Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Πόρου –Σενάρια για τουρκικό ενδιαφέρονsarmag11Δημοσιεύτηκε εχθές 3/4 από το ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη – πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας των τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
Στην επισκόπηση των λιμανιών που περιλαμβάνει η προκήρυξη, στον Πόρο παραχωρείται για 40 χρόνια, το τουριστικό καταφύγιο του Πόρου, που έχει χωροθετηθεί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 6566/31.05.2005 (ΦΕΚ 779/Β/2005) και αποτελείται από μια χερσαία ζώνη έκτασης 745 τ.μ. και μια θαλάσσια ζώνη 9.890 τ.μ., με χωρητικότητα 53 σκαφών. Το τουριστικό καταφύγιο δύναται να επεκταθεί εντός της λεκάνης του λιμένος του Πόρου, φτάνοντας σε χωρητικότητα που υπολογίζεται στα 90 σκάφη και με χερσαία ζώνη 1.500 τ.μ., κρηπιδότοιχους έως 300 μ και ωφέλιμο βάθος έως – 4 μ κάτω από τη μέση στάθμη της θάλασσας (MSL).
Κατά τη διάρκεια της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, το Ταμείο δύναται, να προβεί σε τροποποιήσεις κάθε περιουσιακού στοιχείου της Ομάδας, οι οποίες δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την οικονομική αξία της Συναλλαγής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν τον Τουρκικό όμιλο Dogus Holding, του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ, να ενδιαφέρεται για τις μαρίνες Αλίμου, Επιδαύρου, Πόρου και Ύδρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχήμα θα συμμετέχει η Κυριακούλης και η Lamda του ομίλου Λάτση. Αυτό είναι το επικρατέστερο σχήμα, ενώ σίγουρα θα υπάρχει συμμετοχή και κατασκευαστικής εταιρείας.
Θα υπάρχουν τουλάχιστον 4 σχήματα που θα συμμετάσχουν. Τα τρία μάλλον θα είναι συμπληρωματικά. Οι διακηρύξεις που θα βγουν σταδιακά θα είναι 9 για τις ομάδες μαρινών.
Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία – κολοσσός συμφερόντων του Τούρκου μεγιστάνα με την επωνυμία Dogus ή D-Marin, αγόρασε το 51% της εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη (σ.σ. στην εκμετάλλευση της MedMarinas είναι και η μαρίνα Καλαμάτας). Σημειώνεται ότι η D-Marin, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έχει πλούσια δραστηριότητα και στην Κροατία, είναι θυγατρική της ΑCI, της μεγαλύτερης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο παγκοσμίως. Με τις ελληνικές μαρίνες, οι μαρίνες που είναι κάτω από την εκμετάλλευση της Dogus ανέρχονται σε 21.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο Φερίτ Σαχένκ τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, με προσωπική περιουσία άνω των 2,6 δισ. δολαρίων.
Σχολιάστε