Οι ζωές των… κούκλωνkoukles4Το χειμώνα, την εποχή που ο Πόρος κοιμάται, δέκα γυναίκες συναντιόνταν στο εργαστήρι ΕΡΓΑΝΗ της Ελένης Παύλου και με τη βοήθεια της Μαρίας Κουλαρμάνη, δημιουργούσαν κούκλες. Φέτος το καλοκαίρι, οι κούκλες αυτές μας διηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες. Μαζευτήκαν λοιπόν στη βιτρίνα του εργαστηρίου που τους έδωσε «ζωή» και μοιράστηκαν το παρελθόν τους μαζί μας.
koukles3
Τα παιδιά, είχαν κάτσει οκλαδόν στο όμορφο γραφικό στενό του Πόρου, χωρίς προκατάληψη, να τις γνωρίσουν. Οι μεγάλοι από πίσω, κουτσομπόληδες, κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος, να ακούσουν τις ιστορίες τους. Οι περαστικοί και οι επισκέπτες, αν και δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τις ιστορίες των ποριωτών, κοντοστάθηκαν για να μάθουν το παρελθόν των υφασμάτινων, χειροποίητων κούκλων.
koukles2

Όλα αυτά συνέβησαν, το βράδυ του Σαββάτου, έξω από το εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ. Οι «μαμάδες» των κούκλων – με την πένα της Μαριάνθης Παπαδιαμάντη- είχαν γράψει ένα σύντομο ιστορικό για το δικό τους μεράκι.
«Στην αρχή θέλαμε να μάθουμε. Κέντημα, ράψιμο, πλέξιμο, υφαντική, βαφή υφάσματος. Η Ελένη και η Μαρία μπορούσαν εύκολα να μας διδάξουν όλες αυτές τις τεχνικές. Όμως μαθαίνεις καλύτερα όταν περιμένεις να δεις ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Έτσι γεννήθηκε η κούκλα. Όχι η κούκλα –παιχνίδι, αλλά η κούκλα – δημιουργία, η κούκλα- έκφραση.

Ξεκινήσαμε νιώθοντας απλώς ότι μαθαίνουμε να φτιάχνουμε κάτι με τα χέρια μας αλλά, χωρίς να το καταλάβουμε πότε και πως, οι κούκλες μας άρχισαν να ζωντανεύουν, να έχουν το δικό τους χαρακτήρα, τις επιθυμίες και ίσως ακόμη και το παρελθόν τους. Τότε το παιχνίδι πήρε ζωή, γέμισε στόχους κι ελπίδα, η φαντασία άρχισε να προχωρεί το δρόμο της χωρίς να μας ρωτήσει.
Όταν ζωντάνεψαν οι κούκλες μας όταν γεννήθηκαν οι προσωπικότητες κι οι χαρακτήρες τους θελήσαμε να μοιραστούμε αυτή την αίσθηση με τον κόσμο. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε ιστορίες, να δένουμε τις ζωές τους μεταξύ τους, και να ανακαλύπτουμε τις βαθύτερες σκέψεις τους. Έτσι, όλα μαζί, εμείς και οι κούκλες μας, φτάσαμε σε αυτό που μοιραζόμαστε σήμερα μαζί σας.
Και τελικά τώρα είμαστε σίγουρες. Αυτό το ταξίδι μας γέμισε χαρά και χαμόγελο. Μας ξύπνησε αισθήματα και δημιουργικότητα. Σας το συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα.»
koukles1

ΚΟΥΚΛΕΣ
Σοφός Άννα Γκήρμπα
Ταξιδευτής – Αφηγητής Αντωνία Κόλλια
Μαρία Νεφέλη Σοφία Ζωγράφου
Φρίντα Άννα Κανατσίδου
Τζούλια Μαριάνθη Παπαδιαμάντη
Αρετούσα Στέλλα Γίδαρη
Νεράιδα Μαρία Φύτρα
Μικρός Πρίγκιπας Φένια Οικονόμου
Μαμά Γιώτα Ψωμά
Παραμύθι ντίλι- ντίλι Μαρία Περάμαντζη
Στην αφήγηση ακούστηκαν:
Γιάννης Στεφανίδης (Σοφός), Όμηρος Φωτεινάτος (Ταξιδευτής – Αφηγητής) και Χριστίνα Πλατή (γυναικείες φωνές)
Κείμενο αφήγησης: Μαρία Περάμαντζη
Ποίημα τέλους: Άννα Γκήρμπα
Μίξη ήχου: Βαγγέλης Παπαθυμιόπουλος
Συμβολή στην παραγωγή είχε η Τζίνα Κουλαρμάνη. Το βίντεο που ακολουθεί, είναι του Βασίλη Κολοκύθα.
Σχολιάστε