Οι πατριώτες – Μια ματιά στο Κ.Υ. ΓαλατάΠαρασκευή 26 Οκτώβρη, Κέντρο Υγείας Γαλατά, δηλαδή ολόκληρης της Τροιζηνίας. Κέντρο Υγείας άδειο. Ένας διάδρομος, το ακτινολογικό, τα φορεία. Ψυχή.

Ο διάδρομος των κελιών βραχείας νοσηλείας, το γραφείο του διευθυντού.
Το Κενό.


Τι είχε συμβεί;
Είχα φέρει στο Κ.Υ. συγγενικό μου πρόσωπο για νοσηλεία μιας περίπου ώρας.
Μόλις άρχισε η αγωγή για τον ασθενή και δεν μπορούσαμε να φύγει και να έλθουμε άλλη μέρα, ένα τηλεφώνημα:
‘’Άνθρωπος κινδυνεύει’’.
Στο Κέντρο υγείας μια πεπειραμένη γιατρός, μια νοσοκόμα και ένας οδηγός.
«Φεύγουμε».
Ειδοποιούν τον διευθυντή ο οποίος είχε μείνει μέσα στο Κ.Υ. για δύο συνεχή 24ωρα και μόλις είχε φτάσει σπίτι του.
Παίρνουν και την έγκρισή του: «Φύγετε και εγώ έρχομαι το συντομώτερο». – Δεν υπάρχει άλλος γιατρός.
Φεύγοντας με το ασθενοφόρο μας λένε: «Εμείς φεύγουμε για το ‘’περιστατικό’’, κλειδώνουμε το Κέντρο, εσείς καθήστε μέσα ώσπου να γυρίσουμε ή ώσπου να ‘ρθει ο Δ/ντής».
Είχα μαζί μου το κινητό μου και αισθανόμενος τη μονάξια και ανησυχών μήπως και πάθει κάτι το συγγενικό μου πρόσωπο κατά την διάρκεια της νοσηλείας ‘’βγάζω’’ φωτογραφίες.

Το ακτινολογικό.
Να συμβεί ένα ατύχημα ‘’Θεός φυλάξει’’ δεν υπάρχει άνθρωπος να διαγνώσει.


Το ιατρείο Εφημερίας.
Εδώ ποτέ δεν πρέπει να απουσιάζει γιατρός.
Η πρώτη υποδοχή του έχοντος ανάγκη για μια πρώτη διάγνωση, για πρώτες βοήθειες, για να συνεχίσει τις εξετάσεις στα άλλα τμήματα του Κ.Υ.
Κανείς.
Δεν έχουμε λεφτά.
Αλλά να! Μαθαίνουμε: ‘’80εκ. για να φέρουμε το νερό από την ομβροδεξαμενή του Καρατζά στην Καλλονή και για να το ξαναπάμε(;;;) στον Καρατζά’’. Αυτό το θέμα δεν το ξέρω καλά και δεν το πιστεύω ότι ο αγωγός Καρατζά – Καλλονής θα είναι διπλής ενέργειας. Κάθε δημόσια πληροφόρηση επιθυμητή.
Και ξαναμαθαίνουμε: ‘’20εκ. Για να διανοίξουμε ένα δρομάκι’’. Και αυτό δεν το καλοξέρω γιατί δεν το βρίσκω στο ‘’Διαφάνεια’’. Που τα βάζουνε και δεν τα βρίσκουμε;
Και τρίτη φορά ξαναμαθαίνουμε ‘’1,2εκ. για να τσιμεντοστρώσουμε τα δρομάκια του Λεμονοδάσους’’.
Όταν για τη σήμανση των μονοπατιών στην Πάτμο, το ιερό νησί ξοδεύτηκαν μόλις 2.000 Ευρώ ανά μονοπάτι, εδώ 300.000 ανά μονοπάτι.
Και πάλι διαβάζω σε παράπλευρη στήλη του Porosnews ότι ο περιφερειάρχης κ. Γ. Σγουρός αλληλοσυγχαιρόμενος θριαμβευτικά με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δ. Κατσικάρη αναγγέλουν ότι:
«Ξεπερνώντας γραφειοκρατικές εμπλοκές και δυστοκίες και έχοντας πάντα ως βασική προϋπόθεση την κατάθεση ώριμων μελετών από τους Δήμους, αποδεικνύουμε σε καθημερινή βάση την πρόθεσή μας να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομών, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών».
Ήθελα νά ‘ξερα, η απρόσκοπτη λειτουργία του Κ. Υ. όπου βρίσκουν φροντίδα οι άποροι, οι συνταξιούχοι που τους έχει ρημάξει η ασυνειδησία των κυβερνώντων μας, οι άνεργοι που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, οι γονείς με μικρά παιδιά που δεν ξέρουν ‘’που την κεφαλή κλίναι’’, δεν αποτελεί καθημερινότητα των πολιτών και όχι απλά καθημερινότητα αλλά ΑΝΑΓΚΗ;
Ήθελα νά ‘ξερα ποιοί ‘’εγκέφαλοι’’ αξιολογούν τις καθημερινές μας ανάγκες. (Βλέπετε είμαι πολύ ευγενής χρησιμοποιώντας τη λέξη ‘’εγκέφαλοι’’ αντί άλλων κακόηχων και πολύ συνηθισμένων στην πιάτσα).

Ο εξοπλισμός καλός αλλά οι εργολάβοι δεν έχουν τίποτα να φάνε από τη λειρουργία του. Και μένει χωρίς νοσηλευτή.


Ερευνητικά προγράμματα!
Οράματα μιας γενιάς που τη βρίζουν και τη συκοφαντούν σύμπασα ανοήτως και εμπαθώς σήμερα.
Αν τα δώσουμε σ’ εργολάβο θα ‘’τρέξουν’’. Όπως και το Κ.Υ. θα δουλεύει ‘’στην τρίχα’’.
Ένας γιατρός από το Τζάνειο για ναέλθει να δουλέψει εδώ θέλει 200, επαναλαμβάνω , 200 μόνο ευρώ το μήνα για να νοικιάσει ένα δωμάτιο, να συμπληρώσει το μισθό του που δεν του φτάνει για να ζήσει.
Μήπως μας ακούει κανένας;

Ερημιά.
Τάσος Γκούμας.
Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Φίλε Τάσσο, είναι κάποιοι άνθρωποι που λειτουργούν σαν “άξονες” της γης.
  Για ένα τόσο σοβαρό θέμα και μάλιστα γραμμένο με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, με φωτογραφίες, με ντοκουμέντα, θα περίμενε κανείς να υπάρχει πληθώρα σχολίων, γιατί μας αφορά όλους.
  Μόνο άμα βρεθούμε στην ανάγκη-χτύπα ξύλο- θυμώνουμε, παραπονιόμαστε, αγανακτούμε για τις ελλείψεις και χαλάμε τον κόσμο. Μόνο που τότε δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Τώρα είναι και έχουμε αργήσει.
  Τα συγχαρητήριά μου που ασχολείσαι και γράφεις και θίγεις τα κακώς κείμενα.
  Είμαστε μαζί σου.
  Άρις Αντάνης
  Δημότης Πόρου

 2. Γιάννης Δρούγκας says:

  Όταν γίνεται πορεία με αφορμή την διακοπή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ (λες και αν λείψει θα σταματήσει η ζωή μας), και δεν κινητοποιούνται οι πολίτες για την ουσιαστική υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας (που αν λείψουν οι πολύτιμες υπηρεσίες του ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΖΩΉ) δεν έχει νόημα να συζητάμε επι της ουσίας.
  Όταν η ακτοπλοική συγκοινωνία μας άφησε με 3 (τρία) δρομολόγια συμβατικού πλοίου την εβδομάδα και δεν διαμαρτύρεται κανείς.
  Όταν κινητοποιούνται οι τοπικοί παράγοντες και ανακαλύπτουν κονδύλι 348090€ για τα μονοπάτια του Λεμονοδάσους, αλλά δέν σκέπτονται οτι εάν κατα τη διάρκεια του περιπάτου ενός επισκέπτη στα αναπλασμένα μονοπάτια συμβεί κάτι δεν θα μπορέσει να εχει την απαιτούμενη βοήθεια…

  Κύριε Γκούμα, 348090/200=1740,45. Τι σημαινει αυτό το νουμερο? Οι ημέρες ενοικίου που καλύπτει το κονδύλι αυτο για εναν γιατρο (ως παράδειγμα και μονο). Αν θελετε…4 έτη και 10 μηνες διαμονής.

  Ξεχναμε φαινεται ότι όλοι ζουμε σ αυτον τον υπεροχο τόπο, μα η υγεια και ζωή δεν εχει υπογραψει συμβόλαιο με κανέναν μας.

  υ.γ. πόσο δύσκολο είναι να κατασκευάσουν απο κοινού οι δύο δήμοι ενα οίκημα αποκλειστικά για την ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ? Και ακίνητα έχουν και τα μέσα να το κατασκευάσουν. Τόσα και τόσα “κονδυλια” βρέθηκαν…

 3. Εγώ από την πλευρά μου, σαν κάτοικος ΠΟΡΟΥ, οφείλω να πω το εξής…
  Παρ’ όλο που λέγετε, ότι υπάρχουν προβλήματα, με το
  ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΛΑΤΑ, και δεν γνωρίζω, για να πω το αντίθετο, εν τούτοις, στις 30 Οκτωβρίου 2012, γραφείο και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν άψογοι, σε οικογενειακό περιστατικό που ο ίδιος μετέφερα εκεί, με το Ασθενοφόρο του Πόρου. Έγιναν εξετάσεις, και ακτινογραφία στον ασθενή και μετά την ακριβή διάγνωση του γιατρού, μεταφερθήκαμε στο ΠΙΚΠΑ Πόρου, για αναμονή μεταφοράς στον Πειραιά με flying dolphin.
  Ευχαριστώ τον κύριο Δήμαρχο Πόρου για την άμεση
  ανταπόκριση και διάθεση του Ασθενοφόρου, και
  Το Κέντρο Υγείας Γαλατά και τους γιατρούς του ΠΙΚΠΑ, που μας διέθεσαν και φορείο για τη μεταφορά στον Πειραιά.

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Γ. Ζαχαρόπουλος

 4. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Δέχομαι τη δήλωση και την εκδήλωση της ευγνωμοσύνης του Δημήτρη. Γνωρίζω και τον ίδιο πολύ καλά. Είναι πάντα φειδωλός και λακωνικός στα σχόλια -θετικά ή αρνητικά- και τις κριτικές του, κι επειδή γνωρίζω και το συγκεκριμένο περιστατικό που είναι πράγματι έτσι, θέλω να εκφράσω την ευχή, το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί πάντα έτσι και το παράδειγμα του Δημήτρη να μην είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Το θέμα της υγείας είναι πρωταρχικό. ΟΛΟΙ το γνωρίζουμε αυτό, αλλά κάποιες φορές το ξεχνάμε. Κυρίως όταν το πρόβλημα δεν είναι δικό μας και δεν μας αφορά. Επίσης όταν λύνεται το ζήτημά μας ξεχνάμε να πούμε ευχαριστώ. Εδώ όπως είδαμε όλοι δεν είναι έτσι.
  Για όλα τα παραπάνω μου άρεσαν και οι σκέψεις του Γιάννη Δρούγκα, που είναι και από τους λίγους φίλους που βάζουν το όνομά τους στο κείμενο και γνωρίζουμε με ποιον μιλάμε.
  Με εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς,
  Άρις Αντάνης
  Δημότης Πόρου

 5. Τάσος Γκούμας says:

  Άρι, είναι να μας φοβίζει ότι δεν έχουμε το πλήθος των σχολίων που λες για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
  Γνωρίζεις και συ, όπως και ‘γω, όπως και όλοι μας, πολλούς φίλους που είναι σαν και μας και καλύτεροι να σκέφτονται και να γράφουν.
  Σκέφτομαι την κινητοποίηση που έγινε για να μην κλείσει η Εφορία και ακούω ‘’ψιθύρους’’ να λένε ότι μπορεί και το Κ.Υ. να κλείσει.
  Με αφορμή αυτούς τους, ελπίζω, ανυπόστατους ‘’ψιθύρους’’ θα περίμενα να βγει ένας αξιωματούχος και να δηλώσει ότι αν τύχει και γίνει κάτι τέτοιο, θα παραιτηθεί του αξιώματός του.
  Όπως θα ήθελα να ξέρω αν έχουν γίνει διαβήματα που να καθιστούν την λειτουργία του Κ.Υ., κόκκινη γραμμή.
  Γιατί δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε ηθικό, αλλά απάνθρωπο, να διατίθενται τόσα χρήματα για άλλες δραστηριότητες και για την υγεία των ανήμπορων ΑΝΘΡΩΠΩΝ να επιδεικνύεται αδιαφορία.
  Για σκέψου, Άρι, έναν τρόπο να οργανώναμε ένα είδος διαδικτυακού συλλαλητηρίου για το θέμα. Ίσως και για άλλα.
  Π.χ. να ορίζαμε μια χρονική στιγμή που, όσοι ενδιαφερόμαστε, να κάτσουμε στον υπολογιστή και να συζητήσουμε το θέμα μέσα από το ηλεκτρονικό φύλλο.

 6. sapounakis says:

  φοβαμαι οτι τα κονδυλια για εργα τσιμεντοποιησης βρισκονται – δινονται πιο ευκολα διοτι υπαρχουν μελετες που μπορουν να τα δικαιολογησουν ορθες ή μαιμουδιστικες. Οι επιχορηγησεις δεν ερχονται απο συγκινονουντα δοχεια παρε απο εδω βαλτα εκει … τελικα αν ενα εργο δεν εχει αρνητικό αντικτυπο πιο καλα να γινεται τουλαχιστον τα τρωει ο εργολαβος και οι εργαζομενοι του – δεν τα στερουν αφου ετσι ειναι το παραλογο ανελαστικό συστημα .
  τωρα οσον αφορα το λεμονοδασος φοβαμαι οτι θα τσιμεντοποιηθει τσαμπα – πιο καλα γνωμη μου να δοθουν τα χρηματα σε ταισμα ψαριν ή κατι τετοιο. Προσφατα τσιμεντοποιηθηκε ο περιφαρειακος του Πορου χωρις ιδιαιτερο λογο . Η οικολογική μελετη που ζητησα εστεκε – στα δικα μου ματια αλλα δεν υπηρχε καμια μελετη χρησιμοτητας πλην της χρησης του δρομου απο οχημα πυρασφαλειας που ετσι και αλλιως μπορουσε να παει και πριν.

  αλλα αν εχει ψηφιστει απο τισ εκλεγμενες αρχες η χρησιμοτητα του εργου οσο παραλογο και να ειναι σιγα μην σταματησει δυστυχως…

 7. Τάσος Γκούμας says:

  Γιάννη, πολύ καλή η ιδέα σου να κάνουμε μερικές προσθέσεις και διαιρέσεις. Έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα το Ευρώ και άλλα πολλά.
  Διαβάζω στο Porosnews:
  ‘’Επίσης, επιτυχή κατάληξη είχε και η αίτηση χρηματοδότησης που κατέθεσε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής για την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Δρυόπης (κόμβος Καλλονής) – Γαλατάς. Η αίτηση έγινε δεκτή και το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αττική», γεγονός πολυσήμαντο που ανοίγει πλέον το δρόμο για την άμεση υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου ασφαλούς προσβασιμότητας για την Τροιζηνία, τον Πόρο και την Ύδρα, και την τόνωση της τουριστικής κίνησης.
  Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 34.100.000 ευρώ και η ένταξη έγινε με την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, με κωδικό MIS 379433’’.
  Γιάννη, αν αλλάξουμε τη μονάδα μέτρησης από Ευρώ σε κάτι άλλο, θα καταλάβουμε καλύτερα πόσα είναι τα 34.100.000 Ευρώ. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πόσα λεφτά είναι. Αν είναι μέχρι 15-20χιλ.Ευρώ. τα καταλαβαίνω, και για να το πετύχω λέω: Ένα DATSUN κάνει 13χιλ. Ευρώ και έτσι καταλαβαίνω. Αλλά απο κει και πάνω δύσκολα.
  Αυτό το θέμα της βελτίωσης του δρόμου το συζήταγα μ’ έναν φορτηγατζή που μου είπε: «Καλά, πριν 5 χρόνια πάλι δεν τον βελτιώνανε; Τι βελτίωση θα του κάνουν τώρα για να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας, που λέει κι ο Σγουρός με τον Κατσικάρη;» Του θύμισα τις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναπλάσεις πλατειών, κούνησε το κεφάλι του και μου θύμισε κι αυτός το δρόμο προς το Σκαπέτι που τον έφιαξε η Μ.Ο.Μ.Α., επί δικτατορίας, και από τότε δεν έχει πάθει τίποτα. Τόσα χρόνια. (Ελπίζω να μη με παρεξηγείς!)
  Μούδωσες λοιπόν ιδέα και αυτές τις μέρες που επισκέπτομαι συχνά το Κ.Υ. επειδή έκοψα ένα δάκτυλό μου με ένα κοπτικό τροχό, ράμματα, αλλαγές κλπ, ρώτησα για τους μισθούς του προσωπικού.
  Ένας επιμελητής Α (έμπειρος δηλαδή) παίρνει, πλούσια, 3.000Ευρώ.
  Ένας μικροβιολόγος 3.000.
  Ένας ακτινολόγος 3.000.
  Ένας γιατρός με 6-7χρόνια εμπειρία γύρω στα 1.800.
  Ένας αγροτικός πρωτοδιόριστος 1.000.
  Ένας ηλεκτρολόγος συντηρητής 1.200.
  Μια νοσηλεύτρια 1.000.
  Ένας οδηγός 1.000.

  Ας πούμε, λοιπόν, ότι για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Κ.Υ. θέλει έναν επιμελητή, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο, έναν γιατρό με μέση εμπειρία, έναν αγροτικό, έναν συντηρητή, δύο νοσηλεύτριες και δύο οδηγούς, επί πλέον αυτών που υπηρετούν τώρα.
  Υπ’ όψιν, ότι από το προσωπικό που υπηρετεί τώρα φεύγουν μετά τα ‘’μέτρα’’ κάμποσοι, επειδή, κατά την κυβέρνηση και κάμποσους ψευταράδες, είναι υπεράριθμοι και τους κόβουν τους μισθούς για να φύγουν μόνοι τους.
  Αυτοί, λοιπόν, οι επιπλέον θα εισέπρατταν μισθούς από τον δημόσιο κορβανά: 3.000+3.000+1.800+1.000+1.200+2*1.000+2*1.000=14.000 Ευρώ ανά μήνα.
  Δηλαδή το χρόνο 14.000*12=168.000 Ευρώ. (Για τα δώρα και την ασφάλιση δεν τα συνυπολογίζουμε. Τα κλέβουν.).
  Διαβάζουμε, λοιπόν, στο Porosnews ότι, προς μεγάλη ευτυχία των κ.κ. Σγουρού και Κατσικάρη που αλληλοσυγχαίρονται, εξασφαλίστηκε ένα κονδύλι 34.100.000 Ευρώ για βελτίωση του δρόμου από την Καλλονή μέχρι το Γαλατά.
  Διαιρώ λοιπόν, τα 34.100.000 δια 168.000 (για να δώ δηλαδή για πόσα χρόνια φτάνουν τα 34εκ. για να έχουμε το Κ.Υ. πλήρες από προσωπικό), μου βγαίνει ένα πηλίκο που το διαβάζω και δεν το πιστεύω. Κάτι κατοσταριές χρόνια. Μήπως κάνω λάθος στους λογαριασμούς;
  Παρακαλώ, όθεν, όσους διαβάζουν το παρόν και θεωρούν ότι το Κ.Υ. χρειάζεται για να βοηθάει τους αδύνατους, να κάνουν και την πρόσθεση, μήπως και εκεί κάνω λάθος και την διαίρεση, και σε σχόλιό τους να μας πουν τι πηλίκο βρίσκουν.
  Το θέμα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.
  Και μετά να συνεχίσουμε την συζήτηση.
  (Να δείτε ότι θα κάνετε λάθος σίγουρα στο λογαριασμό).

 8. B.T. says:

  Ούτε διαίρεση έκανα ούτε κάποια άλλη πράξη γιατί έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν διάβασα ότι ο οδηγός παίρνει τα ίδια λεφτά με τον πρωτοδιόριστο γιατρό! Επίσης ότι ο ηλεκτρολόγος συντηρητής παίρνει πιο πολλά από το γιατρό!
  Δεν ξέρω λεπτομέρειες(σπουδές , όρους σύμβασης,προϋπηρεσία κλπ) αλλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ. και –

Σχολιάστε