Οι “Γαμπροί της Ευτυχίας”, ο Πόρος και ο ελληνικός κινηματογράφοςf4_27platΟλόκληρος ο Πόρος είναι ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία. Με αφορμή τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Στράτου Μαρκίδη στον Πόρο, το Saronic Magazine, αναπολεί την κινηματογραφική ιστορία του νησιού και ένα ριμεικ από τη χρυσή εποχή… 

Γράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης

Σκηνικό βγαλμένο από ταινία. Αυτό είναι ο Πόρος. Τα στενά σοκάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια, οι πευκόφυτοι λόφοι, η γαλήνια θάλασσα, το πέρασμα, η κορυφογραμμή της Τροιζηνίας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εδώ και 75 χρόνια πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους ζωγράφους και φυσικά… τους κινηματογραφιστές. Η τουριστική ανάπτυξη του Πόρου, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την προβολή του νησιού, μέσα από τις αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι και σήμερα, ο Πόρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κινηματογραφιστές, καθώς είναι ένα νησί κοντινό, γραφικό, ειδυλλιακό και καταπράσινο.
Αναζητώντας πληροφορίες για την κινηματογραφική ιστορία του Πόρου, μιλήσαμε με έναν άνθρωπο που, μέσα από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ήρθε αναπόφευκτα κοντά σε αυτή την ιστορία.
Ο Ποριώτης Νάσος Αργυρόπουλος εργάστηκε για 30 χρόνια στην ΕΡΤ. Διατέλεσε ραδιοφωνικός παραγωγός, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και εργάστηκε στη διεύθυνση προγράμματος. Από το 2002 μέχρι το 2012 ο Νάσος Αργυρόπουλος συνεργάστηκε με τον –κατ’ επιλογή «Ποριώτη»– σκηνοθέτη Στράτο Μαρκίδη, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει πολλές παραγωγές στο νησί, όπως θα δούμε και πιο κάτω.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο Saronic Magazine
Σχολιάστε