Κοινό μέτωπο Πόρου, Ύδρας και Σπετσών για την αποκατάσταση των δρομολογίων της HSWdimarxoi saronΟι Δήμαρχοι του Πόρου, της Ύδρας και των Σπετσών, απέστειλαν κοινή επιστολή με αποδέκτες τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaways κ. Α. Αγαπητό.  

Με την επιστολή τους οι δήμαρχοι των νησιών εκφράζουν την διαμαρτυρία τους και ζητούν να αποκατασταθούν τα δρομολόγια του Νοεμβρίου, προειδοποιώντας πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους, οι τρεις δήμοι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θ.Δρίτσα
2. HELLENIC SEAWAYS, Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Α.Αγαπητό

Κύριοι,
Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι από την Δευτέρα 2η Νοεμβρίου 2015 δεν θα εκτελούνται δρομολόγια ταχυπλόων σκαφών από τον Πειραιά προς τα νησιά μας. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία γυρίζει τις κοινωνίες μας πολλές δεκαετίες πίσω και έρχεται σε ευθεία αντίθεση, τόσο με την ετήσια ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα της συγκεκριμένης γραμμής, όσο και με την ιστορική παρουσία της HELLENIC SEAWAYS στον Αργοσαρωνικό.  Επίσης, πρόκειται για μια εξέλιξη που καταργεί κάθε πνεύμα συνεννόησης που εμείς, ως εκπρόσωποι των κοινωνιών αυτών, επιδιώκουμε να διατηρούμε με την εταιρία και με το αρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον, όπως πληροφορηθήκαμε διερευνώντας το θέμα, η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται αφενός με το ζήτημα της αξιοπλοΐας και ασφάλειας των πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή, σχετικά με το οποίο έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία μας και αφετέρου με την καθυστέρηση του Υπουργείου να νομοθετήσει σχετικά κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, σάς καλούμε να πράξετε το αυτονόητο, δηλαδή να εξασφαλίσετε ότι η σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά τον χειμώνα θα είναι ασφαλής και καθημερινή, όπως είναι τους μήνες της τουριστικής αιχμής, και να θεσμοθετήσετε άμεσα τα απαιτούμενα δρομολόγια τον Νοεμβρίου.
Τα παραπάνω αποτελούν, απέναντί στους κατοίκους των Δήμων μας (καθώς και των Δήμων Τροιζηνίας – Μεθάνων και Ερμιονίδας), αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία τούς έχει στερήσει την πρόσβαση σε απαραίτητες παροχές και διοικητικές υπηρεσίες, τις οποίες έχει συγκεντρώσει στον Πειραιά, όσο και της εταιρίας HELLENIC SEAWAYS, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα νησιά μας ως διαφορετικούς προορισμούς το καλοκαίρι και ως διαφορετικούς το χειμώνα, αλλά οφείλει να τα αντιμετωπίσει με ενιαίο κριτήριο.
Σε περίπτωση που το δικαιολογημένο αίτημά μας δεν ικανοποιηθεί, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

31 Οκτωβρίου 2015,
Οι Δήμαρχοι
Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης
Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης
Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης
Σχολιάστε