη πατρίδα΄΄ σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και Δημήτρη Λάγιου που συγκίνησαν τόσο τον τιμώμενο όσο και το κοινό.
Το δροσερό κέρασμα, δεν ήταν άλλο από ντόπια χειροποίητη λεμονάδα που προσέφεραν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, η Δημοτική Αρχή του όμορου Δήμου Τροιζηνίας, ο τ. Δήμαρχος Σπύρος Σπυρίδων κ.ά.
Την Κυριακή 8 Ιουλίου τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 486 Εθνομαρτύρων – κληρικών και λαϊκών- της 9ης Ιουλίου 1821 (μεταξύ των οποίων και ο Σόλων Σολωμής, πρόγονος Σολομωνίδη), από τον ηγούμενο της Ι.Μ. Λουκά Ζήσιμο, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, της Κυπριακής Αντιπροσωπείας και πολιτών μας.
Ο Δήμαρχος Πόρου ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν με κάθε τρόπο για την επιτυχή πραγματοποίηση της Τιμητικής Εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους παρισταμένους που με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο έδειξαν την εκτίμησή τους στον κ. Στυλιανό – Επαμεινώνδα Σολομωνίδη για την προσφορά του.

Δείτε το βίντεο του Βασίλη Κολοκύθα από την εκδήλωση.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Άρις Αντάνης says:

    Αυτό θα πει “ρεπορτάζ”,΄κυρίες και κύριοι! ΚΟΜΠΛΕ !
    Συγχαρητήρια στο συντάκτη – δεν αναφέρεται το όνομά του-και στο Βασίλη Κολοκύθα για το υπέροχο βίντεο.
    Νομίζω ότι τελικά είναι πιο χρήσιμο να θίγουμε τα “καλώς κείμενα”. Και κείμενα όπως το πιο πάνω αποτελούν παράδειγμα. Το καλό να λέγεται.Μπράβο…
    Άρις Αντάνης

Σχολιάστε