Ολική αντικατάσταση χρειάζεται το δίκτυο αποχέτευσης του ΒΙΟΚΑ – Τι έδειξε η βιντεοσκόπησηOLYMPUS DIGITAL CAMERAΣημαντικές αποκαλύψεις προκύπτουν μέσα από την νέα ενημερωτική επιστολή του Δημάρχου Πόρου, προς την Περιφερειακή Αρχή και προς Εισαγγελείς, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός Πόρου – Γαλατά.

Τα νέα στοιχεία. προκύπτουν μετά από την έκθεση της βιντεοσκόπησης που έγινε στα τέλη του 2013 στο εσωτερικό του βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης που διατρέχει τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού του Πόρου, και που έδειξε επακριβώς τι συμβαίνει με το δίκτυο.

Σύμφωνα λοιπόν με την σχετική έκθεση, οι σημαντικές βλάβες που παρουσιάζει το δίκτυο αποχέτευσης, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο αγωγός χρίζει ολικής αντικατάστασης!

Διαβάστε παρακάτω το έγγραφο του Δημάρχου Πόρου που καταγράφει αναλυτικά σε τι κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο:

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρ. Δούρου

            2. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής, κ. Τ. Χατζηπέρο

            3. Γεν. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης Αττικής, κ. Εμμ. Αγγελάκα

 

ΚΟΙΝ: 1. Γρ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος (υπόψη χειριζομένου

την υπ’ αριθμό 111 ποινική δικογραφία Επίκουρου Εισαγγελέα)

            2. κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά (σε συνέχεια

του υπ’ αριθμό πρωτ. 29/10.12.2013 εγγράφου της τότε παράταξης

μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πόρου και σειράς αναφορών των τ.

επικεφαλής παρατάξεων μειοψηφίας, Ι. Δημητριάδη και Δ. Πάνου)

3. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

            4. Α.Τ. Πόρου

5. Λιμεναρχείο Πόρου

 

ΘΕΜΑ: Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τη μη – λειτουργία

             του ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά (3ο κατά σειρά έγγραφο)

Σχετ. : Τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 6627/2.10.2014 και 6833/9.10.2014 έγγραφά μας

 

Σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων μας, επισημαίνουμε τα κάτωθι:

1. Στις 30.10.2014 λάβαμε αντίγραφα της βιντεοσκόπησης που έγινε στα τέλη του 2013 στο εσωτερικό του βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης που διατρέχει τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού του Πόρου (έργο που κατασκευάστηκε την περίοδο 2005 – 2007, σε αντικατάσταση του κακότεχνου έργου που είχε παραδοθεί το 1994). Όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της σχετικής έκθεσης, σε σύνολο 30 φρεατίων τα 18 χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ σε σύνολο 29 ενδιάμεσων τμημάτων του αγωγού τα 19 παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες που συνολικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αγωγός χρήζει ολικής αντικατάστασης. Σημειώνουμε δε ότι μεγάλο τμήμα του (παραδομένου) δικτύου στον παραδοσιακό οικισμό (περιοχή Πούντας), δεν έχει συνδεθεί ποτέ και δεν βιντεοσκοπήθηκε.

2.  Σε επιθεώρηση που διεξήχθη στις 30.10.2014, στην οποία μετείχαν  τεχνικό κλιμάκιο της Π.Ε. Νήσων, τεχνικό κλιμάκιο, τεχνικοί σύμβουλοι και η πολιτική ηγεσία του Δήμου Πόρου και ιδιώτες τεχνικοί, διαπιστώθηκε ότι  σε σύνολο 20 αντλιών που προδιαγράφονται για το δίκτυο μεταφοράς λυμάτων, υφίστανται εγκατεστημένες μόνο 14, εκ των οποίων βρίσκονται σε λειτουργία μόνο οι 10, εκ των οποίων μόνον οι 7 διαθέτουν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Επίσης, σε όλα τα αντλιοστάσια υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα χημικής και ηλεκτρολυτικής διάβρωσης, ενώ σχεδόν όλα τα καλύμματα επί του παραλιακού οδοστρώματος χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

3. Κοινή άποψη των συμμετεχόντων στις πρόσφατες αυτοψίες είναι ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του Βιολογικού είναι η αθρόα εισροή θαλασσινού ύδατος στο δίκτυο. Η εισροή αυτή α) επιβαρύνει με πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου φορτίο το δίκτυο μεταφοράς, β) προκαλεί χημικές αντιδράσεις που διαβρώνουν τάχιστα τον μηχανολογικό εξοπλισμό και γ) λειτουργεί αμφίδρομα με αποτέλεσμα ακάθαρτα ύδατα να διαρρέουν στη θάλασσα. Ενώ το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους, ποτέ δεν έχει καταγραφεί επισήμως και ποτέ δεν έχει ληφθεί υπόψη στις διαδοχικές Μελέτες που έχουν εκτελεσθεί έως σήμερα για την «βελτίωση», «συντήρηση» κτλ του δικτύου. Αντίθετα, οι Μελέτες αυτές έχουν αγνοήσει παντελώς την υπάρχουσα κατάσταση και έχουν βασισθεί μεθοδολογικά μόνο στη βιβλιογραφία και στην παραδοχή ότι δεν υπάρχουν κακοτεχνίες. Έτσι, κάθε έργο ή εργασία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχει εκτελεστεί με νομοτελειακά αναμενόμενη αποτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των αυτοψιών, ακούσαμε από τα πλέον αρμόδια χείλη το σκεπτικό ότι: «Οι εργασίες που εκτελέστηκαν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σκάνδαλο, γιατί οι εργασίες εφαρμόζουν πιστά τις μελέτες και οι μελέτες βασίζονται πιστά στη θεωρία». Επίσης, ακούσαμε ότι: «Αν μια μελέτη λέει ότι ο γάιδαρος πετάει, τότε μια εργολαβία που βάζει τον γάιδαρο να πετάξει είναι σωστή».

4. Τέλος, σε ό,τι αφορά την μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού (της οποίας, όπως έχουμε αναφέρει, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός έχει υποστεί ολική καταστροφή), σάς αναφέρουμε ότι σε μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησε η Επιτροπή Διαχείρισης ΒΙΟΚΑ του ΔΣ Πόρου στις 27.10.2014, διαπιστώθηκαν εμφανείς ρωγμές σε τοιχία, θεμέλια και στο έδαφος θεμελίωσης δεξαμενών και κτηρίων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο τον άμεσο εδαφοτεχνικό και στατικό έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων της μονάδας και παρακαλούμε όπως η Περιφέρεια συνδράμει σε αυτόν με τη διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης από αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο.

 

 

 

ο Δήμαρχος Πόρου

 

Ιωάννης Δημητριάδης

 
Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. maria says:

  Μην πει κανείς ότι δεν φταίει ο Στρατηγός γιατί θα βγεί εκτός γραμμής….χαχαχαχα.

 2. Δημήτριος Λιταριδις says:

  Η υπεφθινη,, θα πρέπει να ΤΗΜΩΡΙΘΟΥΝ
  Παραδειγματικά

 3. Κων/νος Παπουλιας says:

  Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στον Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο και ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΣΧΟΣ για την υφιστάμενη κατάσταση όλου του έργου αποχέτευσης!

 4. Παναγιώτης Μουστάκας says:

  Διαφωνώ με την τελευταία παράγραφο του εγγράφου με την οποία ο κ.Δήμαρχος ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ την κ.Περιφερειάρχη ενώ ,κατά την γνώμη μο,και νομίζω ότι με αυτήν θα συμφωνούν και οι περισσότεροι Ποριότες,θα έπρεπε να ΑΠΑΙΤΕΙ όχι μόνο την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ αλλά και τον έλεγχο και την αυστηρά τιμωρία των υπευθύνων.

 5. Κυριακος says:

  Μπορεί οι δήμαρχοι να έχουν την πολιτική ευθύνη αλλα βασικη ευθύνη έχουν οι υπεύθυνοι μηχανικοί που παρέλαβαν τα έργα και όταν έβλεπαν κάτι λάθος τα άρπαζαν απο τους εργολάβους όπως έγινε και στο δημοτικο γυμνάσιο και στη ξύλινη προβλήτα και στη τσιμεντένια που βουλιαξε και στο δίκτυο του βιολογικού που όταν ένας ντόπιος φωτογράφος εβγαλε φωτο τους σωλήνες που μπροστά στο μαγαζί του είχαν τοποθετηθεί ανάποδα πήγαν να τον δείρουν και στο δημοτικο στον αγ στεφανο που είναι παράνομο και δεν έχει κυλικείο και στο γηροκομείο που εγινε αυτο το αίσχος!!!για μένα φταίει το μπουρδελο το κράτος που τρέφει κάτι τύπους σαν τον και όλους αυτους τα λαμογια.και τέλος φταιμε και εμείς που δεν ξεσηκωνόμαστε όταν έρχονται τα λαμογια οι πολιτικοί με καράβι του ναυτικού τους περιμένει η λιμουζίνα να τους πάει στο γηπεδο για ορκομωσια η έρχονται με ελικόπτερο και δεν κλείνουμε το δρομο να ακουστουν σε όλη την Ελλάδα τα προβλήματα μας.οι αγώνες δεν κερδίζονται με τα κινητά και ταlaptop θέλει και λίγο ταλαιπωρία με ορθοστασία και φωνες.

 6. βεσσαλάς γιώργος says:

  Είναι λάθος του Δήμου να ζητάει υποχρεωτικά την σύνδεση με το δίκτυο και να απειλεί με πρόστιμα τους δημότες. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι για να ρίχνετε τα λύματα στην θάλασσα και να ζητάτε να σας πληρώσουν κι από πάνω. Αν δεν τολμάτε να βρείτε τους υπεύθυνους να πάτε ξάνα στα σπίτια σας.

 7. Αντώνης Βιρβίλης says:

  Θέλω επιτέλους να δω κάποιους φυλακή και κατασχέσεις περιουσιών για τη ζημία, θετική και αποθετική, που προκάλεσαν στον τόπο…

 8. ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΟΤΙΣΑ says:

  Αμα τους δειτε γραψτε μου κ.Βιρβίλη. Το μόνο που θα δείτε είναι βαρυσήμαντες δηλώσεις όπως του Χατζηπέρου και του Δημητριάδη εχθές.Για την ιστορία να σας πω οτι τα όποια αδικηματα βαραίνουν μελετητές, εργολάβους Νομάρχες κλπ. έχουν παραγραφεί και το ξέρουν όλοι όσοι βγαίνουν σήμερα και κάνουν τα κοκόρια και τους τίμιους πολιτευτές που θα τιμωρήσουν τους κακούς του παρελθόντος.

 9. έτσι απο περιέργεια... says:

  …ελπίδα ή ανακούφιση είναι αυτό Μάριε Πενταγιώτη?

 10. ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΟΤΙΣΑ says:

  Την ελπιδα σας την εχετε την προσωποποιησει στον Δημητριαδη. Για ανακουφιση να πατε στην τουαλέτα κ. Σπύρο..

 11. Sinner says:

  Μου αρέσει που κάποιοι σε καποια άλλη ανάρτηση κόπτονταν περι “θάρρους της γνώμης” και “μιλάνε επωνύμως” όταν έπιαναν στο στόμα τους παιδιά και οικογένειες και τωρα εκφράζονται “ετσι απο περιέργεια…”

  Ααα, κακομοίρηδες…γελάνε και τα βράχια του Ρολογιού με την γραφικότητα σας…

Σχολιάστε