Ο Δήμος Πόρου για το κτήριο ΠΙΚΠΑP9050036Ο Δήμος Πόρου, εξέδωσε την ακόλουθη ενημέρωση, σχετικά με το κτήριο ΠΙΚΠΑ στον Πόρο: 

 

Απαντώντας σε ανακριβές δημοσίευμα της ιστοσελίδας porosplus.gr, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε τέσσερις μόλις μέρες μετά την εγκατάστασή της η νέα δημοτική αρχή (5.9.2014), διαπίστωσε ότι οι χώροι του κτηρίου ΠΙΚΠΑ, στο οποίο στεγάζονται τα Περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας Γαλατά και το δημοτικό φυσιοθεραπευτήριο, βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση, υπό απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες και υπό πολυετή πλήρη εγκατάλειψη (μεταξύ άλλων βρέθηκαν φωλιές και περιττώματα περιστεριών, σπασμένα τζάμια, δύο βρύσες που έτρεχαν με συνεχή ροή επί χρόνια κ.α.).

Κατόπιν υπηρεσιακής αλληλογραφίας με τους προϊσταμένους του Δήμου και της ΔΗΚΕΠ, αλλά και επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης διαπίστωσε ότι το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας και ότι δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ, καμία συμβατική σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του Δήμου Πόρου και καμία αστική, διοικητική, οικονομική και πραγματική ευθύνη και δράση κανενός εκ των δύο οργανισμών για την καθαριότητα, την ασφάλεια και τις καταναλώσεις νερού και ρεύματος του κτηρίου. Επιπρόσθετα, το κτήριο δεν έχει πολεοδομική άδεια, ούτε έχει νομιμοποιηθεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.

Ο Δήμαρχος διαπίστωσε επίσης ότι με την υπ’ αριθμ. 214/2004 Απόφασή του ΔΣ, είχε αποφασιστεί να προσφύγει ο Δήμος κατά των Αποφάσεων με τις οποίες ο Δήμος Πειραιά είχε εγγράψει το κτήριο ως δικό του περιουσιακό στοιχείο. Ωστόσο, ο Δήμος Πόρου ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης και στην εξ αναβολής συζήτηση δεν παραστάθηκε, με αποτέλεσμα να χαθεί η προσφυγή. Ο κ. Δημητριάδης διαπίστωσε επίσης ότι, με την υπ’ αριθμ. 122/2009 Απόφαση του ΔΣ, είχε αποφασιστεί να αιτηθεί ο Δήμος από το Υπουργείο Υγείας τη δωρεάν διάθεση χρήσης του κτιρίου για 50 έτη. Ωστόσο, η Απόφαση αυτή δεν διαβιβάστηκε ποτέ στο Υπουργείο και έτσι το αίτημα δεν υποβλήθηκε.

Λαμβάνοντας πλήρη εικόνα όλων των ανωτέρω, ο Δήμαρχος στις 6.11.2014 απέστειλε επείγον έγγραφο (με επισυναπτόμενες φωτογραφίες που καταγράφουν την τραγική κατάσταση του κτηρίου) στον Διοικητή της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας (ΔΥΠΕ Πειραιά), με το οποίο πρότεινε α) να μεταστεγαστούν προσωρινά τα ιατρεία στο κτήριο ΚΑΠΗ και β) να διενεργηθούν νομίμως οι επιβεβλημένες και επείγουσες ενέργειες αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου (τις οποίες προφανώς ο Δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει με κανέναν τρόπο σε κτήριο ιδιοκτησίας τρίτου).

Ωστόσο, η αρμόδια Διεύθυνση δεν απάντησε και έτσι ο Δήμαρχος απέστειλε νέα επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στον Διοικητή της και στις 30.3.2015 εισηγήθηκε στο ΔΣ, το οποίο και έλαβε την σχετική Απόφαση: «α) να αιτηθεί ο Δήμος στο Υπουργείο Υγείας την παραχώρηση του κτιρίου ΠΙΚΠΑ Πόρου στον Δήμο Πόρου, β) Την δημιουργία αυτοτελούς Κέντρου Υγείας στο νησί του Πόρου και την εγκατάστασή του στο κτήριο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου ή την ισοδύναμη αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων, με αυτοτελή εξοπλισμό και στελέχωση (ασθενοφόρο, 24ωρη βάρδια ιατρών και οδηγού ασθενοφόρου, κοινή στελέχωση με το Κ.Υ.Γαλατά σε ό,τι αφορά τις πλέον εξειδικευμένες ειδικότητες) και την προσωρινή μεταστέγασή τους σε κάθε περίπτωση στο κτήριο Κ.Α.Π.Η». Την εν λόγω Απόφαση καταψήφισε η παράταξη Σπυρίδωνα, η οποία για τρίτη φορά ιστορικά μπήκε εμπόδιο στην διεκδίκηση του κτηρίου από τον Δήμο (ευτυχώς αυτή την φορά, μόνο με την μειοψηφική της ψήφο).

Στη συνέχεια, ο Δήμος διαβίβασε την Απόφαση στο Υπουργείο Υγείας και ακολούθως  απέστειλε δύο ακόμα έγγραφα στο Υπουργείο και τρία ακόμα στο νέο Διοικητή της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας (συνολικά 8 έγγραφα σε 10 μήνες), με τα οποία υπενθυμίζει το θέμα και ζητάει επιτακτικά την μεταστέγαση των ιατρείων (αλλά και την τοποθέτηση των γιατρών που λείπουν από το Κ.Υ. Γαλατά). Με δεδομένη την πλήρη σιωπή του Υπουργείου, την Δευτέρα 29.9.2015 ο Δήμαρχος, μέλη της δημοτικής αρχής, ο μηχανικός του Δήμου, ο φυσιοθεραπευτής του Δήμου και η γιατρός του Κέντρου Υγείας, πραγματοποίησαν κοινή αυτοψία στο κτήριο ΚΑΠΗ, προκειμένου να συναποφασιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την άμεση, εντός του Οκτωβρίου, μεταφορά εκεί των Ιατρείων. Κατά μεγάλη σύμπτωση, την επόμενη ακριβώς μέρα, η ιστοσελίδα porosplus.gr ανακάλυψε ξαφνικά το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης του ΠΙΚΠΑ, διαστρεβλώνοντας κατά την παρουσίασή του τα πραγματικά δεδομένα.

 

Αποκαθιστώντας την αλήθεια, ο Δήμος επαναλαμβάνει ότι η μεταφορά των Ιατρείων στο κτήριο ΚΑΠΗ είναι μονόδρομος και διαβεβαιώνει ότι με την συντέλεσή της, η παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί μας θα αναβαθμιστεί εντυπωσιακά. Την εναλλακτική την ζήσαμε τόσα χρόνια και προσβάλει τον πολιτισμό μας. Ενημερώνει επίσης με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι όλες οι αναφορές της ιστοσελίδας σε δήθεν παραχώρηση του κτηρίου ΠΙΚΠΑ στον Δήμο είναι ΨΕΥΔΕΙΣ και την προκαλεί να δημοσιεύσει τα έγγραφα που τις στηρίζουν. Θυμίζουμε άλλωστε ότι όταν στις 30.3.2015 το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ, τα μέλη της μειοψηφίας δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν κάποιο έγγραφο που θα μετρίαζε τις διαχρονικές ευθύνες τους για την διαχείριση του θέματος έως το 2014 και ότι ο επικεφαλής της παράταξής τους (Δήμαρχος τα κρίσιμα έτη 1993 και 2004), δεν παραβρέθηκε καν στη συνεδρίαση…

Τέλος, είναι τουλάχιστον προκλητικό όσοι επί δεκαετίες αποδέχτηκαν το γεγονός ότι ο Πόρος είναι ίσως το μόνο νησί του πληθυσμιακού μεγέθους του στην Ελλάδα, που δεν έχει κανενός είδους νοσοκομείο, Κ.Υ., ή ιατρείο με 24ωρη βάρδια ιατρού και ασθενοφόρου, να ειρωνεύονται, να καταψηφίζουν και να βάζουν εμπόδια στην έντιμη προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής να φέρει στο νησί 24ωρη βάρδια γιατρού και ασθενοφόρου.

 

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΠΑΚΩΜΟ says:

    Είναι λογικό κάποια έντυπα να μεταφέρουν πληροφορίες που τους δίνουν φιλικά τους πρόσωπα χωρίς να εξετάζουν την εγκυρότητα των μεταφερομένων αλλά και τα κίνητρα των πληροφοριοδοτών τους.

Σχολιάστε