Κινητοποίηση πολιτών για τον υδροφορέα του Κάμπουf2_29plat

Γράφει ο Τάσος Γκούμας –

Αγαπητοί φίλοι, ξεκινήσαμε, μια ομάδα, μια προσπάθεια για να ληφθούν μέτρα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα του Κάμπου της Τροιζηνίας, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης του όγκου του πόσιμου και κατάλληλου για άρδευση νερού των υδροφορέων της Τροιζηνίας.

Για το σκοπό αυτό ψάξαμε με τη βοήθεια παληών υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών και βρήκαμε γεωλογικές μελέτες που αφορούν το θέμα.

Αυτές οι μελέτες ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν μετά από εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων που γνώριζαν το πρόβλημα.

Ας δούμε πρώτα μερικά χαρακτηριστικά του προβλήματος.

Σαν πρώτη εικόνα λοιπόν να παραθέσουμε τον βροχομετρικό χάρτη της Χώρας, όπου φαίνεται ότι η επαρχία Τροιζηνίας συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον άνομβρων περιοχών της Χώρας με μέσο ετήσιο ύψος βροχής < των 400χιλστ.

γκουμας1

Σ’ αυτές λοιπόν τις παραμέτρους παρ’ ότι υπήρχαν εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών πριν 20 χρόνια (!!!) ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι έχοντες την εξουσία δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι, αλλά αντίθετα προχωρούν σε έργα που δεν έχουν σαν στόχο τη συγκράτηση του βρόχινου νερού αλλά την διευκόλυνση της παροχέτευσής του στη θάλασσα.

Εδώ να παραθέσουμε λίγα σχήματα που δείχνουν την κατανομή του καθαρού νερού σε γειτνίαση με το θαλασσινό.

Στη σελίδα παρακάτω εξηγείται παραστατικά το φαινόμενο της υφαλμύρινσης.

Υφαλμύρινση είναι η ανάμιξη των υπογείων υδάτων με θαλασσινό. Συνέπειες της υφαλμύρινσης είναι η αύξηση του διαλυμένου άλατος (χλωριούχου νατρίου, NaCl), στα υπόγεια νερά και εν’ τέλει της χειροτέρευσης της ποιότητας των “καθαρών” υδάτων.

———————————————————————–

γκουμας2

Μεταξύ του καθαρού νερού κάτω από το έδαφος και του θαλασινού νερού κάτω από τη θάλασσα διατηρείται μια λεπτή ισορροπία ανάμιξης.

Για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης ή ύδρευσης ενός οικισμού με καθαρό νερό η προσφιλέστερη μέθοδος είναι η διάνοιξη γεωτρήσεων και η άντληση καθαρού νερού από το υπέδαφος. Η άντληση καθαρού νερού σε λογικά επίπεδα δεν διαταρράσει την ισορροπία μεταξύ καθαρού και θαλασσινού νερού.

γκουμας3

Η υπερβολική και αλόγιστη άντληση οδηγεί τελικά στην υφαλμύρινση με σημαντική εισχώρηση του θαλασσινού νερού στο υπέδαφος και ανάμιξη του με το καθαρό νερό. Από το σημείο αυτό και πέρα οι καλλιέργειες ή η πόλη τροφοδοτούνται με κακής ποιότητας νερό (υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι). Επιπλέον το υπέδαφος διαβρώνεται από το θαλασσινό νερό και χημικές ουσίες που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν εμφανιστεί στο νερό τώρα αντιδρούν και διαλύονται στο υφάλμυρο νερό, οπότε εμφανίζονται και μια σειρά από προβλήματα όπως ο υδράργυρος.

———————————————————————

Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα στα καθ’ ημάς:

Σε πηγάδι κοντά στη λίμνη της Ψήφτας όταν κατά το Καλοκαίρι η λίμνη δεν τροφοδοτείται με βρόχινο νερό από το χείμαρρο του διαβολογέφυρου και αναγκαστικά δέχεται θαλασσινό νερό από τη ‘’Μπούκα’’ της λίμνης, η αγωγιμότητα του νερού του πηγαδιού φτάνει τα 15.000 μS/cm (μιλιSiemens/cm), ενώ όταν ο χείμαρρος Χρυσορρόα (διαβολογέφυρο) κατεβάζει νερό και γεμίζει τη λίμνη, η αγωγιμότητα κατεβαίνει στα 1.300 μS/cm, που είναι και το ανώτερο αποδεκτό όριο για αρδευτικό νερό.

Το όριο αυτό ποικίλει ανάλογα με την σύσταση του εδάφους, ανεβαίνοντας, όταν είναι αμμώδες, επειδή τα αμμώδη εδάφη εκπλύνονται ευκολότερα από τα άλατα και κατεβαίνοντας, όταν τα εδάφη πάνε προς το αργιλώδες, όπου η έκπλυσή τους είναι δυσκολότερη.

Καταλαβαίνουμε τη σημασία της συγράτησης των ομβρίων στο υδροφόρο ορίζοντα και όχι την παροχέτευσή τους στη θάλασσα.

Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι μη καταλληλότητα για άρδευση δεν σημαίνει και μη καταλληλότητα για ύδρευση.

Οι παράγοντες που έχουν σημασία για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού είναι περίπου 65, μεταξύ των οποίων και τα νιτρικά και όχι μόνο η αλατότητα. Εξ’ άλλου οι γεωτρήσεις των Δήμων δεν βρίσκονται μέσα στη ζώνη εισχώρησης της θάλασσας.

Άρα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων το παρόν σημείωμα δεν σημαίνει και άμεση ανησυχία για το πόσιμο νερό.

Αλλά να σημειώσουμε ότι δεν αρμόζει εξ αυτού του λόγου να είμαστε ξέγνοιαστοι γιατί όταν φτάσει η θάλασσα στις γεωτρήσεις των Δήμων, και μηδέν νιτρικά να έχουν, η θάλασσα δεν πίνεται. Και θα ψάχνουμε τότε για την, όπως πάντα, εύκολη λύση, τα εργοστάσια αφαλάτωσης.

Και για να καταλάβω καλύτερα. Αφήνουμε το βρόχινο νερό να καταλήγει στη θάλασσα και μετά το μαζεύουμε να το στείλουμε στα εργοστάσια για να του αφαιρέσουμε το αλάτι. Δεν μου φαίνεται και ευφυής η λύση.

Εξ άλλου η παραγωγή των εργοστασίων αφαλάτωσης δεν πάνε για άρδευση αλλά μόνο για ύδρευση.

Διαβάζουμε λοιπόν για το εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης Σύρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.deyae.gr/permalink/3010.html

——————————————————————-

‘’Αφαλάτωση

Η αφαλάτωση είναι μια μέθοδος ανάκτησης πόσιμου νερού από θαλασσινές ή υφάλμυρες πηγές. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιοχές με ξηρό κλίμα και όπου υπάρχει  πλούσια πρόσβαση σε καθαρό θαλασσινό νερό.(!!!!!)

Τη μέθοδο της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, ως αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή και την εκτεταμένη ανομβρία, προτείνουν οι ειδικοί, τουλάχιστον για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, όπου οι καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας αναμένεται να  έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

“Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περιοχές όπου το κόστος της αφαλάτωσης γίνεται ανταγωνιστικό, σε σχέση με τη μεταφορά νερού από υδροφόρες, η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης σαφώς και συμφέρει.”

Επίσης, “ Το πλεονέκτημα  των μονάδων  αφαλάτωσης  είναι η  λειτουργία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα από τις βροχοπτώσεις”, Το νησί μας  συγκαταλέγεται σαν ένα από τα  πλέον άνυδρα  νησιά του Αιγαίου και δεδομένου ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μέσα στην έκτασή του υδάτινο δυναμικό ικανό να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης,  το βάρος πέφτει  στο Εργοστάσιο Αφαλάτωσης.                  …. μετά από την επέκταση του Εργοστασίου Αφαλάτωσης  το 2002 με τη προσθήκη τεσσάρων (4) μονάδων  Αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000 μ3, καθώς και με την προσθήκη στις μέρες μας ακόμη μιας μονάδας δυναμικότητας 750 μ3 νερού ημερησίως και  αντικατάστασης παλαιών μεμβρανών των υφιστάμενων μονάδων, η δυναμικότητα του φθάνει τα 4.700 μ3 ημερησίως.’’

————————————————————————

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η λύση των εργοστασίων αφαλάτωσης προσιδιάζει σε άνυδρα νησιά και η παραγωγή τους δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες της Τροιζηνίας-Πόρου-Μεθάνων, και είναι τουλάχιστον ‘’ελαφρό’’ να αναζητούμε τέτοιες λύσεις όταν αφ’ ενός δεν έχουμε εξαντλήσει την συγκράτηση των ομβρίων και αφ’ ετέρου δεν έχουμε καταλάβει την έννοια ‘’οικονομία και ορθολογισμός’’ στη χρήση του νερού.

Είναι δηλ. αντικείμενο για προβληματισμό το να πλένουμε τις αυλές με καθαρό πόσιμο νερό, να πλένουμε τις κουβέρτες  των σκαφών, τα πεζοδρόμια και να το χρησιμοποιούμε για τη ‘’λάτρα’’. Ούτε είναι ορθό να ανοίγουνε μερικοί αγρότες τη γεώτρηση  το πρωί και να ξεχνάνε να την κλείνουνε ποτίζοντας χύμα και μη εφαρμόζοντας μεθόδους εξοικονόμησης ύδατος. Εννοείται ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες που έχει η καλλιέργειά μας σε νερό και να έχουμε μετρητή για να παρακολουθούμε πόσο νερό ρίχνουμε στο έδαφος.

Και βεβαίως το αυτοκίνητο! Πρώτα το πλένουμε με πίεση με το βρόχινο νερό για να φύγει η σκόνη, γιατί αν το τρίψουμε με το σφουγγάρι με το σαπούνι η σκόνη μπορεί να θαμπώσει το χρώμα του! Μετά θα το περάσουμε δεύτερο χέρι με το σαπούνι και μετά το ξέπλυμα. Προχτές έβλεπα μια νοικοκυρά να πλένει με το νερό του Δήμου το δρόμο, την άσφαλτο. Ξυπόλυτη δροσιζόταν και το φχαριστιόταν. Ναι αλλά . . . . . .

Και εδώ να παραθέσουμε μια αεροφωτογραφία  όπου σημειώνουμε το σύνολο του Κάμπου και τα όρια υφαλμύρινσης

γκουμας4

Με το κίτρινο χρώμα ο Κάμπος, έκτασης περίπου 18.550 στρεμμ.

Με το πράσινη διακεκομμένη γραμμή, με θολή σκίαση, η ζώνη υφαλμύρινσης, έκτασης περίπου 8.250 στρεμμ. Πλησιάζει δηλ. το μισό Κάμπο.

Αυτά λοιπόν είχαν, εγκαίρως, εν έτει 1995, επισημανθεί στον τότε Νομάρχη από τον τότε δ/ντη της Υ.Ε.Β. (υπηρεσία εγγείων βελτιώσεων) κ. Αλέκο Νικολόπουλο, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα καθώς και από τη δ/ντρια της δ/νσης Γεωλογίας-Υδρολογίας του υπουργείου Γεωργίας κ. Σαλαπάτα-Κοιλάκου στον Υφυπουργό Γεωργίας Κωνσταντίνο Φλώρο. 

Ακολουθεί το σημείωμα των δύο δ/ντών που είναι ταυτόσημο:

 γκουμας5

Αυτές οι επισημάνσεις οδήγησαν στην ανάθεση και εκπόνηση γεωλογικής μελέτης από τον γεωλόγο Δρ. Κάρολο Μπεζέ, της οποίας οι προτάσεις είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

γκουμας6

Οι παραπάνω μελέτες και προτάσεις έμεναν στα αζήτητα, παρ’ ότι είχαν γίνει κατόπιν υποδείξεων ειδικών επιστημόνων και είχαν πληρωθεί από το Δημόσιο, δηλαδή από εμάς, με το ποσόν των 60.000.000δρχ.

Το παρόν σημείωμά μας θέλει να κινητοποιήσει τους εκπροσώπους μας στα διάφορα επίπεδα αυτοδιοίκησης, για την δραματική ελάττωση της χρυσοφόρας γεωργικής γης της Τροιζηνίας λόγω εισβολής της θάλασσας, από όπου βέβαια υδροδοτούνται και οι οικισμοί της και να τους ενδυναμώσει να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας δούμε τι αποφασίζει ο Ο.Α.Κ. Κρήτης (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) που εκεί μου φαίνεται ότι υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι.

‘’Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί η περιοχή των Χανίων αντιμέτωπη με το πρόβλημα της λειψυδρίας, κρούουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς διαχείρισης των υδάτων.

Με δεδομένη την μείωση της στάθμης των νερών του υδροφόρου ορίζοντα, σήμερα πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων και συμφωνήθηκε, σε πρώτη φάση, να γίνει έκκληση για εξοικονόμηση και λελογισμένη χρήση του νερού ύδρευσης και άρδευσης από ιδιώτες, επιχειρήσεις και αγρότες. Όπως επισημάνθηκε, σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για αναγκαστικές διακοπές στην υδροδότηση, από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι οι καταναλωτές, ιδιώτες, αγρότες, μεγάλες μονάδες, είναι ότι η λελογισμένη χρήση πρέπει να γίνει συνείδηση, πλέον, ανεξάρτητα αν έχουμε νερό ή όχι. Υιοθετώντας προληπτικά μέτρα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το μήνυμα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάζης , σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν συντρέχουν λόγοι πανικού’’.

——————————————————————————————-

Εμείς εδώ που έχουμε μικρότερη βροχόπτωση από τα Χανιά τι κάνουμε;

Συντάξαμε λοιπόν μια επιστολή – αίτημα και παραθέτουμε την πρώτη σελίδα με τις πρώτες υπογραφές.

γκουμας7

Ακολουθούν καμμιά 10αριά σελίδες με υπογραφές, τις οποίες δεν δημοσιεύουμε επειδή κάποιοι υπογράφοντες μπορεί να μην θέλουν.

Τέλος να υπογραμίσουμε ότι η εξασφάλιση κατάλληλου νερού για άρδευση εντάσσεται σ’ αυτό που λέμε ‘’δράσεις για πραγματική οικονομία’’, σε αντίθεση με άλλα έργα που, δυστυχώς, βλέπουμε να γίνονται συνεχώς.

                                                  Για την  ομάδα πρωτοβουλίας

 

                                                          Τάσος Γκούμας
Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Μία λύση θα ήταν η αναδάσωση της οροσειράς Άδερες η οποία θα κρατούσε τις βροχές στην περιοχή. Τα δέντρα κολλάνε τα συνεφά και βοηθάνε το κλίμα.

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Κε Schorr,
  ο σκοπός του δημοσιεύματός μας είναι αφ’ ενός να γνωστοποιήσουμε το ευρύ κοινό για το μέγεθος και την ‘’πρόοδο’’ του προβλήματος, αφού η εισχώρηση της θάλασσας έχει καταλάβει σχεδόν το μισό Κάμπο, και αφ’ ετέρου να ‘’ενδυναμώσουμε’’ τους έχοντες την ισχύ να προχωρήσουν στις κατάλληλες δράσεις.
  Εάν βέβαια δεν καταφέρουμε να καταστήσουμε ‘’πρώτο θέμα’’ το θέμα του νερού θα είναι μια αποτυχία.
  Και επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες προκειμένου να σταθμίζουμε σωστά κάθε φορά το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να πετύχουμε ένα στόχο που πιστεύουμε ότι είναι ζωτικός για όλους, θα εκτιμήσουμε και τι απέδωσε η δημοσιοποίηση του ζητήματος.
  Κάτω απ’ αυτές τις σκέψεις η συμβολή σας με την άμεση τοποθέτησή σας στο δημοσίευμα είναι ενθαρρυντική.
  Η σκέψη για αναδάσωση των Αδερών εκτός του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και γοητευτική από πλευράς Περιβαλλοντικής.
  Θα ήθελα εδώ να σας ενημερώσω ότι οι αγρότες που έχουν χάσει λόγω υφαλμύρωσης τα χωράφια τους εδώ και μερικές 10ετίες, συνεχίζουν να καλλιεργούν μόνο όσοι μπορούν να μεταφέρουν αρδευτικό νερό από τη ζώνη μη εισδοχής, μέχρι τώρα, του θαλασσινού νερού. Που σημαίνει: γεωτρήσεις, δίκτυο ΔΕΗ, αγωγός μεταφοράς και η λύση και πάλι είναι προσωρινή.
  Να σημειώσω ότι η εισχώρηση της θάλασσας σχηματίζει βέλος προς τις γεωτρήσεις των Δήμων. Οι αγρότες το ξέρουν και ακούω προτάσεις όπως ‘’οι Δήμοι να σταματήσουν να αντλούν και να κάνουν εργοστάσια όπως η Ύδρα’’.
  Βέβαια να είστε σίγουρος ότι δεν πτοούμεθα από την σκέψη που διέπει κάμποσους ότι ‘’δεν πειράζει, αντί να πίνουμε το περίφημο νερό του Πόρου θα αγοράζουμε εξάδες από το Σούπερ-μάρκετ’’. Ή ότι ‘’δεν θέλουμε βροχή γιατί βλάφτει τον Τουρισμό’’.
  ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ.

 3. ΒΑΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ says:

  αυτά όλα είναι ξεπερασμένα μετά το σχέδιο διαχείρισης υδατικών Πόρων του ΦΕΚ Β1004/2013 που συντάχθηκε τη συμβολή δεκάδων επιστημόνων κάθε κλάδου.ΑΛΊΜΟΝΟ ΑΝ Μ ΑΥΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΟΎΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ………….

 4. Τάσος Γκούμας says:

  Βασίλη,
  μου είναι γνωστή η ευαισθησία σου για το θέμα ‘’Νερό’’ και είναι γόνιμη κάθε πληροφορία σχετική με αυτό.
  Επειδή εσύ έχεις διαβάσει το πολυσέλιδο αυτό ΦΕΚ που πολύ δύσκολα θα διέθετε χρόνο ο μη εθισμένος σε αυτές τις αναζητήσεις, θα σου πρότεινα και για ενημέρωση των αναγνωστών του σχετικού μου πονήματος, να στείλεις τις σελίδες αυτού του ΦΕΚ. που αφορούν το θέμα του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα της Τροιζηνίας. Γιατί αυτό είναι το θέμα μας.
  Και συγκεκριμένα τι προτείνει το εν λόγω ΦΕΚ για τους χειμάρρους της Καλλονής, Χρυσορρόα, Κουμουνδούρου και Φρατζή.
  Πως μπορεί να συγκρατηθεί η ελεύθερη ροή τους προς τη θάλασσα εμπλουτίζοντας το υδροφορέα; Ή μήπως αυτό είναι αδύνατο; Τι λέει το ΦΕΚ;
  Κάθε πληροφορία έστω και αρνητική είναι ευπρόσδεκτη γιατί έτσι ή αλλοιώς βοηθάει στην κατανόηση του προβλήματος.
  Πάντως και εκ προοιμίου θα έλεγα ότι ο όρος ‘’Διαχείριση υδατικών πόρων’’ αφορά τους χειρισμούς των Υφιστάμενων Υδατικών Πόρων και όχι εκείνων που μπορεί μελλοντικά να προκύψουν.

  Τάσος.

 5. ΝΑΙ ΤΑΣΟ ΜOY εσύ ξέρεις πολύ καλά ότι είμαι θύμα των ιδεών περί υφσλμύρινσης και μιας παιδαριώδους μελέτης που συντάχοηκεκατ επιταγήν της εμμονής μιας υπαλλήλου και κατατέθηκε χωρίς να τη δω για λογαριασμό μου στην αρμόδια υπηρεσία με αποτέλεσμα να σύρομε επί μήνες στα δικαστήρια και να μην μπορώ άκρη. Εγώ από ποιονμ να ζητήσω αποζημίωση;;Χειρισθείτε το θέμα της υφαλμύρινσης με πολύ προσοχή. Διότι άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας.
  για να μην πάρετε κάποιους στο λαιμό σας εσείς που υπογράφετε Να δούμε τι θα πουν οιΤροιζήνιοι
  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΦΕΚhttp://www.koutouzis.gr/ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ%20ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ.pdf.pdf

 6. Τάσος Γκούμας says:

  Βασίλη,
  οι στόχοι μας είναι καθαρά διατυπωμένοι και σου γνωρίζω ότι την από 20ετίας μελέτη έχουμε θέσει στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί. Ήδη ο Μπάμης Κανατσίδης και άλλοι 100 άνθρωποι των οποίων έχω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις την έχουν. Και όποιος ενδιαφέρεται να τη δαβάσει είμαστε στη διάθεσή του.
  Αν βέβαια υπάρχει και άλλη μελέτη με το ίδιο αντικείμενο θα ήταν πολύ ευχάριστο να την χρησιμοποιήσουμε.
  Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στη συζήτηση που έτσι ή αλλοιώς καταδεικνύει το ενδιαφέρον της ευρείας πλειοψηφίας των Τροιζηνίων στο θέμα.
  Τάσος

 7. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΤΕ ΕΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ

 8. ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΗΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΣΣ ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ

 9. Γιάννης Γκούμας says:

  Το ΦΕΚ πραγματεύεται την διαχείριση της ζήτησης/αναγκών σε νερό και τον εξορθολογισμό της χρήσης του. Η μελέτη του 2000 ασχολείται με την προσφορά/απόθεμα νερού και την αύξησή του.
  Είναι δύο παράλληλες αντιμετωπίσεις του ίδιου αντικειμένου. Είναι λάθος να τα ταυτίζουμε όμως. Το ίδιο είναι η προσφορά με την ζήτηση ή σχετίζονται και εξαρτάται η μία από την άλλη;

Σχολιάστε