Νεότερα από τις προεκλογικές διεργασίες στο Δήμο ΠόρουIMGP2958Δύο σημαντικές εξελίξεις μπορούν να καταγραφούν τον τελευταίο μήνα αναφορικά με την προεκλογική κινητικότητα στον Δήμο Πόρου.

Η πρώτη είναι ότι ο Δήμαρχος, κ. Στρατηγός, πριν από περίπου τρεις βδομάδες κάλεσε στο γραφείο του τους συμβούλους της παράταξής του και τούς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος προκειμένου «να συνεχίσει το έργο του». Ο κ. Στρατηγός, στη συνέχεια, ζήτησε από τους συμβούλους του να τού απαντήσουν ρητά αν προτίθενται να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του και, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν έλαβε θετική απάντηση από κανέναν. Άλλοι απέφυγαν να απαντήσουν, άλλοι είπαν ότι δεν προτίθενται να ξαναθέσουν υποψηφιότητα, κάποιος τού συνέστησε να «τα βρει με τον Σπυρίδωνα» και να κατέβουν όλοι μαζί, ενώ κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε καν στη συνάντηση, περνώντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμά τους.

Η δεύτερη εξέλιξη ωστόσο (η οποία είναι πολύ φρέσκια), περιπλέκει την κατάσταση που τόσο ξεκάθαρα φαινόταν να διαμορφώνεται. Σύμφωνα με έντονη φημολογία που υπάρχει σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, η μεγάλη δημοσκοπική κάμψη των δύο κυβερνητικών κομμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνδυασμό με την υψηλή προσωπική δημοφιλία του, έχουν οδηγήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, στη σκέψη να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος –χωρίς κομματικά χρίσματα- την επανεκλογή του. Ακόμα και αν η απόφαση αυτή δεν είναι ειλημμένη,  ο κ. Σγουρός είναι σαφές ότι αφήνει να διαφανεί μια τέτοια πρόθεσή του, ώστε να μετρήσει τις δυνάμεις του (η πρόσφατη παραίτησή του από την προεδρία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής έγινε αντιληπτή από πολλούς ως η αφετηρία μιας τέτοιας στρατηγικής). Σε ένα τέτοιο σενάριο, το πιθανότερο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα παραδώσουν αμαχητί την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας σε μια μη ελεγχόμενη διοίκηση χωρίς να την διεκδικήσουν εκλογικά και ήδη ακούγεται ότι προσανατολίζονται να κατεβάσουν «κυβερνητικό» ψηφοδέλτιο απέναντι στον κ. Σγουρό με επικεφαλής προβεβλημένο στέλεχος της κεντρικής πολιτικής σκηνής (ακούγεται το όνομα του Νικήτα Κακλαμάνη).

Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν και πάλι την πόρτα για συμμετοχή του κ. Σπυρίδωνα σε ένα από τα δύο ψηφοδέλτια, είτε στο «κυβερνητικό», ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νήσων, είτε στου κ. Σγουρού (ακόμα και αν τελικά κατέβει με χρίσμα), ως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, αφού φαίνεται ότι  έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα Κατσικάρη ως αντιπεριφερειάρχη Νήσων.

Βέβαια, μετά την έντονη κινητικότητα του κ. Σπυρίδωνα στον Πόρο τους τελευταίους μήνες και την έκθεση των περισσότερων συμβούλων της παράταξης Στρατηγού υπέρ του, τυχόν αλλαγή πλάνων του, θα άφηνε «καμένη γη» στο στρατόπεδο της διοικούσας παράταξης. Ακόμα και στο σενάριο αυτό, η πιθανότητα «πολιτικής ανάστασης» του κ. Στρατηγού, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επιδεικνύει τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας, φαίνεται να έχει μικρές πιθανότητες και δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται ονόματα ενδεχόμενων διαδόχων του (Μωρόπουλος, Μητσιοπολου, Συξέρης).

Από την άλλη, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης υπάρχει απόλυτη συσπείρωση στο πρόσωπο του Γιάννη Δημητριάδη και η προεκλογική προετοιμασία φαίνεται πώς κινείται ήδη σε έντονους ρυθμούς, ενώ η σύμπνοια με την παράταξη του κ. Δ. Πάνου, και ενίοτε με τον κ. Χ. Τσούκα, είναι πλέον παγιωμένη.  Τέλος, την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία Πόρου φέρεται να έχει δηλώσει δημοσίως και ο απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, κ. Γιώργος Ταρταράκης.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Δώρα says:

  Δηλαδή αυτή τη φορά ο Σπυρίδωνας θα την κάνει πριν καν γίνει Δήμαρχος; Τουλάχιστον την προηγούμενη φορά τα παράτησε τον τελευταίο χρόνο.

 2. Γ.Π. says:

  κα Δώρα, αντί να είμαστε περήφανοι που ένας συμπολίτης μας κατάφερε να γίνει Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και αύριο μπορεί να γίνει Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, εμείς πάλι ασχολούμαστε με τα μικροπολιτικά μας ζητήματα. Ας δούμε τι θέσεις καταλαμβάνει ο κ. Σπυρίδωνας και όχι τι θέσεις αφήνει. Μήπως το όφελος για τον τόπο είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που επιφέρει η αποχώρησή του στον Δήμο ή στην παράταξη της πλειοψηφίας, όπως υπονοεί το παραπάνω άρθρο; Έχετε σκεφτεί ότι η κινητοποίησή του για τον Δήμο τους τελευταίους μήνες μπορεί να βοήθησε τις πιθανότητές του να πάρει το χρίσμα του Αντιπεριφερειάρχη; Ας δούμε επιτέλους τα πράγματα από τη σωστή οπτική γωνία!

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Αν δεν αποχαρακτιριστούν δάση, αν το λεμονοδάσος δεν γίνει θέρετρο, αν δεν χρειαστεί να ξαναβάλουμε νέα πλακάκια στα πεζοδρόμια, αν γλυτώσουμε από το μνημόνιο και το ΤΑΙΠΕΔ, αν δεν αντικαταστήσουν τις κολώνες της ΔΕΗ με κολώνες της ΔΕΗ, αν δεν αντικαταστήσουν την άσφαλτο με άσφαλτο….όλα αυτά είναι καλά!

  Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία!
  Ποιος θα είναι στο τιμόνι δεν με ενδιαφέρει. Αρκεί να γίνει το σωστό!

Σχολιάστε