Ξανά και ξανά, στο ίδιο έργο θεατέςΤο Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πέρασε…Με αρκετό κόσμο, 60% περίπου πληρότητα στα ξενοδοχεία, γεμάτες παραλίες και τον Πόρο, αφρόντιστο και ανέτοιμο, να υποδέχεται Έλληνες εκδρομείς.
Οι επιχειρηματίες στον Πόρο περίμεναν αυτό το τριήμερο, σαν μια ανάσα για τα μαγαζιά τους, αφού τις καθημερινές, η εικόνα στο νησί θυμίζει τέλος Οκτώβρη, λόγω της ελάχιστης κίνησης, ειδικά τις βραδινές ώρες. Και όντως, τα μαγαζιά τους δούλεψαν, αφού οι επισκέπτες ήταν αρκετοί. Όμως, τα παράπλευρα, άλυτα προβλήματα καραδοκούσαν για άλλη μια φορά, για να έρθουν να χαλάσουν την εικόνα του νησιού στα μάτια των επισκεπτών. Βιολογικός καθαρισμός, αποκομιδή απορριμάτων, κυκλοφοριακό τα σημαντικότερα, με πολλά άλλα να προκύπτουν και να μένουν άλυτα.
Το Σάββατο το μεσημέρι το βυτίο άδειαζε τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης, στο Μεγάλο Νεώριο αυτή την φορά, σε απόσταση 100 μέτρων από δύο γεμάτα εστιατόρια και τους λουόμενους που έκαναν το μπάνιο τους.
Λίγο αργότερα, στο νέο λιμάνι, όταν ο «Απόλλωνας» άργησε μισή ώρα, οι εκατό περίπου επιβάτες (μέσα σ’αυτούς σχολεία με μικρά παιδιά), περίμεναν όρθιοι στον ήλιο, αφού τα πεζούλια δίπλα στις αρτάνες δεν αρκούν για όλους… Έτσι, οι Λιμενοφύλακες βρέθηκαν υπόλογοι στα παράπονα του κόσμου για τις ελλιπείς παροχές του λιμανιού.

Την Κυριακή το μεσημέρι, οι κάδοι για άλλη μια φορά ήταν γεμάτοι, η ακροθαλασσιά στο Μεγάλο Νεώριο είχε ένα παράξενο καφέ χρώμα. Στην πόλη του Πόρου, τα πολλά αυτοκίνητα και μηχανάκια έκαναν την κυκλοφορία μαρτύριο και την απόλαυση ενός καφέ στα μαγαζιά του λιμανιού, άπιαστο όνειρο.
Τα προβλήματα επισημαίνονται σε κάθε ευκαιρία και θα τα λέμε και θα τα ξαναλέμε ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Μπορεί οι επισκέπτες να αγαπούν το νησί και να το επισκέπτονται, παρόλα τα σοβαρά προβλήματα, όμως αυτό δεν θα συμβαίνει για πολύ. Γιατί, στην παρούσα συγκυρία, ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μια άκρως ανταγωνιστική εμπορική δραστηριότητα, όπου ο επισκέπτης, Έλληνας ή ξένος, ψάχνει το καλύτερο και παράλληλα, φθηνότερο.
Όλα τα παραθεριστικά μέρη κοντά στην Αθήνα προσπαθούν να δημιουργήσουν τις καλύτερες προυποθέσεις για να προσελκύσουν επισκέπτες, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής στενότητας, επιλέγουν κοντινούς προορισμούς. Αν μέσα σε αυτόν τον ανταγωνισμό, ο Πόρος μείνει άπραγος, παγιδευμένος στα εσωτερικά του προβλήματα, τότε, θα βλέπουμε τις κοντινές πόλεις και νησιά γεμάτα κόσμο κι εμείς θα αρκούμαστε στους λίγους πιστούς μας επισκέπτες.
Λ.Π.
Σχολιάστε