Ο Δήμος Πόρου τίμησε τους αρχαιολόγους Ελένη Κονσολάκη – Γιαννοπούλου και Arto PenttinenDSCN1270Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και Βραδιά Ερευνητή, ο Δήμος Πόρου πραγματοποίησε στο υπαίθριο αμφιθέατρο Συγγρού εκδήλωση για να τιμήσει τους αρχαιολόγους Ελένη Κονσολάκη – Γιαννοπούλου και Arto Penttinen για την συμβολή τους στην ανάδειξη του Πόρου ως τόπου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε υπαίθρια έκθεση όπου παρουσιάζονταν με φωτογραφικό υλικό και στοιχεία το έργο της ανασκαφής στον Κάβο Βασίλη και στην Βραχονησίδα Μόδι, καθώς και οι εργασίες και τα ευρήματα των επιστημόνων του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών από το Ιερό του Ποσειδώνα.

Ο Δήμαρχος Πόρου, αφού προσφώνησε τους παρισταμένους, ευχαρίστησε τους τιμώμενους για την προσφορά τους και αναφέρθηκε στο πολυετές έργο τους, τονίζοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης της Σουηδίας στην  επιτυχία των ερευνών στο Ιερό του Ποσειδώνα, χάρη στην χρηματοδότηση που επί 9 έτη προσέφερε.  Τέλος, αναφέρθηκε στη βούληση να τιμηθεί τόσο το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης της Σουηδίας όσο και οι αρχαιολόγοι σε εκδήλωση που θα αποφασιστεί από κοινού με τους αρμόδιους φορείς, και στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να  παρίστανται θεσμικοί εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Σουηδία.

DSCN1267Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η επί 30 έτη στον τόπο μας αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελένη Κονσολάκη – Γιαννοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην συμβολή της στον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου, στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν για τη γνωριμία μαθητών του Λυκείου με τις τέχνες και τους καλλιτέχνες, στις μεγάλες ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποίησε στην περιοχή του Πόρου, στον Κάβο Βασίλη, στη βραχονησίδα Μόδι, στο Μπίστι  και σε 8 συνολικά περιοχές, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που κατέστησαν τον Πόρο έναν σημαντικό αρχαιολογικό προορισμό. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της να καλέσει το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στον Πόρο να αρχίσει έρευνα στο Ιερό του Ποσειδώνα και στα επιτυχή αποτελέσματα των εργασιών εκεί και στη μεταξύ τους συνεργασία.

DSCN1264Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο διευθυντής του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Άρτο Πέντινεν, αρχαιολόγος, ο οποίος εργάζεται στον χώρο του Ιερού επί 17 συνεχή έτη, από το 1997 έως σήμερα, και προΐσταται του Ερευνητικού Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία: η πόλη, ο θεός, η θάλασσα΄΄. Ο κ. Πέντινεν αναφέρθηκε στις εργασίες που έχουν γίνει στο Ιερό, και στις σημαντικές ανακαλύψεις, ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον Πόρο το 1894, χρονιά όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφή από τους Σουηδούς και ευχαρίστησε τον Δήμο Πόρου για τη συνεργασία.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πόρου, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, απένειμε αναμνηστικό στους δύο αρχαιολόγους που επάξια φέρουν τον τίτλο του αρχαιολόγου – ερευνητή.

DSCN1263Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Άδωνις Κύρου, εκδότις, ερευνητής και φίλος της αρχαιολογίας και του Πόρου, ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Αγουρίδης με την ομάδα που πραγματοποιεί ενάλιες έρευνες στο Μόδι την περίοδο αυτή, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των μελών του νεοσύστατου Σωματείου ΄΄Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου΄΄ από τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή Τροιζηνίας.
Σχολιάστε