Κυριακή του Πάσχα η έναρξη του Σαλονιού Θαλάσσιου Τουρισμού στον ΠόροIMGP0552Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που ξεκίνησε ως θεσμός το Σαλόνι Θαλασσίου Τουρισμού, θα φιλοξενηθεί στο λιμάνι του Πόρου, κατά τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, από τις 4 έως και τις 8 Μαΐου.
Το φετινό σαλόνι, έχει μετονομαστεί από Charter Yacht Show – Poros σε East Med Yacht Show – Poros και σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, ενδέχεται να είναι το μικρότερο που έχει γίνει ποτέ, από πλευράς συμμετοχών σκαφών, αφού τα σκάφη που έχουν δηλωθεί να συμμετέχουν – ενάμιση μήνα πριν τη διοργάνωση – δεν ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 40.
Η διοργάνωση του φετινού σαλονιού, απειλήθηκε με αναβολή ή μεταφορά σε άλλο χώρο, έπειτα από την κατάρρευσή μέρους του λιμανιού του Πόρου πριν από μερικούς μήνες. Με δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι της παραλίας δεν θα φιλοξενήσει φέτος σκάφη της έκθεσης, το Λιμενικό Ταμείο Πόρου έχει συγκεντρώσει προσφορές για ενοικίαση πλωτών προβλητών, για να φιλοξενήσουν σκάφη της έκθεσης και οι οποίες θα παρουσιαστούν και θα απασχολήσουν τις συνεδριάσεις του Δ.Λ.Τ. τις επόμενες εβδομάδες.
Η φετινή έκθεση θα είναι ανοικτή για τους μεσίτες τσάρτερ, επαγγελματίες του κλάδου των σκαφών αναψυχής και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
Το Yacht Show θα ξεκινήσει την Κυριακή 5 Μαΐου, 2013 και θα λήξει την Τετάρτη το 8 Μαΐου του 2013. Το πρωί της Πέμπτης 9 του Μαΐου τα σκάφη θα αναχωρήσουν από τον Πόρο.
Να σημειώσουμε, ότι η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, φιλοξενεί φέτος βίντεο του Βασίλη Κολοκύθα, από την περσινή διοργάνωση, παραγωγής Porosnews.
Προβληματισμός για τις ημερομηνίες της έκθεσης
Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε το Δ.Σ. Πόρου, το γεγονός ότι το σαλόνι θα διοργανωθεί τις ημέρες του Πάσχα. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Δημητριάδης κατέθεσε την κάθετη διαφωνία του με τη διοργάνωση του Σαλονιού Θαλασσίου Τουρισμού τη βδομάδα του Πάσχα και τη διάθεση όλου του λιμανιού για τον σκοπό αυτό από την Μεγάλη Παρασκευή, καθώς έτσι θα εκδιωχθούν οι παραδοσιακοί «δια θαλάσσης» επισκέπτες του νησιού και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εξυπηρέτηση όλων των υπολοίπων, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς το νησί θα ήταν γεμάτο.
Από την πλευρά του, στην ίδια συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Πόρου απάντησε πως ο προγραμματισμός των εκθέσεων τουριστικών σκαφών, γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και όπως ανέφερε «δυστυχώς, το φετινό σαλόνι συνέπεσε με τον Πάσχα». Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε τρόπος να παρέμβει στην αλλαγή των ημερομηνιών της διοργάνωσης, ωστόσο δήλωσε πως ούτε ο ίδιος επιθυμούσε αυτή την εξέλιξη, συμφωνώντας επί της ουσίας με τον κ. Δημητριάδη.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση και τους διάφορους προβληματισμούς πρέπει να γνωρίζουμε πως η Διεθνής Έκθεση Τουριστικών Σκαφών του Πόρου East Med Yacht Show αποτελεί ένα κρίκο σε μια σειρά ανάλογων Διεθνών Εκθέσεων με κοντινότερες της Γένοβας/Ιταλία και Μαρμαρίδας/Τουρκία.

  Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Πρακτόρων (Yacht Brokers) και των ειδικών δημοσιογράφων του θαλάσσιου τουρισμού,έχει προφανώς προκύψει μια “άτυπη συμφωνία” μεταξύ των διοργανωτών κάθε έκθεσης για την διευθέτηση των ημερομηνιών διεξαγωγής τους, μετά το 2010.

  Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως διοργανωτές δεν είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι της Γένοβας, του Πόρου και της Μαρμαρίδας αλλά οι Φορείς Ιδιοκτητών και Πρακτόρων Σκαφών της κάθε χώρας.

  Τέλος για να θυμίσω την προϊστορία των παραπάνω εκθέσεων παραθέτω τα τελευταία χρόνια:

  2013: 29/4-3/5 Γένοβα, 4-9/5 Πόρος, 12-16/5 Μαρμαρίδα
  2012: 30/4-4/5 Γένοβα, 5-10/5 Πόρος, 12-16/5 Μαρμαρίδα
  2011: 2-6/5 Γένοβα, 7-12/5 Πόρος, 14-18/5 Μαρμαρίδα

  Βλέπουμε πως τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μπει σε μια συγκεκριμένη σειρά οι τρεις εκθέσεις και αυτή τηρείται από όλους τους διοργανωτές. Το αν η φετινή ημερομηνία διεξαγωγής της Έκθεσης του Πόρου είναι καλή ή κακή για το νησί λόγω του Πάσχα, είναι ένα θέμα που έχει υποστηρικτές και για τις δύο απόψεις. Το να δουν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες επισκέπτες του Πάσχα, τον Πόρο γεμάτο με πολυτελή γιοτ, μπορεί να είναι και μια μεγάλη δωρεάν διαφήμιση.

  Το ζητούμενο είναι να είναι καθαρό το νησί, να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από όλες τις επιχειρήσεις του νησιού και να μείνουν οι επισκέπτες (Έλληνες και Ξένοι) με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτή τη χρονιά με τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία να επανέλθει το νησί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
  Πρόεδρος Ε.Τ.Α.Π Δήμου Πόρου

Σχολιάστε