«Κύριε…» το νέο βιβλίο του Γιώργου Καλούb202561Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας, τ. Υφυπουργού Γιώργου Καλού με τον τίτλο «Κύριε…». Πρόκειται για μια νεοελληνική ποιητική απόδοση Ψαλμών του Δαβίδ.

Ο συγγραφέας αναφέρει για το βιβλίο του:

«Η δική μου προσπάθεια είναι να μεταφέρω, να “μεταγράψω” αυτά τα αρχαία κείμενα όσο πιο πιστά γίνεται στη σημερινή, την ομιλούμενη ελληνική γλώσσα, δίνοντάς τους σύγχρονη ποιητική μορφή. Κι έμεινα έτσι όσο γινόταν πιο κοντά στο αρχαίο κείμενο, στη δομή, ακόμη και σε πολλές λέξεις του που τις άφησα όπως ήταν στο πρωτότυπο, αν η έννοιά τους άγγιζε και τη σύγχρονη γλωσσική χρήση. Δεν θέλησα να προσεγγίσω αναλυτικά ή επεξηγηματικά τον πλούτο αυτών των ιερών κειμένων, ο λόγος των οποίων πολλές φορές φαίνεται να ξεφεύγει από έναν κανονισμένο ειρμό, να γίνεται ακατάστατος, αινιγματικός, προφητικός. Αντιθέτως, άφατη χαρά αισθανόμουν όταν μου δινόταν η ευκαιρία να διατηρήσω λέξη τη λέξη όσο μπορούσα καθαρότερο το μεγαλείο της έκφρασης του δέους, της αγωνίας, της μεταμέλειας, της υποταγής, της υμνολογικής ευχαριστίας, αλλά και του πόνου και του θρήνου στην επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό».

kalosO Γιώργος Kαλός γεννήθηκε στον Πόρο. Σπούδασε μαθηματικά και ηλεκτρονική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή σε θέματα κυβερνητικής. Δίδαξε ως μέλος ΔEΠ στο EMΠ και στη Σχολή Nαυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Tο 1989 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην A΄ Πειραιά και νησιών. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας (1989-2007) συμμετέχει σε πολλές επιτροπές και αντιπροσωπίες σε διεθνείς οργανισμούς και εργάζεται συστηματικά στην Kοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Eυρώπης, στα θέματα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των νέων. Tομεάρχης Παιδείας της NΔ από το 1996 ως το 2004, τοποθετείται Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις Kαραμανλή 2004-2007. Παράλληλα με τη συγγραφή πλήθους επιστημονικών εργασιών και πολιτικών δοκιμίων έχει ασχοληθεί και με τη λογοτεχνία. Έχει γράψει πεζά και ποιήματα που έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά.

Κέδρος, 2015
192 σελ.
ISBN 978-960-04-4605-0, [Κυκλοφορεί – Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 19,00
Σχολιάστε