Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πόρου και Τροιζηνίας: Συζήτηση για γεωργικά προβλήματα στο ΓαλατάsyrizaagroΜετά τη ευαισθητοποίηση του βουλευτή Αργολίδας Δημ. Κοδέλα για την επικείμενη καταστροφή του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου η οποία ευαισθητοποίηση μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες ενέργειες με πρώτη την υποβολή ερώτησης προς τον ΥΠΑΑΤ (Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), η Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Γυμνάσιο Γαλατά δημόσια συζήτηση για Γεωργικά προβλήματα με πρώτο το ζήτημα του Δενδροκομικού Σταθμού.
Σήκωσαν το βάρος της ανάπτυξης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των απαντήσεων σε ερωτήματα που διατυπώθηκαν και απεικόνιζαν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου οι Δημ. Κοδέλας, γεωπόνος, βουλευτής Αργολίδας και Ειρήνη Κατσινοπούλου, γεωπόνος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής αγροτικού.
Η συμμετοχή από μέρους των αγροτών μικρή ως προς τον αριθμό, αλλά και δικαιολογημένη εν μέρει, αφού επικρατεί απαισιοδοξία από την αδιαφορία των Κυβερνήσεων για τη Γεωργία.
Ο προβληματισμός όμως υψηλού επιπέδου μιας και πήραν μέρος στη συζήτηση άνθρωποι με βαθειά γνώση των αγροτικών προβλημάτων.
Κυριάρχησαν τοποθετήσεις που αναδείκνυαν την αγωνία των αγροτών για ζητήματα που υπάρχουν και λύση δεν βρίσκουν όπως:
• Το ζήτημα των ξένων εργατών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
• Το θέμα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που εξαρτάται από παράγοντες όπως κόστη εισροών, και που νοθεύεται από συνθήκες, συμβάσεις, Ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων, αλλά και χαρακτηρισμό από άλλες χώρες της Ε.Ε. ως κοινοτικών προϊόντων εισαγόμενων από τρίτες χώρες, κλπ.
• Το ζήτημα της συνταγογράφησης των λιπασμάτων και φαρμάκων.
• Το ζήτημα του γενετικού υλικού που, όπως και της κατοχύρωσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών, έχει άμεση επίπτωση στην παραγωγή και στη διάθεση των προϊόντων.
• Το ζήτημα της δομής των Γεωργικών υπηρεσιών της Πολιτείας, ώστε να είναι αποδοτικές και να συνεισφέρουν στην αγροτική παραγωγή.
• Το ζήτημα του καθορισμού ζωνών γεωργικής γης ως υψηλής παραγωγικότητας και άλλων διαβαθμίσεων με την ανάλογη προστασία.
• Το ζήτημα της διάθεσης παραγωγικών εδαφών για δραστηριότητες ξένες προς τη Γεωργία όπως φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα.
• Το ζήτημα της εμπορίας των προϊόντων που έχει περάσει σε μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ-μάρκετ, κ.λ.π.

Τη συζήτηση που διήρκεσε το σεβαστό χρόνο των 4 ωρών γεγονός που δείχνει και το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων.
Ο Κ. Καραγιάννης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό υποδεχόμενος και τους ομιλητές, αναφέρθηκε στη σημασία της Γεωργικής παραγωγής και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Δενδροκομικού Σταθμού με την απαιτούμενη στελέχωσή του.
Τη συζήτηση διηύθυνε ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος που έκανε σύντομη εισαγωγή για το θέμα της εκδήλωσης.

Τ.Γ.
Σχολιάστε