Ξεκινά η τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον Ν. 4178/2013 στον οικισμό του ΠόρουIMGP2958Μετά από προσπάθειες ενός έτους από τη νέα δημοτική αρχή, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.), με έγγραφό που απέστειλε στον Δήμο Πόρου στις 12.10.2015, έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή των διατάξεων περί τακτοποίησης αυθαιρέτων του Ν. 4178/2013 στον οικισμό του Πόρου. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι ότι μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις, σύμφωνα με την παρ. 2ια του ά.2 του εν λόγω Νόμου, έως τις 8.2.2016, όταν και λήγει η ισχύς του.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της Απόφασης που έλαβε το ΔΣ Πόρου στις 29.9.2014, με την οποία ζήτησε την οριοθέτηση και τον επαναχαρακτηρισμό του οικισμού του Πόρου ως «ιστορικού τόπου» (αντί του αυστηρότερου όρου «ιστορικό μνημείο», στο οποίο και απαγορεύεται η εφαρμογή του Ν.3028/2002) και των ακόλουθων ενεργειών του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, μεταξύ των οποίων συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού Π.&ΘΡ. Νίκο Ξυδάκη και συνεχής αλληλογραφία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις των δύο συναρμόδιων Υπουργείων. Ανταποκρινόμενη στις ενέργειες του Δήμου, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, με έγγραφό της προς το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ διευκρίνισε ότι ο οικισμός του Πόρου από το 2002 προστατεύεται ως ιστορικός τόπος και έθεσε προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων το θέμα της οριοθέτησής του, με αποτέλεσμα το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ, να αποστείλει τελικά το έγγραφο που απομπλέκει το θέμα. Επισημαίνεται ότι από το 2011 (όταν και ψηφίστηκε ο Ν.4014, του οποίου την συνέχεια αποτελεί ο Ν.4178/2013) έως σήμερα, ο οικισμός του Πόρου ήταν ο μοναδικός του είδους του, στον οποίο δεν εφαρμοζόταν η ευεργετική νομοθεσία περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Θετική εξέλιξη που το ΥΠΑΠΕΝ, πρώην ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΠΟ, αντιλήφθηκαν επιτέλους το αυτονόητο. Οι νόμοι δεν άλλαξαν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ολιγορούσαν στην εφαρμογή τους.
    Ο Πόρος προστατευόταν από το 2002 ως ιστορικός τόπος και το ξέραμε, ακόμα και πριν την οριοθέτηση του (μεταβατικές διατάξεις σχετικού νόμου).
    Θα μας δώσουν άραγε παράταση για το λάθος τους;
    Θετικό που έχουμε δήμο που ασχολείται και εξηγεί τους νόμους στα υπουργεία που τους ψήφισαν…..

Σχολιάστε