Κοινό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πόρου από την αντιπολίτευση – απομονωμένος ξανά ο Δήμαρχος ΠόρουlimaniΤην αντίθεση τους με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πόρου, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Πόρου.

Για πρώτη φορά μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, οι παρατάξεις «Αλλαγή Πορείας» του Γιάννη Δημητριάδη και «Αγώνας Επιβίωσης – Πόρος» του Δημήτρη Πάνου, εκδίδουν κοινό δελτίο τύπου, με το οποίο καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του «λιμανιού του Πόρου» μία μόλις εβδομάδα πριν συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η κοινωνία του Πόρου λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

 

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου Πόρου, «Αλλαγή Πορείας» και «Αγώνας Επιβίωσης – Πόρος», καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του «λιμανιού του Πόρου» μία μόλις εβδομάδα πριν συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μήνυμα περιφρόνησης της δικαιοσύνης και της λαϊκής βούλησης, η οποία έχει εκφραστεί από κατηγορηματικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί πρωτοφανές πείραμα αποικιοκρατικού τύπου, το οποίο ξεπερνά ακόμα και την πιο ακραία νέο – φιλελεύθερη λογική. Το «λιμάνι του Πόρου» δεν είναι μία οποιαδήποτε προκυμαία που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκρατικοποιηθεί, αλλά είναι ο ίδιος ο Πόρος.  Και η ιδιωτική διοίκησή του (από μια εταιρία τόσο μεγάλη που μπορεί να ενδιαφερθεί για το πακέτο των 4 λιμανιών στο οποίο εντάσσεται ο Πόρος) σημαίνει ότι για τις κυρίαρχες επιλογές που αφορούν στον τόπο μας (όπως είναι η διατήρηση του χαρακτήρα του ως προορισμού -και όχι ως parking- θαλάσσιου τουρισμού) δεν θα αποφασίζουμε πλέον εμείς.

 

Η κυβέρνηση και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι η βούληση της τοπικής κοινωνίας δεν εκφράζεται από τη στάση του σημερινού Δημάρχου Πόρου, ο οποίος, όπως και στην περίπτωση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, επιχειρεί με την αδράνειά του να πλασαριστεί ως ο ιδανικός εντολοδόχος – συνεργάτης τους. Η κοινωνία μας, δεν θα ανεχτεί τη σχεδιαζόμενη καταδυνάστευσή της και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί έγκυρα και έγκαιρα.  Αν ο σχεδιασμός προχωρήσει, είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η αιρετή διοίκηση του Δήμου Πόρου, είτε θα βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τους επενδυτές, είτε θα ορίζεται από τους επενδυτές, όπως γίνεται σε κάποιες χώρες της Αφρικής (για να μην δώσουμε κοντινότερο γεωγραφικό παράδειγμα). Καλούμε όλους τους βουλευτές της Α’ Πειραιά και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του Δήμου Πόρου να εκφράσουν δημοσίως τη θέση τους για το θέμα και να συμμετάσχουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή του σχεδιασμού αυτού.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με δήλωση του βουλευτή της Α’ Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα, έχει ταχθεί επισήμως κατά των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών του Σαρωνικού.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τάσσεται κατά των σχεδίων της Πολιτείας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πόρου σε πρόσφατο συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου περιορίστηκε να ενημερώσει το σώμα για το τι γράφουν οι εφημερίδες και να δηλώσει ότι είναι απαράδεκτο να «αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς». Στο ερώτημα όμως που τού έθεσε η αντιπολίτευση, «τι σκοπεύουμε να κάνουμε …εμείς για εμάς;» απάντησε τίποτα. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της κ. Στ. Μητσιοπούλου, η οποία διαφώνησε με τον κ. Στρατηγό και τάχθηκε υπέρ δυναμικών αντιδράσεων, στις οποίες και την καλούμε δημοσίως να πρωτοστατήσει.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εν όψει του διεθνούς σαλονιού τουριστικών σκαφών, που φιλοξενείται στο λιμάνι του Πόρου τις ημέρες του Πάσχα.
Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. M.Π. says:

  Σςςςς… Μη κάνετε φασαρία εσείς στην αντιπολίτευση, γιατί κοιμούνται οι επιχειρηματίες του τουρισμού και μπορεί να τους ξυπνήσετε…

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Δύσκολο, αλλά μπορούν να δοκιμάσουν να τους αφυπνήσουν, και μαζί με αυτούς και τον υπόλοιπο τόπο…. ίσως ακόμα πιο δύσκολο εγχείρημα για όσους δεν έχουν ήδη αφυπνηστεί από μόνοι τους. Όπως και να έχει, σε οποιαδήποτε μορφή αντίστασης στους Γερμανούς και στους δοσίλογούς τους που ντροπιάζουν το κτίριο της βουλής, εγώ θα είμαι μαζί.

 3. Η ανακοίνωση των παρατάξεων της Μειοψηφίας με Σταλινικού τύπου απολυταρχικές διατυπώσεις κάνει λόγο για “εντολοδόχους συνεργάτες της Κυβέρνησης”, για “Διορισμό της Δημοτικής Αρχής Αφρικανικού τύπου”, για “αλλαγή του χαρακτήρα του νησιού”, ενώ εντελώς Αλαζονικά και με μια δόση υπέρμετρου Εγωκεντρισμού θεωρεί πως εκπροσωπεί το σύνολο της Κοινωνίας του Πόρου χωρίς αντίλογο. Μόνο οι Σταλινικές “Δημοκρατίες” είχαν το 99% της αποδοχής…

  Τον -σίγουρα βεβιασμένο και αρκετά πρόχειρο – διαγωνισμό για την παραχώρηση ενός μικρού τμήματος του λιμανιού (ξύλινη αποβάθρα με την πλωτή εξέδρα και 30-40 μέτρα της τσιμεντένιας αποβάθρας από το Σινεμά έως το Yaghting Cafe, η ανακοίνωση της Μειοψηφίας τον συμψηφίζει με τον “ίδιο τον Πόρο”.

  Συμφωνώ πως είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές Κοινωνίες και οι Δημοτικές Αρχές σε τέτοια ζητήματα γιαυτό και ο Δήμος Πόρου έκανε τη σχετική προσφυγή στο Σ.Τ.Ε εναντίον της Κυβέρνησης για το θέμα. Επίσης είναι εγκληματική ίσως και αντεθνική η βιασύνη να ξεπουλήσει η Κυβέρνηση την περιουσία του Δημοσίου – δηλαδή του λαού – για να καλύψει τους πιστωτές της. Γιαυτό χρειάζεται σχεδιασμένη και προσεκτική αντίδραση και όχι ψευτο-επαναστατικοί λεονταρισμοί που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διώξουν και τους υπόλοιπους τουρίστες από το νησί.

  Είναι βέβαια σημεία των καιρών να τα ισοπεδώνουμε όλα σε έναν εύκολο και αποδοτικό σε ψήφους λαϊκισμό γιατί η σοβαρότητα δεν “πουλάει”…

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
  Πρόεδρος Ε.Τ.Α.Π Δ.Σ Πόρου

 4. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Πρέπει να πω ότι για άλλη μια φορά δεν κατάλαβα ποια είναι η θέση του κ. Συξέρη. «Απαράδεκτη η μεταβίβαση», αλλά απαράδεκτη και η ανακοίνωση της μειοψηφίας που λέει αυτό ακριβώς (!). «Εγκληματική και αντεθνική η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το λιμάνι», αλλά ο κ. Συξέρης ένοιωσε την ανάγκη να βάλει κατά της ανακοίνωσης της μειοψηφίας και όχι κατά του ξεπουλήματος… Ναι και όχι μαζί, όπως πάντα. Κοτσάρουμε και την (παντελώς άσχετη στο συγκεκριμένο θέμα) καραμέλα της «ζημιάς στον τουρισμό» και έδεσε η «επιχειρηματολογία».

  Στο μόνο που μπορώ να απαντήσω είναι στα περί «εκπροσώπησης» της κοινωνίας, θυμίζοντας στον κ. Συξέρη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την ομόφωνη απόφαση 115/30.8.2012 έχει εκφράσει –κατά λέξη- την «δυνατή αντίρρησή μας (Λέμε ΟΧΙ)» στην μεταβίβαση του λιμανιού. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας λοιπόν, με το ΟΧΙ που βροντοφωνάζουν, επαναλαμβάνουν την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, την οποία η πλειοψηφία δεν τολμάει ούτε καν να ψελλίσει. Ποιος είναι ο πραγματικός αλαζόνας επομένως; Ποιος δεν εκπροσωπεί την κοινωνία; Αυτοί που κάνουν πράξη την ομόφωνη απόφαση των αιρετών οργάνων, ή εκείνοι που ενεργούν και επιχειρηματολογούν δημοσίως κόντρα στις αποφάσεις αυτές, αμφισβητώντας μάλιστα ότι εκφράζουν την κοινωνία; Αλλά αυτό είναι το κλασικό σύστημα που ακολουθεί η πλειοψηφία σε όλα τα κρίσιμα θέματα: ψηφίζει ομόφωνα ΟΧΙ, και μετά εξυπηρετεί το ΝΑΙ (βλ. και Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών).

  Τέλος, επί της ουσίας αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ας διαβάσει ο Συξέρης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας την επιστολή που απέστειλα προς το ΤΑΙΠΕΔ και την σχετική ενημέρωση που έχει αναρτηθεί στο porosnews, μήπως και καταλάβουν τι ακριβώς ισχύει με τα θέματα που χειρίζονται, αντί να διαδίδουν αυθαίρετες προσωπικές ερμηνείες.

  Γιάννης Δημητριάδης,
  επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Πόρου

 5. Επειδή προφανώς ο κ. Δημητριάδης δεν κατάλαβε τη προσωπική μου τοποθέτηση δηλώνω για μια ακόμα φορά πως είμαι ΕΝΑΝΤΙΟΝ στην εκχώρηση ολόκληρου ή μέρους του Λιμένα Πόρου σε ιδιώτες δίχως την έγκριση της Κοινωνίας του Πόρου και των Δημοτικών Αρχών. Η αντίρρηση μου δεν αφορά στον τίτλο της ανακοίνωσης των δύο παρατάξεων, γιατί πραγματικά αυτή είναι κοινή απόφαση του Δ.Σ, αλλά στην προσπάθεια η Αντιπολίτευση να εμφανιστεί σαν η μοναδική “φωτισμένη ηγεσία” του τόπου με επαναστατικού τύπου κραυγές που πραγματικά ενέχουν τον κίνδυνο να ζημιώσουν τον Τουρισμό.

  Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά καθώς και η συνεχιζόμενη ισοπεδωτική πολιτική του τύπου ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, είναι το ίδιο επιζήμια με το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που είναι της μόδας.

  Όσον αφορά την επιστολή που αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, την διάβασα και τη βρίσκω πολύ καλά δομημένη με ερωτήματα που αφορούν την ουσία της υπόθεσης. Η αντιπαράθεση στο επίπεδο των ακολουθούμενων πολιτικών και στρατηγικών από την πλευρά της παράταξης του δεν με εμποδίζει στο να αξιολογήσω θετικά κάποιες κινήσεις του κ.Δημητριάδη, όπως η εν λόγω επιστολή.

  Αντί να υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες με Δελτία Τύπου που έχουν μόνο επικοινωνιακό σκοπό είναι προτιμότερες ενέργειες σαν αυτή την επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, που μπορεί κάπου να οδηγήσουν.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 6. Κωστας says:

  Το «Όχι σε όλα» είναι επιζήμιο, το «Ναι σε όλα» είναι το επιζήμιο, οπότε ας είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, για να είμαστε μέσα!
  Σίγουρα πράγματα!

 7. Αγαπητέ Κώστα, εκτός απο τα άκρα υπάρχει και μια τεράστια ενδιάμεση κατάσταση διαπραγμάτευσης και πιέσεων με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Η ίδια η ζωή δεν έχει μόνο ΑΣΠΡΟ και ΜΑΥΡΟ, αλλά πολύ περισσότερες επιλογές… Αλλά είπαμε, με τα λαμόγια που μας κυβέρνησαν για δεκαετίες, ο κόσμος θέλει ακραίες αντιδράσεις. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα πλέον δεν “πουλάει”.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 8. Γιάννης Γκούμας says:

  Το να δώσουμε το λιμάνι φαίνεται να συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να το δώσουμε. Το αν θα λέμε όχι σε όλα ή ναι σε όλα, από την άλλη φαίνεται να διαφωνούμε. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα “πουλάνε”, αλλά όχι σε όλο τον κόσμο. Μόνο στους πολίτες που είναι ενήμεροι και ενδιαφέρονται για τα κοινά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βλάπτανε το κοινονικό σύνολο για το προσωπικό τους, είτε επρόκειτο για να μην πληρώσουν τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ τους (οι έχοντες σε άλλες περιόδους), είτε για να διορίσουν ένα συγγενή τους στο δημόσιο, είτε για να εκμεταλευτούν μια υπόθεση μίζας.
  Όλοι αυτοί οι πολίτες λοιπόν είναι χαμένη υπόθεση και εξαρτάται από τους υπόλοιπους να τους βάλουμε στο περιθώριο. Από τους υπόλοιπους και συνειδητοποιημένους εξαρτάται να αφυπνήσουμε τους υπόλοιπους να μην ψηφίζουν ψεύτες και προδότες (αναφερόμενος στην κεντρική εξουσία) και να διαλέγουν τοπικούς άρχοντες που δεν θα “τρώνε τα μουστάκια τους” με την πρώτη ευκαιρία.
  Έχετε και οι δύο μεριές δίκιο μερικό και μερικό άδικο. Παρατήστε το “εγώ” στην άκρη. Για ότι γίνεται είστε όλοι εκλεγμένοι, εκπρόσωποι μερίδας του λαού που σας εξέλεξε και σαν σύνολο υπεύθυνοι για ότι αποφασίζετε. Όταν διαφωνείτε και αλληλοκατηγορείστε σχεδόν μόνιμα, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουν οι πολίτες ποιος αξίζει και ποιος όχι. Δεν σας τιμάει αυτό που κάνετε.

 9. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Αγαπητέ Δημήτρη,

  Να σού θυμίσω ότι η προσπάθεια που κάνω είναι να εμφανιστεί ο Δήμαρχος ως ηγέτης του τόπου και να συμπεριφερθεί ως τέτοιος, δηλώνοντάς του μάλιστα ότι αν το κάνει, θα τον υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Σε κάθε συνεδρίαση, κυριολεκτικά τον παρακαλάω να θέσει οι ίδιος τα ίδια ουσιαστικά ερωτήματα (τού τα έχω καταγράψει από τον Οκτώβριο), να στείλει τις σχετικές επιστολές, να εκδώσει ανακοινώσεις αναφορικά με τις θέσεις της κοινωνίας. Και αυτό το ζητάω, ακριβώς επειδή άλλο ειδικό βάρος έχουν οι ενέργειες αυτές όταν γίνονται από τον Δήμαρχο και άλλο όταν γίνονται από την μειοψηφία. Όταν όμως ο Δήμαρχος δεν συμπεριφέρεται ως Δήμαρχος και όλοι οι υπόλοιποι συντάσσεστε με την αδράνειά του, από το να παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκφράζοντας την θεωρητική διαφωνία μας, είμαι υποχρεωμένος να ενεργήσω εγώ.

  Επίσης, επειδή μού ασκείς διαρκώς (και απρόκλητα) προσωπική κριτική για «επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις», για «ψηφοθηρία» κτλ, επισημαίνω ότι εσύ είσαι εκείνος που μετατρέπεις τις θέσεις που δημοσιεύω σε αντιπαραθέσεις, αφού αναρτάς σχόλια σχεδόν σε όλες. Δικαίωμά σου να το κάνεις, αλλά μην χάσουμε και το νόημα των λέξεων. Σου θυμίζω επίσης ότι ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με τις τοποθετήσεις σου και ότι κατά κανόνα ψηφίζω τις προτάσεις που φέρνεις στο ΔΣ, χωρίς να γίνεται το αντίστροφο. Το συμπέρασμα του συλλογισμού μου προφανές.

  Γιάννης Δημητριάδης

 10. Αγαπητέ Γιάννη Γκουμα, Εξαιρετικό το σχόλιο σου. Προσωπικά δεν θα συνεχίσω αυτή την ανταλλαγή αντεγκλήσεων, αν και μερικές φορές όταν θίγεσαι από μια επικοινωνιακή επίθεση χωρίς προηγούμενο δεν μπορείς απλά να αδιαφορείς. Βλέπεις δεν είμαστε Πολιτικοί αλλά Αιρετοί Πολίτες…

Σχολιάστε